ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα χειροποίητα, μελένια καλλυντικά από τη Λέσβο αλλάζουν τον τρόπο που φροντίζεις το σώμα σου

Στο χωριό Κάπη της Λέσβου ένα ζευγάρι, ο Κώστας και η Νικολέτα δημιουργούν τα δικά τους, ελληνικά προϊόντα με ξεχωριστό χαρακτήρα και υπέροχες συσκευασίες.

Τα χειροποίητα, μελένια καλλυντικά από τη Λέσβο αλλάζουν τον τρόπο που φροντίζεις το σώμα σου

Στο χωριό Κάπη της Λέσβου, ένα ζευγάρι ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της μελισσοκομίας. Ο Κώστας, μελισσοκόμος δεύτερης γενιάς της οικογένειάς του, και η Νικολέτα, μαθηματικός που την κέρδισε η αγάπη της για το χειροποιείν και τον θαυμαστό κόσμο της μέλισσας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν προϊόντα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από τους θησαυρούς της φύσης.

Εμπνευσμένοι από συνταγές που βγήκαν απ' το σεντούκι της γιαγιάς, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση της κοσμετολογίας, δημιούργησαν προϊόντα 100% φυσικών συστατικών. Αρχικά γιατί ήθελαν οι ίδιοι, και οι οικογένειές τους, να χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους φυσικά προϊόντα χωρίς προσθήκη parabens και αντιβιοτικών αλλά και γιατί ήθελαν να γίνει γνωστό στον κόσμο, πως ο πλούτος της φύσης είναι αστείρευτος και αποτελεί την καλύτερη τροφή για την επιδερμίδα μας. Μέλι, κερί, πρόπολη, γύρη και βιολογικό ελαιόλαδο είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγουν, έχοντας την άριστη πρώτη ύλη των μελισσιών και της γης , αλλά και τις πιστοποιημένες πρώτες ύλες των προμηθευτών τους και δημιουργώντας ελληνικά, χειροποίητα προϊόντα εγγυημένης ποιότητας.

Πριν βυθιστεί για άλλη μία φορά στο εργαστήρι της στο εύφορο Κάπη, εκεί που το πράσινο της φύσης δένεται αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας, η Νικολέτα αφηγείται την ιστορία των «μελένιων», φυσικών καλλυντικών της Apis Fabricca και την δική της προσωπική πορεία προς τον κόσμο της δημιουργίας χειροποίητων, ελληνικών προϊόντων με ταυτότητα και χαρακτήρα.

Ποια είναι η ιστορία σας και ποια η ιστορία του ονόματός σας;

Με καταγωγή από τη Λέσβο, μεγαλωμένη στην Αθήνα, αποφάσισα πριν απο τρία χρόνια να ακολούθήσω τον σύντροφο μου, τον Κώστα και να επιστρέψω μόνιμα στο νησί. Θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι που αγαπούσαμε πολύ. Ο Κώστας ήταν αυτός, που με έφερε κοντά στον μαγευτικό κόσμο της μέλισσας! Ως μελισσοκόμος δεύτερης γενιάς της οικογένειας του, ήξερε από πολύ μικρός τον πλούτο που κρύβει μέσα της μία σκοτεινή κυψέλη. Εγώ πάλι, ως εξωτερικός παρατηρητής, πάντα εντυπωσιαζόμουν απ την σοφία αυτής της κοινωνίας. Έτσι δημιουργήσαμε την Apis Fabricca. Το όνομα προήλθε απ τη λατινική ονομασία της μέλισσας, Apis και τη λέξη φάμπρικα. Δηλαδή ένα εργοστάσιο της μέλισσας που να παράγει προιόντα με αγάπη από αγνές πρώτες ύλες.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε κατά τη διαδικασία δημιουργίας της δικής σας επιχείρησης;

Κάθε νέος (ηλικιακά και εμπειρικά) εν δυνάμει επιχειρηματίας νομίζω πως το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζει είναι το χιλιοειπωμένο θέμα της γραφειοκρατίας. Αντιλαμβάνεσαι οτι υπάρχει μία κάποια έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και καλείσαι να γεφυρώσεις εσύ αυτό το κομμάτι. Θέλει αρκετή υπομονή μέχρι να ξεκινήσεις.

Τα χειροποίητα, μελένια καλλυντικά από τη Λέσβο αλλάζουν τον τρόπο που φροντίζεις το σώμα σου
«Ο Κώστας ήταν αυτός, που με έφερε κοντά στον μαγευτικό κόσμο της μέλισσας! Ως μελισσοκόμος δεύτερης γενιάς της οικογένειας του, ήξερε από πολύ μικρός τον πλούτο που κρύβει μέσα της μία σκοτεινή κυψέλη. Εγώ πάλι, ως εξωτερικός παρατηρητής, πάντα εντυπωσιαζόμουν απ την σοφία αυτής της κοινωνίας».

Πώς αποκτήσατε γνώσεις για τη σύσταση και τη δημιουργία καλλυντικών προϊόντων;

Οι σπουδές μου δεν είχαν καμία άμεση σχέση με τον συγκεκριμένο κλάδο. Είμαι μαθηματικός. Φυσικά σαν μαθηματικός απ' την άλλη θα δηλώσω οτι έμμεσα υπάρχει πάντα μία σχέση των πάντων με τα μαθηματικά αλλά ναι δεν ξεκίνησα από κει. Άρχισα να πειραματίζομαι στην κουζίνα του σπιτιού μου και όταν κατάλαβα οτι το εγχείρημα μου μάλλον πετυχαίνει αποφάσισα να το εξελίξω. Παρακολουθήσα σεμινάρια κοσμετολογίας, διαβάσα για τα βότανα της ελληνική γης και ψαχουλέψα τα γιατροσόφια της γιαγιάς προσπαθώντας να τους δώσω μία επιστημονική εξήγηση. Όταν αποφασίσαμε να μπούμε επίσημα στον χώρο, φυσικά θέλαμε να τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται απ την Ευρωπαική νομοθεσία. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον εν συνεχεία συνεργάτη χημικό μας που έλεγξε τις φόρμουλες μας και συνεχίζει να επιβλέπει την παραγωγική μας διαδικασία.

Είναι αλήθεια ότι ανακαλύψατε παραδοσιακές συνταγές «στο σεντούκι της γιαγιάς»;

Η οικογένεια του Κώστα είχε χρόνια μελίσσια στην κατοχή της. Έτσι απ το σπίτι ποτέ δεν έλειπε το ντόπιο μέλι καθώς και τα υπόλοιπα παράγωγα της μέλισσας. Πάντα η γιαγιά λοιπόν, είχε στο ντουλαπι της κουζίνας μία αλοιφή από ντόπιο ελαιόλαδο κερί μέλισσας και κοπανισμένα βότανα του βουνού. Τη χρησιμοποιούσε σαν φάρμακο για οποιαδήποτε δερματική πάθηση. Το τι χρυσός κρύβεται μέσα στο βαζάκι της είναι αυτό που μου μετέφερε και μου εμπιστεύτηκε.

«Όταν αποφασίσαμε να μπούμε επίσημα στον χώρο, φυσικά θέλαμε να τηρήσουμε όλες τις προδιαγραφές που προβλέπονται απ την Ευρωπαική νομοθεσία. Έτσι ήρθαμε σε επαφή με τον εν συνεχεία συνεργάτη χημικό μας που έλεγξε τις φόρμουλες μας και συνεχίζει να επιβλέπει την παραγωγική μας διαδικασία».

Τι προϊόντα παράγετε μέχρι στιγμής και ποιο είναι το best seller σας;

Η βασική σειρά με την οποια ξεκινήσαμε ήταν η σειρά των κηραλοιφών. Με το κερί μέλισσας, το βιολογικό ελαιόλαδο καθώς και άλλα φυτικά και αιθέρια έλαια, δημιουργήσαμε προϊόντα για το δέρμα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τρέφουν το δέρμα, ενισχύουν την ελαστικότητα του, και αναπληρώνουν τα πολύτιμα λιπίδια της επιδερμίδας.

Όλα τα φυσικά καλλυντικά που περιέχουν κερί,ελαιόλαδο ή και άλλα έλαια, και δεν περιέχουν καθόλου νερό στη σύσταση τους, δεν απαιτούν καμία προσθήκη συντηρητικού για τη διατήρησή τους. Αποτελούν επομένως , ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, με συστατικά που μας έχει χαρίσει η φύση ένω είναι κατάλληλα ακόμα και για μωρά.

Μετά τις κηραλοιφές ακολουθησαν άλλες δύο σειρές προιόντων. Η σειρά των φυτικών κρεμών μας για το πρόσωπο και το σώμα. Με πιο λεπτές υφές που απορροφούνται εύκολα απ την επιδερμίδα για να της χαρισουν ενυδάτωση και απόλυτα βελούδινη αίσθηση. Τέλος η σειρά των φυτικών ελαίων με συνδυασμούς 100% φυτικών λαδιών για πρόσωπο, μαλλιά και σώμα.

Νομιζω στα best seller μας μπαίνει πρώτη η κηραλοιφή ενυδάτωσης θρέψης και ανάπλασης δέρματος. Είναι εξαιρετική για περιοχές με έντονη ξηρότητα όπως χέρια αγκώνες φτέρνες και οποιαδήποτε άλλο σημείο του σώματος ή ακόμα και του προσώπου. Δεν θα μπορούσα να εξαιρέσω και την ενυδατική κρέμα προσώπου με εσπεριδοειδή που έχει αγαπηθεί πολύ λόγω της ανάλαφρης ενυδατωμένης αίσθησης που αφήνει στην επιδερμίδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος του κεριού μέλισσας στο δέρμα;

Το κερί είναι ιδιαίτερα ενυδατικό ενώ βοηθάει το δέρμα να έχει μία απαλή και ελαστική δομή, χαρίζοντας του την απαραίτητη υγρασία. Περιέχει αντιβιοτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Είναι επομένως πολύ επουλωτικό και βοηθάει στην αντιμετώπιση των πληγών του δέρματος , των εκζεμάτων και κάθε είδους δερματοπάθειας. Το κερί είναι ευρέως γνωστό και για την εξαίρετη αντιγηραντική του δράση προσφέροντας στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία, που χάνεται με την πάροδο των χρόνων.

«Όλα τα φυσικά καλλυντικά που περιέχουν κερί,ελαιόλαδο ή και άλλα έλαια, και δεν περιέχουν καθόλου νερό στη σύσταση τους, δεν απαιτούν καμία προσθήκη συντηρητικού για τη διατήρησή τους. Αποτελούν επομένως , ένα απόλυτα φυσικό προϊόν».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για το μέλι;

Οτι η κρυστάλωση του μελιού είναι δείγμα νόθευσης του. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει! Κάθε γνήσιο ανόθευτο και ακατέργαστο μέλι, με εξαιρεση το μέλι από κωνοφόρα δέντρα, κρυσταλώνει. Ο χρόνος που θα συμβεί αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως την ποκιλία του μελιού, την περιεκτικότητα του σε γυρεόκοκους , την εξωτερική θερμοκρασία κ.α.

Πώς σας μαθαίνει ο κόσμος;

Η έδρα μας βρίσκεται στη Λέσβο. Επειδή όμως θέλουμε να μοιραζόμαστε την αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε επιλέγουμε να ερχόμαστε συχνά στην Αθήνα σε εκθέσεις ελλήνων παραγωγών και χειροτεχνών. Φυσικά η επαφή με τον κόσμο και η προώθηση της δουλειάς απ το διαδίκτυο και τα social media είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονης επιχείρησης.

«Το κερί είναι ευρέως γνωστό και για την εξαίρετη αντιγηραντική του δράση προσφέροντας στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία, που χάνεται με την πάροδο των χρόνων».

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Νομίζω πως τα σχέδια κάθε καινούργιας προσπάθειας που γίνεται με μεράκι είναι να γίνει γνωστή στον κόσμο, να εδρεωθεί στον χώρο της και να αναπτυχθεί αρμονικά. Προυπόθεση για τα παραπάνω φυσικα είναι να παραμείνουμε ανεξάντλητα δημιουργικοί και κυρίως να κάνουμε ευρέως γνωστό στον κόσμο ότι οι θησαυροί της φύσης είναι αστείρευτοι και μπορούν να αποτελέσουν την καλύτερη τροφή για το σώμα και τον νου μας.

«Η έδρα μας βρίσκεται στη Λέσβο. Επειδή όμως θέλουμε να μοιραζόμαστε την αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε επιλέγουμε να ερχόμαστε συχνά στην Αθήνα σε εκθέσεις ελλήνων παραγωγών και χειροτεχνών».

Read Next

15 Μαϊ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

14 Μαϊ 2024

Say No More: Δύο κολλητές φίλες που δεν έβρισκαν το ιδανικό μαγιό, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους

Η Ελίνα και η Στέισυ δημιούργησαν το luxury resort wear brand Say No More για να υπάρχουν επιτέλους μαγιό που κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει αυτοπεποίθηση.

Περισσότερα από

Made in Greece

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.