ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

MIA PAPA

Η βιώσιμη μόδα δεν είναι πια απλώς μία επιλογή, είναι μονόδρομος. Οι καταναλωτές, δηλαδή όλες εμείς, έχουμε πλέον όλο και περισσότερες απαιτήσεις από τα brands και τα προϊόντα τους. Να είναι ηθικά φτιαγμένα, από πρώτες ύλες η επεξεργασία των οποίων σέβεται το περιβάλλον και τους εργαζόμενους σε αυτή, να ακουμπούν απαλά στο δέρμα μας και να του επιτρέπουν να αναπνέει και κινείται με χάρη. Και όλα με ένα ξεχωριστό αισθητικό αποτύπωμα. Με μία σχεδιαστική υπογραφή που ανυπομονούμε να ενσωματώσουμε στο προσωπικό μας στιλ. Δύσκολο να συνυπάρξουν όλα αυτά μαζί, σωστά; Σίγουρα, αλλά όταν υπάρχουν γυναίκες σαν τη Μία Παπά εμπνεύστρια και ιδρύτρια του ομώνυμου sustainable lifestyle brand, όχι ακατόρθωτο.

Από την αρχιτεκτονική σε μία ολιστική προσέγγιση του lifestyle με άξονες την πολυτέλεια και τη βιωσιμότητα

Η Μία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και πρώτη της αγάπη υπήρξε η αρχιτεκτονική την οποία και σπούδασε στην Αγγλία, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο management στην Αυστρία, ζώντας και δουλεύοντας σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Κάπου εκεί, το όνειρο άρχισε να την "τσιγκλάει”, δεν μπορούσε να αγνοήσει την ύπαρξή του. Με έναν συνδυασμό ρίσκου και σωστού timing, όπως αναφέρει και η ίδια, το 2020 δημιούργησε το MIA PAPA ως lifestyle brand και παράλληλα ως αρχιτεκτονικό γραφείο - έναν δικό της κόσμο και τρόπο ζωής. Πλέον μόδα και αρχιτεκτονική συνυπάρχουν αρμονικά στη ζωή της. Η δυαδικότητα φαίνεται πως είναι κάτι κεκτημένο για τη Μία που - όπως μοιράζει τρόπον τινά την επαγγελματική της δραστηριότητα - μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Βιέννης και Αθήνας, ενώ πρόσφατα ανέλαβε creative director της εταιρείας Dromeas, σχεδιάζοντας νέες συλλογές επίπλων, αλλά και επιμελούμενη την συνολική αισθητική και επικοινωνιακή στρατηγική της εταιρείας.

Όμως η Μία είναι εδώ για να μιλήσουμε για ρούχα. Με αφορμή τη συλλογή Exclusive S/S’24 της MIA PAPA, η Μία μας παίρνει τρυφερά από το χέρι και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε αυτό τον μοναδικό κόσμο που με τόση τόλμη έχει φτιάξει. Πεπεισμένη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας βρίσκεται στην αειφορία, την ενίσχυση της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας και σε οικονομικό αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο και δανειζόμενη από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τις αρχαίες κατασκευές η Μία Παπά δημιουργεί συλλογές ρούχων που συνδυάζουν ιδανικά τη βιωσιμότητα με την πολυτέλεια. Έχει επιτευχθεί τόσο αρμονικά από πλευράς της αυτή η συνύπαρξη, που μοιάζει σα να έχουν γεννηθεί η μία για την άλλη, κόντρα σε όσα μας παραδίδει κατά καιρούς η βιομηχανία της μόδας, τα οποία μας έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι αυτά τα δύο δύσκολα συνυπάρχουν.

Κάθε δημιουργία της συλλογής Exclusive S/S’24 MIA PAPA μοιάζει να απαντά "στα θέλω” της σύγχρονης γυναίκας, εξισορροπώντας την ανεπιτήδευτη φινέτσα με τη λειτουργικότητα. Από ντεκολτέ με έναν ώμο που υπογραμμίζουν τα λεπτεπίλεπτα οστά της κλείδας, μέχρι halter-necks με προσαρτημένες μεταξωτές κάπες που προσδίδουν μια νέα διάσταση στον αρχαιοελληνικό πέπλο, και θελκτικά πλαϊνά σκισίματα που φτάνουν μέχρι τον μηρό. Bias-cuts, ανάλαφρο καλοκαιρινό tailoring και μοντέρνες επανεκδοχές κλασικών στοιχείων όπως τα bell sleeves και τα κιμονό, προστίθενται στη σχεδιαστική προσέγγιση. Το κλειδί είναι η ισορροπία, η αρμονική συνύπαρξη των πιο χαλαρών γραμμών με τις γλυπτικές σιλουέτες, όλες διακοσμημένες με προσεγμένα φινιρίσματα και μεταλλικά στοιχεία σε χρυσούς τόνους.

Mia Pappa

Mia Pappa


Τα υλικά είναι επιλεγμένα με έμφαση στη βιωσιμότητα και την ικανότητά τους να ντραπάρουν, να διπλώνουν και να προσαρμόζονται. Η συλλογή εξερευνά την υφή και το οπτικό βάθος με το οργανικό μετάξι από το Σουφλί να κατέχει ξεχωριστή θέση. Στο επίκεντρο βρίσκεται το bespoke MIA PAPA μοτίβο, εμπνευσμένο από την κλασική αρχιτεκτονική κάτοψη του ναού της Αθηνάς Προναίας στους Δελφούς — ένα αριστουργηματικό σύμπλεγμα αρχαίων κατασκευών που περιλαμβάνει ναούς και τον διάσημο Θόλο των Δελφών. Η παλέτα της συλλογής συντίθεται από μονοχρωμίες και ουδέτερους τόνους όπως εκρού, λευκό και μπεζ, ενώ ενισχύεται με εκλάμψεις χρυσού και έντονες αντιθέσεις από μαύρο και μπλε του κοβαλτίου - την πιο hot απόχρωση της σεζόν -, δημιουργώντας στην ουσία την ιδανική capsule γκαρνταρόμπα της άνοιξης.

Γνωρίστε το brand MIA PAPA και τη δημιουργό του

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Mia Papa;

Πάντα ήθελα να συνδυάσω τις μεγάλες αγάπες μου - την αρχιτεκτονική, με την τέχνη και το σχέδιο. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα το 2019 στο Βερολίνο, που με οδήγησε σε αποχή από την τότε δουλειά μου ως αρχιτέκτονα για αρκετό καιρό, άρχισα να δημιουργώ κολάζ τα οποία μέσα στο χρόνο μεταμορφώθηκαν σε έναν ολοκληρωμένο κόσμο με ready-to-wear και homeware συλλογές. Θεωρώ πως ήταν ένας συνδυασμός τύχης, ρίσκου και κατάλληλου timing που με οδήγησαν να αφήσω τη δουλειά μου και να ακολουθήσω το όνειρό μου.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του brand Mia Papa με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Αυθεντικότητα, διαχρονικότητα, βιωσιμότητα.

Mia Pappa

Μπορείς να μας περιγράψεις το πώς οραματίζεσαι την κάθε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Κάθε συλλογή ξεκινάει όπως ένα αρχιτεκτονικό project, διερευνώντας την εμπειρία και την ιστορία που θέλω να μεταφέρω. Μετά σιγά - σιγά, όλο αυτό πλαισιώνεται από γραμμές, σχέδια και χρώματα και παίρνει μορφή.

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις του να χτίσεις από την αρχή ή καλύτερα από το μείον ένα brand, είναι πάρα πολλές, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Παράλληλα, η έμφυτη ανασφάλεια του δημιουργού που πρέπει να μάθει να προβάλει και να προωθεί τη δουλειά του προσθέτει μία άλλη διάσταση στην πρόκληση του εγχειρήματος. Ξεκίνησα την πορεία μου χωρίς ευνοϊκές συνθήκες, μόνο με πίστη στο όραμα, το θάρρος της μοναδικότητας μου, με μεγάλη προθυμία να ρουφήξω κάθε γνώση κάθε πληροφορία, με κεραίες ανοιχτές και πάνω από όλα ευγένεια. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το οργανώσεις σωστά και το αγαπάς πολύ. Το κίνητρο και το πάθος μπορεί να είναι πιο σημαντικά από το ταλέντο, και σε συνδυασμό με τη συνέπεια σε όλους τους τομείς, θεωρώ πως είναι τα κλειδιά της επιτυχίας. Σαν προνόμιο θεωρώ το να καταφέρνεις να ζεις τον σκοπό σου και να νιώθεις πως η δουλειά σου έχει θετικό πρόσημο στη ζωή αυτών που επιλέγουν τις δημιουργίες σου.

Mia Pappa

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Ενημερώνομαι, παρακολουθώ και πειραματίζομαι με τις τάσεις της μόδας, αλλά παράλληλα τις φιλτράρω και τις προσαρμόζω σε αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα και σε αυτό που πρεσβεύει το δικό μου προσωπικό στιλ.

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Να ζούμε το τώρα μας όπως το θέλουμε, να εκφραζόμαστε όπως θέλουμε, να ντυνόμαστε όπως θέλουμε, χωρίς δεύτερες σκέψεις, φόβους και ενδοιασμούς.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Η μόδα είναι lifestyle: Ό,τι αγαπάς, βλέπεις, ακούς, γεύεσαι. Μεγάλη έμπνευση για εμένα είναι η αρχιτεκτονική. Πιστεύω πως - όπως και η μόδα - έχουν κοινό παρονομαστή τον άνθρωπο και τη φυσική και συναισθηματική του εμπειρία είτε μέσα σε ένα χώρο, είτε μέσα σε ένα ρούχο. Επομένως, οι αλληλεπιδράσεις είναι πολλές και αναπόφευκτες, όπως η σημασία και η προσοχή στην επιλογή των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων, η λεπτομέρεια κατασκευής και ο τρόπος ένωσης των διαφορετικών υλικών, οι υφές, οι κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων.

Mia Pappa

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Σίγουρα θα χαιρόμουν πολύ να βρισκόμασταν με την Coco Chanel στο Blue Bar του Sacher Hotel στη Βιέννη, απολαμβάνοντας ένα light dinner στο άκρως ατμοσφαιρικό και γεμάτο ιστορία bar.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Θα μπορούσα να ξεχωρίσω πολλά, αλλά το σμαραγδί φόρεμα της Keira Knightley στην ταινία Atonement, είναι η πιο αυθόρμητη επιλογή εκφράζοντας μια ανεπιτήδευτη θηλυκότητα και κομψότητα.

Mia Pappa

Mia Pappa

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία της μόδας. Τελικά, το μέλλον της βιομηχανίας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Το Mia Papa ως ένα βιώσιμο brand με κυρίως pre-made και made-to-order φιλοσοφία, έχει να αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις που τελικά όμως καταφέρνουν να ενισχύουν το ήθος του, ως αποτέλεσμα μιας μοναδικής ανθρώπινης και προσεγμένης μικρής κλίμακας ελληνικής παραγωγής με χειροποίητο φινίρισμα, σε αντίθεση με το διαδεδομένο fast fashion. Η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες και αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη αρχίσει και να αντιλαμβανόμαστε σαν κοινωνία και να αλλάζουμε την αγοραστική μας αντίληψη και τρόπο ζωής. Επομένως, το μέλλον επιλέγω να το βλέπω πάντα αισιόδοξο!

Mia Pappa

Πού μπορούμε να βρούμε τo Mia Papa;

Η ολοκληρωμένη συλλογή βρίσκεται online στο miapapa.com, στο MIA PAPA showroom, καθώς και σε επιλεγμένες boutique στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόσφατα ανακαινισμένο showroom του MIA PAPA στο κέντρο της Αθήνας (Αριστείδου 1, 105 59, Αθήνα, κατόπιν ραντεβού), με θέα την Ακρόπολη, προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εξαιρετικά προσεγμένη εμπειρία σε κάθε επισκέπτη. Εδώ, μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον κόσμο, την αισθητική και τη φιλοσοφία του brand, μέσα από custom-made έπιπλα, art installations, ειδικά wallpapers, tea rituals, yoga sessions και πολλές άλλες δραστηριότητες και events. Μέσα από το χώρο αυτό δεν προβάλλεται απλώς ένα brand, αλλά προσφέρεται μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός τρόπου ζωής.

Instagram @miapapa.official

Read Next

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!

23 Φεβ 2024

URBANNAH: H Χαρά και ο Χάρης θέλουν το brand τους να βάλει τα δικά του pins στον παγκόσμιο χάρτη

Το streetwear brand URBANNAH δημιουργεί ρούχα από ταξιδιώτες για ταξιδιώτες, ενώ παράλληλα στηρίζει παιδιά και ενήλικες από ευάλωτα περιβάλλοντα στην Αφρική.

20 Φεβ 2024

Liana Camba: H Ελληνίδα σχεδιάστρια που αγαπά την handmade πολυτέλεια

Το brand Liana Camba, που αποτελεί κεφάλαιο της ελληνικής μόδας, δημιουργικά, δεν βρέθηκε ποτέ σε λιμνάζοντα νερά.