ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το ελληνικό καλοκαίρι του Ντέιβιντ Μπάουι στην Πάτμο

Ο θρυλικός Ντέιβιντ Μπάουι είχε μια ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που ο Μπάουι επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τον Μάιο του 1975 και είχε για παρέα το κολλητό του Ίγκι Ποπ. Οι δυο τους ξεναγήθηκαν στους Δελφούς και το Σούνιο από τον παραγωγό Γιάννη Πετρίδη, τότε στέλεχος της Phonogram που εκπροσωπούσε την δισκογραφική του Μπάουι, την RCA Victor, στην Ελλάδα.

Το αξιοσημείωτο με αυτή την πρώτη επίσκεψη του Μπάουι στην Ελλάδα ήταν ότι τότε πέρασε εντελώς απαρατήρητος, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ίγκι. Έκαναν για 4-5 ημέρες τις βόλτες τους στην Αθήνα και το Μοναστηράκι και κανείς μα κανείς δεν τους αναγνώρισε.

Μετά από μερικές ημέρες, αμφότεροι αποχώρησαν από την Ελλάδα και η μόνη αναφορά που έχει μείνει από τότε ήταν μια απλή εξιστόρηση της επίσκεψής τους δια στόματος (και χειρός) Πετρίδη σε μια σελίδα του περιοδικού "Επίκαιρα".

Η δεύτερη φορά που ο Μπάουι επισκέφτηκε την Ελλάδα ήταν τα καλοκαίρια του 1985 και του 1986, φιλοξενούμενος στο σπίτι-έπαυλη του πρίγκιπα Αγά Χαν του ΙV στην Πάτμο.

Ο Μπάουι κυκλοφορούσε παντού με τα πόδια, έπινε τον καφέ του σε μαγαζιά στη Χώρα και του άρεσαν ιδιαίτερα οι απογευματινές βόλτες στο χωριό Αλώνι. Και τα βράδια, προτιμούσε να πίνει, πάλι μόνος του ή με μικρή παρέα, το αγαπημένο του τζιν τόνικ σε ένα συγκεκριμένο μπαράκι στην Αστοιβή.

Έκανε μπάνιο πάντα νωρίς το πρωί, στην αγαπημένη του παραλία, στην Ψιλή Άμμο, ενώ επίσης είχε θεαθεί να κολυμπάει στην παραλία του Λάμπη αλλά και στον Κάμπο.

Η τελευταία επίσκεψη του Μπάουι στην Ελλάδα δεν ήταν για λόγους αναψυχής και χαλάρωσης, αλλά για επαγγελματικούς λόγους, για μια συναυλία τον Ιούλιο του 1996 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε ένα φοβερό triple bill μαζί με Lou Reed και Elvis Costello. Η συναυλία δεν συγκέντρωσε τον κόσμο που περίμεναν οι δοργανωτές -μιλάμε για μια περίοδο που ο Μπάουι, σε μουσικό επίπεδο, έχει μόλις αρχίσει να "ξανανεβαίνει" μετά την καλλιτεχνική και δημιουργική του πτώση από το 1985 και έπειτα.

Η αγάπη του Bowie για την Ελλάδα την οποία είχε επισκεφθεί αρκετές φορές ήταν μεγάλη: Όπως σημειώνει ο Γιάννης Πετρίδης "δεν αποτελεί πρωτοτυπία βέβαια το ότι ο Ντέιβιντ αγαπούσε την Ελλάδα. Στις τρεις μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Ιγκι Ποπ μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για τρεις μέρες στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας και εκτός από μουσική μιλάγαμε για την ιστορία μας και το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία όλου του πλανήτη. Εντυπωσιάστηκαν και οι δύο, όπως και η γραμματέας που τους συνόδευε και ήταν στριμωγμένη μαζί τους στο πίσω κάθισμα του Austin, από την επίσκεψη στους Δελφούς και την απέραντη γαλήνη που προσφέρει το τοπίο και η θέα στο Σούνιο".

Read Next

25 Ιουλ 2024

Όταν το περίφημο πάρτι της Βουλιαγμένης του Λουκιανού Κηλαηδόνη έγραψε ιστορία

O Λουκιανός προετοίμαζε το "πάρτι στη Βουλιαγμένη" για τις 25 Ιουλίου 1983, πάνω από ένα χρόνο. Ο τύπος τότε το είχε χαρακτηρίσει με αρκετή δόση υπερβολής "Το Γούντστοκ της Ελλάδας".

25 Ιουλ 2024

Έλενα Ναθαναήλ και Γιώργος Κωνσταντίνου: Εκείνος ήταν 35 ετών και εκείνη 22 - Ο άγνωστος έρωτάς τους

51 χρόνια πριν: Ο μεγάλος έρωτας και η κοινή ζωή του ζευγαριού σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ασκληπιού.

Περισσότερα από

Stories

24 Ιουλ 2024

Πίτερ Σέλερς: Οι 4 γάμοι, ο έρωτας με την Σοφία Λόρεν και το έμφραγμα κατα την διάρκεια του σεξ

Ο επιθεωρητής Κλουζώ του "Ροζ Πάνθηρα", ο κατά λάθος καλεσμένος που... διέλυσε τα πάντα στο "Πάρτι", υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

24 Ιουλ 2024

Πριν 70 χρόνια, η Ρίκα Διαλυνά μαγεύει τα Μις Υφήλιος φορώντας δώρο της Σοφίας Βέμπο

Η σπάνια φωτογραφία της Ρίκας Διαλυνά από τα Μις Υφήλιος

23 Ιουλ 2024

Η αξέχαστη "Μπιμπί" είναι η Υβόν Σανσόν: Η καλλονή ηθοποιός που αναστάτωσε τη Φίνος Φιλμ

Το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι ακόμα και οι τουαλέτες στα στούντιο γυρισμάτων ανακαινίστηκαν για χάρη της Σανσόν. H όμορφη σταρ απεβίωσε πριν 21 χρόνια 23 Ιουλίου 2003.

23 Ιουλ 2024

Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη πήρε συνέντευξη από τη Ζωή Λάσκαρη

"Εμείς οι δύο δεν είχαμε ποτέ καμία αντιπαλότητα", είχε δηλώσει η εθνική μας σταρ που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα στις 23 Ιουλίου του 1996

23 Ιουλ 2024

Δημήτρης Λιαντίνης: H εξαφάνιση του ακαδημαϊκού που συγκλόνισε το Πανελλήνιο 26 χρόνια πριν

Η ζωή του πιο πολυσυζητημένου νεοέλληνα στοχαστή, που η εξαφάνιση του συγκλόνισε το Πανελλήνιο το καλοκαίρι του 1998.

22 Ιουλ 2024

41 χρόνια πριν- Μίνα Αδαμάκη και Γιώργος Κιμούλης: Ο δεσμός των 5 χρόνων και ο γάμος που "ακυρώθηκε"

Μια άγνωστη ιστορία με "πρωταγωνιστές" την αγαπημένη μας Ειρήνη από τις Τρεις Χάριτες και τον Γιώργο Κιμούλη.

22 Ιουλ 2024

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

22 Ιουλ 2024

"Η ψυχή δεν είναι μια παχύσαρκη τραγουδίστρια ναϊτκλάμπ". Ο Τομ Ρόμπινς γράφει για την ψυχή

Απόσπασμα από το βιβλίου του Τομ Ρόμπινς, Villa Incognito. Ο πιο εγκεφαλικός παραμυθάς κλείνει σήμερα τα 92 του χρόνια. Και είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

21 Ιουλ 2024
20 Ιουλ 2024

Τα κρυφά μηνύματα του νέου βίντεο-κλιπ της Σάττι : "Αχ Θάλασσα"

Η Μαρίνα Σάττι συνεργάστηκε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το βίντεο-κλιπ του τελευταίου τραγουδιού του άλμπουμ της, ένα κομμάτι που μας έχει συγκινήσει πολύ.