ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το αθηναϊκό ντιζάιν ξαναζεί μέρες δόξας μέσα στην μπουτίκ Buy The Way του Παγκρατίου

Η Κατερίνα Αλεξανδράκη επιθυμεί να ξαναθυμηθούμε τις χρυσές εποχές που ντυνόμασταν με μοναδικά κομμάτια και ορίζαμε το στυλ μας γύρω από εκλεκτά υφάσματα.

Το αθηναϊκό ντιζάιν ξαναζεί μέρες δόξας μέσα στην μπουτίκ Buy The Way του Παγκρατίου

«Αναμφισβήτητα είμαι παιδί της μόδας» ξεκινά η Κατερίνα την αφήγηση για τη ζωή της. «Φαίνεται πως είναι κάτι που το έχω στο DNA μου. Μεγάλωσα σ’ ένα κατάστημα-θρύλο των Αθηνών, το κατάστημα Αλεξανδράκης στην Κανάρη, που εδώ και 150 χρόνια, διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα, κομψότητα, και μοναδικότητα στα ρούχα. Ο παππούς και η γιαγιά μου, Αριστόβουλος και Καίτη Αλεξανδράκη, ήταν οι πρώτοι που με μύησαν στον κόσμο του εμπορίου, της μόδας και της τέχνης. Και φυσικά ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης, η ψυχή της οικογενειακής επιχείρησης ή αλλιώς ο «βασιλιάς της Ερμού». Θα μου μείνουν αξέχαστα τα Σάββατα στο υποκατάστημα στην Κανάρη, τα κασμιρένια πουλόβερ Pringle, τα μάλλινα κολλαριστά παλτά, τα έργα τέχνης του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, οι κομψές κοκέτες των Αθηνών, τα σησαμένια παξιμαδάκια, το τάισμα των περιστεριών» λέει και το άρωμα της «ωραίας Αθήνας» ξεπηδά μέσα από τα λόγια της. Μιας Αθήνας που ντυνόταν κομψά αλλά όχι βιαστικά, με φινέτσα διαχρονική, αγνοώντας επιδεικτικά οτιδήποτε εφήμερο.

Το αθηναϊκό ντιζάιν ξαναζεί μέρες δόξας μέσα στην μπουτίκ Buy The Way του Παγκρατίου
«Ο παππούς και η γιαγιά μου, Αριστόβουλος και Καίτη Αλεξανδράκη, ήταν οι πρώτοι που με μύησαν στον κόσμο του εμπορίου, της μόδας και της τέχνης».
«Το Buy the Way Athensmade προέκυψε από την προσωπική μου ανάγκη, να έρθω εκ νέου σε επαφή με τον αθηναϊκό κόσμο, και να συνεχίζω να προβάλλω εκλεκτά αθηναϊκά brands και Έλληνες σχεδιαστές και να συνεχίσω την τέχνη μου» εξηγεί».

«Μετά Σχολή Βελουδάκη. Και αμέσως μετά μου πρότειναν μια θέση ως βοηθός της fashion editor στα περιοδικά μόδας του ομίλου Ιμάκο και στη συνέχεια στο γνωστό κατάστημα Free Shop. Μεγάλα "σχολεία". Αισθάνομαι τυχερή για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές μου εμπειρίες. Στην πορεία άρχισα να φτιάχνω τα δικά μου ρούχα, τα οποία εξέλιξα σταδιακά σε ολοκληρωμένες συλλογές. Ο Σύλλογος Ελλήνων Σχεδιαστών με ανέδειξε και έτσι μπήκα στον χώρο της μόδας παίρνοντας μέρος στο πρώτο Ηellenic Fashion Week στην Αθήνα, με χορηγό τον Πέτρο Κωστοπουλο, που πίστεψε τόσο στην ελληνική μόδα. Διοργάνωσα το 360 New Concept Bazaar μια εμπορική πλατφόρμα μόδας, στην Κολοκοτρώνη και Βουλής, που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό, αλλά και το Pop-Up Shop AENAON Hellasmade στο Βερολίνο, (με σχεδιαστές μόδας μεταξύ των οποίων Βασίλης Ζούλιας, Στέλιος Κουδουνάρης, Κατερίνα Καρούσου, Ορσαλία Παρθένη. Το Buy the Way Athensmade προέκυψε από την προσωπική μου ανάγκη, να έρθω εκ νέου σε επαφή με τον αθηναϊκό κόσμο, και να συνεχίζω να προβάλλω εκλεκτά αθηναϊκά brands και Έλληνες σχεδιαστές και να συνεχίσω την τέχνη μου» εξηγεί.

«Στόχος μου είναι να φτιάχνω τη διάθεση του κόσμου. Βγαίνοντας από το μαγαζί, να είναι μοναδικά ντυμένος/-η, με όμορφα χρώματα και προπάντων με αθηναϊκό αέρα».

-Ποια είναι, δηλαδή, η ιδέα πίσω από το Buy The Way;

«Συνεχίζω να πιστεύω στην προσωπική επαφή σε μια εποχή που όλα πάνε να γίνουν απρόσωπα. Λατρεύω την επικοινωνία με τον κόσμο και ιδανικά θέλω να εξυπηρετώ εγώ η ίδια αυτόν/-ή που θα έρθει στο μαγαζί. Ακριβώς το ίδιο έκαναν ο παππούς μου και η γιαγιά μου στο μαγαζί τους και αυτό αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για μένα. Στόχος μου είναι να φτιάχνω τη διάθεση του κόσμου. Βγαίνοντας από το μαγαζί, να είναι μοναδικά ντυμένος/-η, με όμορφα χρώματα και προπάντων με αθηναϊκό αέρα. Αυτό προσθέτει στον πολιτισμό. Στο Buy the Way φιλοξενούμε ό,τι έχει να κάνει με το αθηναϊκό design δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και προπάντων υποστηρίζοντας την οικολογική αντίληψη της μόδας, αλλιώς το slow fashion. Και λέμε ναι στο «buy less, buy better!» και φυσικά στο upcycling ρούχων και τη μετάλλαξη ρούχων. Το Βuy the Way-Athensmade βρίσκεται στην αγαπημένη μου οδό Ευφράνορος, στο Παγκράτι και είναι μια ανάσα από το ολοκαίνουριο Μουσείο Γουλανδρή».

Αγοράζοντας Athensmade ρούχα για παράδειγμα, είναι ένας ολόκληρος κύκλος εργασιών που υποστηρίζεται ταυτόχρονα, όπως η μοδίστρα, τα καταστήματα υφασμάτων, τα μαγαζιά με τα υλικά ραπτικής.

-Γιατί είναι τόσο σημαντικό να στηρίξουμε το made in Greece σήμερα;

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι καιρός να αγοράζουμε ελληνικά. Έτσι κινείται και ενισχύεται η εγχώρια οικονομία. Αγοράζοντας Athensmade ρούχα για παράδειγμα, είναι ένας ολόκληρος κύκλος εργασιών που υποστηρίζεται ταυτόχρονα, όπως η μοδίστρα, τα καταστήματα υφασμάτων, τα μαγαζιά με τα υλικά ραπτικής. Ως συνέχεια του κύκλου είναι οι εκθέσεις μόδας, τα πρακτορεία μοντέλων, οι make up artists, οι φωτογράφοι μόδας και ότι άλλο "υφαίνει" τον "αργαλειό" του χώρου μας. Εδώ ισχύει το: "αν δεν δεν στηρίξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει"».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι καιρός να αγοράζουμε ελληνικά».

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ BUY THE WAY

*καφτάνια, φορέματα και τσάντες της Ada Kamara με κυκλαδίτικο αέρα,

*Simply Konde pret a porter

*Countess Wilhelmina, το γνωστό custom made jewelry brand της Χριστίνας Μαλλάκη,

*Dig Athens, με υπέροχα prints που εμπνέονται τόσο από την καθημερινότητα όσο και από την ιστορία της πόλης μας.

*Dimitri from Athens, με χειροποίητα πολύχρωμα κοσμήματα που τονίζουν την θηλυκότητα.

*Katerinalexandraki «Artistic Painted» Limited Collection,

*Nazezhda Collection, από τη συλλογή της «L'arrivée des oiseaux»,

*Αισθησιακά και ρομαντικά, organic εσώρουχα Paraty Nature.

*Smaragdi Chercheletzaki, την πιο δυνατή «παίκτρια», πλέκτρια και σχεδιάστρια των Αθηνών, με τις πολύχρωμες ποπ-ρετρό συλλογές της,

*ολομέταξα οργανικά μαντίλια της φωτογράφου και εικαστικού Τίτας Μπονάτσου.

*Αυθεντικά vintage μηχανικά ρολόγια VICTORY δεκαετίας '60 και '70 σε απίθανα σχέδια και χρώματα από την V-Watches.

*Visual Art από την Δομινικανής καταγωγής Αθηναία καλλιτέχνη Υolanda Naranjo.

*Wrap by Pouk ιδέες για έξυπνα δώρα

«Αισθάνομαι άνετα στο Παγκράτι. Έχει μια απλότητα και μια ξεγνοιασιά που μου ταιριάζει πλήρως. Είναι μια ζωντανή περιοχή, πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, με έντονη την έννοια της γειτονιάς και της πολυσυλλεκτικότητας».

-Γιατί διάλεξες το Παγκράτι;

«Αισθάνομαι άνετα στο Παγκράτι. Έχει μια απλότητα και μια ξεγνοιασιά που μου ταιριάζει πλήρως. Είναι μια ζωντανή περιοχή, πολυπολιτισμικού χαρακτήρα, με έντονη την έννοια της γειτονιάς και της πολυσυλλεκτικότητας. Βγάζει κάτι οικείο και γνώριμο. Έχω πολλούς φίλους μου και γνωστούς μου, που και μένουν εδώ και έχουν και τα μαγαζιά τους, ο Δημητράκης ή Dimitri from Athens, φίλος μου σχεδιαστής κοσμημάτων, η Χριστίνα ιδιοκτήτρια του Baba Ganoush, η Εύα από το Chelsea, ο Κλέωνας του Oh Boy και φυσικά και νέοι φίλοι από την γειτονιά. Είναι και γατοπεριοχή το Παγκράτι… Δεν είναι τυχαίο που και το μουσείο Γουλανδρή επέλεξε να χτιστεί στην περιοχή, στην οδό Ερατοσθένους δίνοντας νέα πνοή στην γειτονιά και προσφέροντας έναν επίσημο φορέα για τον πολιτισμό».

«Έχουμε ήδη αλλάξει συνήθειες. Αναγκαστικά. Ας είναι κι έτσι. Το έδαφος είναι έτοιμο για τις μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν, αν θέλουμε να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον μας. Ας δείξουμε σεβασμό στην φύση, στα ζώα, και πρώτα από όλα στον εαυτό μας»

-Επιθυμείς κι εσύ να αναβιώσει το αθηναϊκό ντιζάιν;

«Και επιθυμώ και είμαι σίγουρη ότι ο κόσμος θα μας στηρίξει. Κι αυτό γιατί και η ποιότητα του αθηναϊκού design είναι υψηλή και οι τιμές είναι προσιτές. Υποστηριζουμε Athensmade γιατί ο κύκλος εργασιών είναι τίμιος, η παραγωγή βασίζεται στην ηθική και αυτό κάνει την διαφορά».

«Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε την Γη και να προστατεύσουμε τη φύση. Ομολογουμένως ο καταναλωτισμός ξεθωριάζει παγκοσμίως».
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, που ποτέ δεν είχε μεγάλη ιστορία στο χώρο της μόδας. Παρόλα αυτά υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι Έλληνες σχεδιαστές».

-Μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις συνειδητές αγορές και να αφήσουμε το fast fashion;

«Ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε την Γη και να προστατεύσουμε τη φύση. Ομολογουμένως ο καταναλωτισμός ξεθωριάζει παγκοσμίως. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος και το ρεύμα της εποχής, ειδικά μετά το lockdown, επιστρέφει σε πιο παλιά, γνώριμα μονοπάτια, όπου για παράδειγμα αγοράζαμε ή ράβαμε ένα καλό παλτό -αντί για πέντε. Όπως λέει και η Vivienne Westwood "The First Step to Slow Fashion is Ask Why Before You Buy.I Think it is a Good Thing to Buy Less and Choose Well” (το πρώτο βήμα για το slow fashion είναι να σκεφτείς πριν αγοράσεις.Είναι σημαντικό να διαλέγεις σωστά και να αγοράζεις λιγότερο)».

-Η Ελλάδα είναι χώρος ανάδειξης νέων σχεδιαστών;

«Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, που ποτέ δεν είχε μεγάλη ιστορία στο χώρο της μόδας. Παρόλα αυτά υπάρχουν εξαιρετικά ταλαντούχοι Έλληνες σχεδιαστές. Η τεχνολογία είναι ένα σπουδαίο εργαλείο και με την χρήση των social media ένας νέος σχεδιαστής μπορεί πλέον και να αναδειχτεί και να πετύχει. Φυσικά καλό θα ήταν το κράτος να στηρίζει τον κλάδο δυναμικά».

-Πιστεύεις ότι αλλάζουμε καταναλωτικές συνήθειες στην αρχή της νέας δεκαετίας;

«Έχουμε ήδη αλλάξει συνήθειες. Αναγκαστικά. Ας είναι κι έτσι. Το έδαφος είναι έτοιμο για τις μεγάλες αλλαγές που θα επέλθουν, αν θέλουμε να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον μας. Ας δείξουμε σεβασμό στην φύση, στα ζώα, και πρώτα από όλα στον εαυτό μας».

Ευφράνορος 21, Παγκράτι

Facebook Buy The Way

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

Περισσότερα από

Made in Greece

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.