ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

Τι κάνει ένα κόσμημα να ξεχωρίζει; Το σχέδιο, οι πολύτιμοι λίθοι, ο συμβολισμός του; Όλα αυτά, αλλά πρωτίστως η προσωπική ταυτότητα του δημιουργού του. Το ΜΚ Fine Jewelry είναι ένα νεοσύσταστατο brand στην ελληνική αγορά κοσμημάτων, αλλά έχει έντονη τη σφραγίδα της ιδρύτριάς του: η Μαρία Καρκαντζού ήξερε από πολύ νωρίς ότι θέλει να σχεδιάζει κοσμήματα, κυνήγησε το όνειρό της μέσα από στοχευμένες σπουδές και σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε γνωστούς οίκους και από το 2023 ξεκίνησε αυτό που από την αρχή φάνηκε ως η φυσική εξέλιξη στην πορεία της, να δημιουργήσει το δικό της brand.

Τη Μαρία τη γνώρισα όταν έλαβα ένα μήνυμα στο οποίο, με σπάνια ευγένεια, μού συστηνόταν και εξηγούσε ότι θέλει να μου στείλει το γούρι που είχε σχεδιάσει για το 2024 (ένα υπέροχο παντατίφ με τον όνομα Kórē) ώστε να δω από κοντά τη δουλειά της. Λίγο καιρό αργότερα συναντηθήκαμε από κοντά και η προσήνεια και ευγένεια που είχα αντιληφθεί ήδη από το μήνυμά της ότι τη χαρακτηρίζουν, μου μίλησε για την ίδια, την πορεία της και την αγάπη της γι' αυτό που κάνει, να φτιάχνει κοσμήματα. Τα πρώτα bespoke κοσμήματά της, μου είπε σε εκείνη τη συνάντηση, τα έφτιαξε για δικούς της ανθρώπους, φίλους και συγγενείς που της ζητούσαν κάτι προσωποποιημένο με τη δική της έμπνευση και τη φροντίδα που επιδεικνύει από τα πρώτα στάδια, του σχεδιασμού, μέχρι την κατασκευή τους. Στόμα με στόμα, ο κύκλος των παραγγελειών άρχισε να ανοίγει και τότε κατάλαβε ότι ήρθε η στιγμή, μετά από δέκα χρόνια στον χώρο του κοσμήματος, να δημιουργήσει κάτι δικό. Και έτσι γεννήθηκε το ΜΚ Fine Jewelry. "Το κόσμημα για μένα αποτελεί τρόπο έκφρασης", θα μου πει και βλέπει το μέλλον της μόδας, και τον χώρο των κοσμημάτων, με αισιοδοξία. Την ίδια που σου εμπνέει και εκείνη και το πάθος της γι' αυτό που κάνει.

-Ποια θα ήταν μία σύντομη περιγραφή της πορείας σου στον χώρο; Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το κόσμημα;

Από παιδί με ιντρίγκαραν τα κοσμήματα και είχα ευχέρεια στο σκίτσο. Η μητέρα μου έχει μια αδυναμία στις καρφίτσες και πάντα θαύμαζα τη συλλογή της. Ήμουν τυχερή, καθώς ήξερα από μαθήτρια ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το κόσμημα.

Αργότερα οι επιλογές μου σε γνωσιακό επίπεδο ήταν στοχευμένες στο σχέδιο. Αποφοίτησα από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο και έκανα την πρακτική μου άσκηση πάνω στο κόσμημα.

Θέλοντας να εμβαθύνω στο σχεδιασμό κοσμημάτων, συνέχισα με courses στο εξωτερικό. Αρχικά στο Central Saint Martins του Λονδίνου και έπειτα στην Αccademia Riaci της Φλωρεντίας όπου μυήθηκα στην τέχνη του gouache από μια εκπληκτική δασκάλα, που εργαζόταν για το Οίκο Bvlgari. Έτσι από το 2014 έως σήμερα έχω σχεδιάσει για μεγάλα brands γνωστά σε Ελλάδα και το εξωτερικό όπως Zolotas, FaCad'oro και Νikos Koulis.

Μαρία Καρκανζτού
H Μαρία Καρκαντζού

Courtesy of ΜΚ Fine Jewelry

-Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand;

Το κόσμημα για μένα αποτελεί τρόπο έκφρασης. Έτσι η επιθυμία μου να σχεδιάσω κοσμήματα με τη προσωπική μου σφραγίδα ήρθε φυσικά. Στην εκπνοή του 2023, έχοντας πλέον 10ετή εμπειρία στο χώρο του κοσμήματος, αποφάσισα να ιδρύσω το brand ΜΚ Fine Jewelry μέσα από το οποίο να δημιουργώ κυρίως προσωποποιημένα κοσμήματα, κατά παραγγελία, από πολύτιμα μέταλλα και λίθους.

-Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Πολυτέλεια, Custom made, Διαχρονικότητα.

-Μπορείς να περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι/εμπνέεσαι τις συλλογές που σχεδιάζεις;

Η δημιουργική διαδικασία για μένα είναι μια ζύμωση με βασικά συστατικά της τα εικαστικά ερεθίσματα που δέχομαι. Οι επισκέψεις μου σε γκαλερί και μουσεία, τα ταξίδια, η μουσική και η ελληνική μυθολογία είναι πράγματα μου με εμπνέουν. Όταν καλούμαι να σχεδιάσω ένα προσωποποιημένο κόσμημα κατά παραγγελία θέλω να φέρει έντονους συμβολισμούς καθώς η προσφορά του σηματοδοτεί κάποια σημαντική στιγμή.

Double Sided Mini Hoops MK FINE JEWELERY

-Υπάρχει κάποιος σχεδιαστής κοσμημάτων ή οίκος που να σε έχει εμπνεύσει περισσότερο;

Θαυμάζω την ιταλίδα σχεδιάστρια Elsa Peretti. Δημιούργησε πρωτοποριακά κοσμήματα για την εποχή της που αντανακλούσαν την προσωπική της αισθητική αποδίδοντας στο ασήμι οργανικές φόρμες με γλυπτικότητα. Άφησε στον οίκο Τiffany & Co μια πλούσια παρακαταθήκη σχεδίων που ακόμα και σήμερα είναι διαχρονικά.

-Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα; Και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει με το να δραστηριοποιείται εδώ;

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες ακαδημαϊκές σπουδές για ένα νέο σχεδιαστή ανάλογα με τον τομέα που θέλει να ασχοληθεί (ρούχα, παπούτσια, τσάντες, κοσμήματα, αξεσουάρ). Το φως της χώρας μας, τα χρώματά της και η ιστορία της δεν γίνεται να αφήσουν ασυγκίνητο ένα νέο δημιουργό και να μην επηρεάσουν τη δουλειά του.

-Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Μου αρέσει πολύ να ενημερώνομαι για τις τάσεις της και να ανακαλύπτω νέα brands. Συχνά υιοθετώ τα στοιχεία των trends που με κολακεύουν έχοντας σαν σημείο αναφοράς κάποια κλασσικά κομμάτια στη γκαρνταρόμπα μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν βγαίνω από το σπίτι χωρίς κοσμήματα!

-Τι ορίζεις ως προσωπικό στιλ και ποια είναι η συμβολή των κοσμημάτων σ' αυτό;

Για μένα το προσωπικό στυλ είναι όλες εκείνες οι επιλογές των κομματιών που έχουμε στη ντουλάπα μας αλλά και ο τρόπος που τα συνδυάζουμε αναλόγως την περίσταση. Τα κοσμήματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εικόνας μας. Προσθέτουν τη λάμψη, την αίσθηση πολυτέλειας και αντανακλούν την προσωπικότητά μας.

-Ποιον διάσημο σχεδιαστή θα προσκαλούσες σε δείπνο και που θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα ήθελα να δειπνήσω με τη Coco Chanel στο γαλλικό μπιστρό Χατίρι. Θα απολάμβανα μια συζήτηση με τη γυναίκα που έφερε επανάσταση στις ενδυματολογικές συνήθειες των γυναικών, τις απελευθέρωσε και τόνισε τη θηλυκότητα τους.

-Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Αισιόδοξο. Αν και το fast fashion χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητα την εποχή μας, γίνονται πολύ όμορφες προσπάθειες μέσα στο τομέα της μόδας. Στο κόσμημα, η τεχνολογία πλέον μας προσφέρει εργαλεία, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση των πρώτων υλών. Προσωπικά δίνω έμφαση στην επιλογή lab-grown διαμαντιών. Η χρήση τους αποτελεί μια οικολογικά βιώσιμη εναλλακτική πρόταση προσιτής πολυτέλειας με ηθική προέλευση. Με ενδιαφέρει να φιλοτεχνώ μοναδικά κοσμήματα, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον.

-Πού μπορούμε να βρούμε τα κοσμήματά σου;

Στην επίσημη ιστοσελίδα μου: www.mkfinejewelry.com

Heart & Arrow Ring-gold MK Fine Jewelry

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.