ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση

Ένας ρεμπέτης, μια γιαγιά, ένας παπάς... Οι ήρωες που κοσμούν τις κάλτσες Ode to Socks, της Ξένιας Βανικιώτη, ξαφνιάζουν και γοητεύουν. Ιδού η ιστορία τους.

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση

Η Μαρού Μόρι μου έφερε ένα ζευγάρι κάλτσες / το οποίο έπλεξε μόνη της / με τα χέρια του βοσκού της / δύο κάλτσες τόσο μαλακές όσο τα κουνέλια

Έτσι ξεκινάει το ποίημα Ωδή στις Κάλτσες, του Πάμπλο Νερούδα, του Χιλιανού συγγραφέα και ποιητή, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα και το οποίο ποίημα αποτέλεσε έμπνευση για ένα ελληνικό brand με κάλτσες τόσο μαλακές όσο τα κουνέλια.

«Οde to socks σημαίνει Ωδή στις κάλτσες και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ποίημα αφιερωμένο στην χαρά που μπορεί να αισθανθεί κάποιος που του έχουν χαρίσει ένα ζευγάρι κάλτσες. Εξού και ο λόγος που ξεκινήσαμε όλο αυτό. Για να μεταφέρουμε όλη αυτή την ποιητική χαρά στον κόσμο. Την χαρά που κρύβεται στα μικρά πράγματα» λέει η Ξένια Βανικιώτη και αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό ένα ποστ μιας φίλης στο φέισμπουκ, το οποίο έλεγε ότι από μια ηλικία και μετά ένα ζευγάρι ζεστές και μαλακές κάλτσες ισοδυναμεί με την ικανοποίηση ολονύκτιου κλάμπινγκ. Ή κάπως έτσι.

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση
«Οde to socks σημαίνει Ωδή στις κάλτσες και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ποίημα αφιερωμένο στην χαρά που μπορεί να αισθανθεί κάποιος που του έχουν χαρίσει ένα ζευγάρι κάλτσες».
«Όλα θέλουν τη προσοχή τους, ακόμα κι αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι δεν είναι;»

«Οι κάλτσες όπως και όλα τα αξεσουάρ, είναι η σημασία που δίνουμε στις λεπτομέρειες. Δεν γίνεται να αφιερώνεις χρήματα, χρόνο, ενέργεια στο να αγοράσεις ένα πολύ ωραίο φόρεμα για παράδειγμα, αλλά στην τσάντα σου ή στις κάλτσες σου να μη δώσεις καμία σημασία. Όλα θέλουν τη προσοχή τους, ακόμα κι αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι δεν είναι;» με ρωτάει η Ξένια.

«Έτσι είναι» γνέφω με το κούνημα του κεφαλιού. Οι κάλτσες διαμορφώνουν στυλ. «Μια τρελίτσα» που είχε προσθέσει και ο ένας και εκ των δύο πρωταγωνιστών στην ταινία «Το Κλουβί με τις Τρελές» αφήνοντας να φανεί ένα εκκωφαντικό ζευγάρι καλτσών κάτω από το εσκεμμένα συντηρητικό ντύσιμό του.

«Για εμάς οι κάλτσες είναι οι πρωταγωνιστές. Το στήσιμο ενός outfit ξεκινάει από την διάθεσή μας και το τι χρώμα και μήνυμα θα κουβαλάμε στις κάλτσες μας. Στην συνέχεια φροντίζουμε και το υπόλοιπο σύνολο» εξηγεί η Ξένια.

«Η καραντίνα ανέδειξε ακόμα περισσότερο αυτή την χαρά, στην οποία μας αρέσει να αναφερόμαστε, η χαρά που κρύβεται στα πολύ απλά, ασχέτου χρηματικής αξίας πράγματα. Ο κόσμος ένιωθε καλά μόνο και μόνο που φορούσε μέσα στο σπίτι ένα χαρούμενο και αισιόδοξο ζευγάρι κάλτσες που μπορούσε να το μοιραστεί μέσω των σόσιαλ μίντια και με άλλους ανθρώπους. Και όλο αυτό μετά εξελίσσεται σε μια "χιονοστιβάδα¨ από πόδια που φορούν κάλτσες με μηνύματα και χρώματα και με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν όσο μπορούν με τον έξω κόσμο» συμπληρώνει εστιάζοντας στον τρόπο που στέλνουν και λαμβάνουν οι άνθρωποι τα μηνύματα σήμερα, ο οποίος μπορεί να είναι και εξωλεκτικός, όπως στην αρχή της επικοινωνίας, πριν τον λόγο.

«Για εμάς οι κάλτσες είναι οι πρωταγωνιστές. Το στήσιμο ενός outfit ξεκινάει από την διάθεσή μας και το τι χρώμα και μήνυμα θα κουβαλάμε στις κάλτσες μας».

-Πόσο ρόλο έπαιξε το street style και η αναβίωση των 80s outfit στην καθιέρωση των καλτσών ως στιλιστική αφοσίωση;

«Σίγουρα η αναβίωση των trends βοηθούν στην πιο γρήγορη και εύπεπτη καθιέρωση αρκετών ρούχων και αξεσουάρ, αλλά νομίζω ότι πλέον μιλάμε για ένα απόλυτα κλασσικό αξεσουάρ, που δεν γίνεται να μην δώσεις προσοχή , έστω στην ποιότητα της πρώτης ύλης από την οποία αποτελείται. Οι κάλτσες μας πρέπει να δημιουργούνται από καλής ποιότητας νήματα εφόσον είναι κάτι που μπορεί να το το φοράμε όλη μέρα και συνδέεται άμεσα με τον δέρμα μας».

«Οι κάλτσες μας φτιάχνουν την διάθεση» συνεχίζει «γιατί συνήθως αποτελούνται από πολλά χρώματα και επειδή είναι ένα μικρός καμβάς πάνω μας, στην ουσία μας δίνεται το περιθώριο να γίνουμε πιο τολμηροί. Επίσης πιστεύω ότι είναι κι ένα αξεσουάρ που μας συνδέει περισσότερο με την παιδική μας ηλικία. Μπορεί το υπόλοιπο σύνολό μας να είναι "ενήλικο" και στις κάλτσες μας να έχουμε αφήσει όλη εκείνη την γλυκιά αθωότητα και αγνότητα εκείνων των χρόνων».

«Οι κάλτσες μας φτιάχνουν την διάθεση»

-Πότε ξεκίνησε η τάση με τις κάλτσες που λένε ιστορίες;

«Οι κάλτσες με μηνύματα ανήκουν στην πιο πρόσφατη ιστορία και φαντάζομαι ότι απλά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού που φέρουν μηνύματα και δηλώσεις. Κι όλα αυτά προκύπτουν από την ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να "μιλήσουν" για ιδέες, απόψεις η συναισθήματα που δυσκολεύονται να πουν η να διεκδικήσουν με άλλο τρόπο».

-Είναι οι κάλτσες τα νέα T-Shirts;

«Δε θα το έλεγα ότι οι κάλτσες είναι τα νέα T-shirts. Θεωρούμε ότι το ένα προϊόν όμως συμπληρώνει άψογα το άλλο. Ένα ωραίο ρούχο αναδεικνύει τις κάλτσες και αντίστροφα!».

Ζητάω από τη δημιουργό του brand Ode to Socks να μου πει λίγα πράγματα για την ίδια. Την ιστορία της.

«Μεγάλωσα στην Αθήνα, σπούδασα γεωπονική και fashion styling αλλά πάντα είχα την ανάγκη να κάνω κάτι παραπάνω από τις δουλειές που παρουσιάζονταν μπροστά μου. Τελειώνοντας τις σπουδές σε μια Ελλάδα μέσα στην κρίση, δεν κατάφερα ποτέ να βρω μια ικανοποιητική επαγγελματική στέγη κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι και να οραματίζομαι όλο αυτό που κάνω σήμερα. Ήθελα να δουλεύω πάνω σε κάτι δημιουργικό αλλά που να με με συνδέει και με τους ανθρώπους. Έτσι σκέφτηκα τις κάλτσες, που έτσι κ αλλιώς είχα αδυναμία, σαν ένα μέσο να συνομιλώ μαζί τους» συστήνεται η Ξένια.

«Οι κάλτσες με μηνύματα ανήκουν στην πιο πρόσφατη ιστορία και φαντάζομαι ότι απλά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού που φέρουν μηνύματα και δηλώσεις»
«Δε θα το έλεγα ότι οι κάλτσες είναι τα νέα T-shirts. Θεωρούμε ότι το ένα προϊόν όμως συμπληρώνει άψογα το άλλο. Ένα ωραίο ρούχο αναδεικνύει τις κάλτσες και αντίστροφα!».

-Ποιο είναι το πιο αγαπημένο ζευγάρι κάλτσες από τη νέα συλλογή σου;

«Αγαπάω όλα τα σχέδια και όλες τις συλλογές, γιατί όλα φέρουν τη δική τους ιστορία. Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποιο αυτή την αμήχανη περίοδο που βιώνουμε όλοι, είναι ένα σχέδιο που δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας "safe and loved". Θυμάμαι εκείνες τις μέρες κυριαρχούσε μέσα μου και γύρω μου τόσο έντονα ο φόβος που ένιωσα την ανάγκη για την δημιουργία ενός σχεδίου που θα μας δίνει δύναμη και χαρά. Ένα ζευγάρι κάλτσες που θα νιώθουμε ασφαλείς, αγαπητοί και συνδεδεμένοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ

odetosocks.com

Φωτογραφίες: Έφη Γούση / Αλεξάνδρα Διονά / Γεώργιος Γερακιανάκης

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.