ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Nene: Το ελληνικό brand που εμπνέεται από το νησί της Πάτμου

Η δημιουργός του nene, Ελένη Αναστασιάδη, φτιάχνει ρούχα εμπνευσμένα από την αβίαστη κομψότητα που κρύβει μέσα της η άνεση.

nene kentriki

Βολάν, φουσκωτά μανίκια, ριχτά φορέματα και καφτάνια. Φιόγκοι και φολκλόρ αναφορές. Έντονα χρώματα και φλοράλ patterns. Αυτό είναι το σύμπαν του brand nene που δημιουργήθηκε από την Ελένεη Αναστασιάδη με το καλοκαίρι στο μυαλό. Η Ελένη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά περνούσε τα καλοκαίρια της στην Πάτμο. Ως παιδί εντυπωσιάζονταν από την αβίαστη κομψότητα που εξέπεμπαν οι Ιταλίδες μέσα στα αέρινα καφτάνια τους, φορώντας τα χρυσά τους κοσμήματα πάνω στο μαυρισμένο τους δέρμα.

Ρούχα που κάνουν τις γυναίκες που τα φορούν χαρούμενες

Αν και το ακαδημαϊκό της background δεν έχει σχέση με τη μόδα, από μικρή, το ρούχο ήταν, όπως λέει, το "μεράκι” της. Θυμάται τον εαυτό της να "κλέβει” πετσέτες και σεντόνια από τα συρτάρια του σπιτιού για να δημιουργήσει ρούχα για τις κούκλες της. Παράλληλα, τα μεγάλα της μάτια παρατηρούσαν τον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται μέσα από ντύσιμό τους. Μεγαλώνοντας, άρχισε να βρίσκει και η ίδια έναν τρόπο έκφρασης στο ένδυμα και μάλιστα πολλές φορές μεταποιούσε τα ρούχα της.

Οι φίλοι της, που τη φωνάζουν "Νένε”, την παρότρυναν να ξεκινήσει το δικό της brand. Ήταν όμως το ένστικτό της που πριν από περίπου 8 χρόνια της είπε "Καν’ το και όπου βγει”. Και βγήκε, σε ένα brand που εμπνέεται από το ελληνικό καλοκαίρι, από τη μοναδική ενέργεια του νησιού της Πάτμου και από την αστείρευτη όρεξη της Ελένης Αναστασιάδη να δημιουργεί ρούχα, που - όπως λέει τρυφερά - να κάνουν τις γυναίκες που τα φορούν χαρούμενες.

Γνωρίστε το Nene και την δημιουργό τους

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η σχέση μου με τη μόδα είναι μια σχέση που έχει να κάνει ξεκάθαρα με την έκφραση. Δεν έχω υπάρξει ποτέ fashion victim και στην καθημερινότητά μου θα με δεις να ντύνομαι ανάλογα τα κέφια και την εκάστοτε ψυχολογία. Παλιότερα ήμουν λάτρης της μονοχρωμίας, πλέον όχι. Οι άνθρωποι αλλάζουμε στο πέρασμα των χρόνων και επειδή η μόδα είναι τρόπος έκφρασης, σίγουρα δεν εκφραζόμαστε το ίδιο κάθε χρόνο που περνάει

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand nene;


Το brand δημιουργήθηκε πριν περίπου 8 χρόνια. Στην αρχή ξεκίνησε just for fun, αλλά σαν ολοκληρωμένη επιχείρηση μετράμε 6 χρόνια. Το πως δημιουργήθηκε είναι μια όμορφη καλοκαιρινή ιστορία. Βρέθηκα για ένα διάστημα στη Ρόδο και είχα άπλετο χρόνο. Εκεί ξεκίνησα τον πρώτο μου πειραματισμό. Θυμάμαι είχα τόση όρεξη και μεράκι, γιατί ξεκίνησε σαν χόμπι και όχι ως επάγγελμα

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του nene με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Ελευθερία, κρυμμένος ρομαντισμός και φυσικά η άνεση, μιας και οι περισσότεροι μας κωδικοί είναι αέρινοι.

nene

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίστηκες την καλοκαιρινή συλλογή και εν τέλει τη δημιούργησες;


Η φετινή κολεξιόν - για την ακρίβεια το πρώτο drop που αποτελείται από την limited collection - ονομάζεται "Mazi” και πήρε το όνομα αυτό γιατί έχει σαν άξονα τον έρωτα. Ήθελα να μιλήσω με τον τρόπο μου για τον έρωτα για αυτό και τα περισσότερα ρούχα της κολεξιόν έχουν ονόματα που έχουν να κάνουν με τον έρωτα. Το "μαζί" και ο έρωτας είναι έννοιες που καθένας μας τις ερμηνεύει όπως θέλει, αλλά όλοι τις αισθανόμαστε. Έτσι λοιπόν βγήκε το "Mazi” και σε λίγες ημέρες θα βγει και το δεύτερο drop "Απλό Καλοκαίρι" με κομμάτια πιο καθημερινά και για όλα τα βαλάντια.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι Έλληνες σχεδιαστές, κατά τη γνώμη μου, έρχονται αντιμέτωποι με αρκετές προκλήσεις. Μερικές από αυτές είναι τα ακριβά εργατικά χέρια, η αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες. Σίγουρα ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το κοινό δέχεται άπειρες πληροφορίες καθημερινά. Σχετικά με τα προνόμια είναι η αγάπη του κοινού, γιατί εναποθέτουμε κομμάτια μας και όταν το κοινό ταυτίζεται γίνεσαι μια μεγάλη παρέα μαζί του. Ένα ακόμα προνόμιο φυσικά είναι πως μπορείς να γίνεις global με τις δυνατότητες της τεχνολογίας πλέον και έτσι να διευρύνεις το κοινό σου.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Το προσωπικό στιλ είναι το στίγμα μας. Δηλώνουμε ποιοι είμαστε. Δηλώνουμε πώς νιώθουμε και πώς κινούμαστε. Το προσωπικό στιλ δεν έχει να κάνει μόνο με την ένδυση, άλλα με ένα συνολικό attitude.

nene


Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Μέγιστη επιρροή μου αποτελεί η Πάτμος. Είναι η πηγή έμπνευσης μου σε ό,τι δημιουργώ. Είναι ένα μέρος μαγικό με μεγάλη ενεργειακή δόνηση, με κόσμο που έχει προσωπικό στιλ και επειδή είμαι πάντα παρατηρητής, όλα αυτά τα στοιχεία τα έχω πλέξει και δημιουργώ έχοντας στο μυαλό μου το μέρος αυτό. Δε θα ξεχάσω ποτέ, όταν ήμουν μικρή, ποσό θαύμαζα τα αέρινα μεταξωτά καφτάνια φορεμένα με σανδάλια από μαυρισμένες Ιταλίδες με τα χρυσά τους κοσμήματα. Αυτό ήταν μεγάλη επιρροή και έγινε πράξη πλέον δημιουργώντας τα δικά μου καφτάνια.


Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Σε δείπνο θα προσκαλούσα τον Pier Paolo Piccioli, creative director του οίκου Valentino, γιατί θεωρώ πως πήγε τον οίκο σε ένα πολύ σύγχρονο επίπεδο με υπέροχες γραμμές. Είναι ένας τύπος μποέμ και νομίζω πως θα κάναμε φοβερή παρέα πίνοντας ροζέ κρασί σε μια καλοκαιρινή βεράντα κάνοντας κουβέντες περί μόδας και ζωής.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με φόρεμα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Παρότι δεν ανήκω στη σχολή των Kardashian’s, θεωρώ iconic την εμφάνιση της Kim στο Met Gala το 2021 που ήταν totally covered με μαύρο outfit. Είχε μεγάλο νόημα από πίσω η εμφάνιση αυτή.

nene


Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Fast fashion, αυτή η μάστιγα! Είναι κατανοητό πως δεν μπορούν οι περισσότεροι να διαθέσουν budget για την ένδυση τους και η υπηρεσία αυτή βοηθάει το κοινό να ντυθεί οικονομικά, άλλα και σύμφωνα με τις τάσεις. Είναι όμως ένα μελανό σημείο στη βιομηχανία της μόδας αυτό μιας και οι συνθήκες όπου παράγονται όλα αυτά τα προϊόντα είναι αντίξοες σε όλους τους τομείς. Η υπερκατανάλωση πρέπει να μελετηθεί αρκετά από τους ειδικούς μιας και υποβόσκουν άλλα σύνδρομα πίσω από αυτό

Η βιωσιμότητα και γενικότερα όλη η φιλοσοφία του sustainability πάει αρκετά καλά τα τελευταία χρόνια και έχει αρκετές προοπτικές ανόδου. Φέτος και εμείς στο brand έχουμε δημιουργήσει κάποια one of a kind pieces τα οποία έχουν κατασκευαστεί από παλαιότερα υφάσματα μας, από υφαντά τα οποία ήταν ελάχιστα σε ποσότητα και έπρεπε να πάρουν ζωή. Και πράγματι αυτό είναι αρκετά δημιουργικό. Είναι πλέον πασιφανές πως η παγκόσμια βιομηχανία της μόδας έχει αλλάξει γραμμή και κινείται σε επίπεδα "προσιτά", όχι τόσο στο οικονομικό, άλλα κυρίως στο κομμάτι των πατρόν, αλλά και στις επιλογές των μοντέλων. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της τέχνης αυτής που λέγεται μόδα.

Πού μπορούμε να βρούμε το nene;

Θα μας βρείτε στο www.neneofficial.com, στο Ιnstagram nene___official και φυσικά στα συνεργαζόμενα καταστήματα ανά την Ελλάδα.

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.