ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση

Ένας ρεμπέτης, μια γιαγιά, ένας παπάς... Οι ήρωες που κοσμούν τις κάλτσες Ode to Socks, της Ξένιας Βανικιώτη, ξαφνιάζουν και γοητεύουν. Ιδού η ιστορία τους.

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση

Η Μαρού Μόρι μου έφερε ένα ζευγάρι κάλτσες / το οποίο έπλεξε μόνη της / με τα χέρια του βοσκού της / δύο κάλτσες τόσο μαλακές όσο τα κουνέλια

Έτσι ξεκινάει το ποίημα Ωδή στις Κάλτσες, του Πάμπλο Νερούδα, του Χιλιανού συγγραφέα και ποιητή, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα και το οποίο ποίημα αποτέλεσε έμπνευση για ένα ελληνικό brand με κάλτσες τόσο μαλακές όσο τα κουνέλια.

«Οde to socks σημαίνει Ωδή στις κάλτσες και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ποίημα αφιερωμένο στην χαρά που μπορεί να αισθανθεί κάποιος που του έχουν χαρίσει ένα ζευγάρι κάλτσες. Εξού και ο λόγος που ξεκινήσαμε όλο αυτό. Για να μεταφέρουμε όλη αυτή την ποιητική χαρά στον κόσμο. Την χαρά που κρύβεται στα μικρά πράγματα» λέει η Ξένια Βανικιώτη και αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό ένα ποστ μιας φίλης στο φέισμπουκ, το οποίο έλεγε ότι από μια ηλικία και μετά ένα ζευγάρι ζεστές και μαλακές κάλτσες ισοδυναμεί με την ικανοποίηση ολονύκτιου κλάμπινγκ. Ή κάπως έτσι.

Οι ελληνικές κάλτσες που φτιάχνονται από 100% βαμβάκι, χιούμορ, παράδοση και ποίηση
«Οde to socks σημαίνει Ωδή στις κάλτσες και ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ποίημα αφιερωμένο στην χαρά που μπορεί να αισθανθεί κάποιος που του έχουν χαρίσει ένα ζευγάρι κάλτσες».
«Όλα θέλουν τη προσοχή τους, ακόμα κι αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι δεν είναι;»

«Οι κάλτσες όπως και όλα τα αξεσουάρ, είναι η σημασία που δίνουμε στις λεπτομέρειες. Δεν γίνεται να αφιερώνεις χρήματα, χρόνο, ενέργεια στο να αγοράσεις ένα πολύ ωραίο φόρεμα για παράδειγμα, αλλά στην τσάντα σου ή στις κάλτσες σου να μη δώσεις καμία σημασία. Όλα θέλουν τη προσοχή τους, ακόμα κι αυτά που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά. Έτσι δεν είναι;» με ρωτάει η Ξένια.

«Έτσι είναι» γνέφω με το κούνημα του κεφαλιού. Οι κάλτσες διαμορφώνουν στυλ. «Μια τρελίτσα» που είχε προσθέσει και ο ένας και εκ των δύο πρωταγωνιστών στην ταινία «Το Κλουβί με τις Τρελές» αφήνοντας να φανεί ένα εκκωφαντικό ζευγάρι καλτσών κάτω από το εσκεμμένα συντηρητικό ντύσιμό του.

«Για εμάς οι κάλτσες είναι οι πρωταγωνιστές. Το στήσιμο ενός outfit ξεκινάει από την διάθεσή μας και το τι χρώμα και μήνυμα θα κουβαλάμε στις κάλτσες μας. Στην συνέχεια φροντίζουμε και το υπόλοιπο σύνολο» εξηγεί η Ξένια.

«Η καραντίνα ανέδειξε ακόμα περισσότερο αυτή την χαρά, στην οποία μας αρέσει να αναφερόμαστε, η χαρά που κρύβεται στα πολύ απλά, ασχέτου χρηματικής αξίας πράγματα. Ο κόσμος ένιωθε καλά μόνο και μόνο που φορούσε μέσα στο σπίτι ένα χαρούμενο και αισιόδοξο ζευγάρι κάλτσες που μπορούσε να το μοιραστεί μέσω των σόσιαλ μίντια και με άλλους ανθρώπους. Και όλο αυτό μετά εξελίσσεται σε μια "χιονοστιβάδα¨ από πόδια που φορούν κάλτσες με μηνύματα και χρώματα και με αυτόν τον τρόπο επικοινωνούν όσο μπορούν με τον έξω κόσμο» συμπληρώνει εστιάζοντας στον τρόπο που στέλνουν και λαμβάνουν οι άνθρωποι τα μηνύματα σήμερα, ο οποίος μπορεί να είναι και εξωλεκτικός, όπως στην αρχή της επικοινωνίας, πριν τον λόγο.

«Για εμάς οι κάλτσες είναι οι πρωταγωνιστές. Το στήσιμο ενός outfit ξεκινάει από την διάθεσή μας και το τι χρώμα και μήνυμα θα κουβαλάμε στις κάλτσες μας».

-Πόσο ρόλο έπαιξε το street style και η αναβίωση των 80s outfit στην καθιέρωση των καλτσών ως στιλιστική αφοσίωση;

«Σίγουρα η αναβίωση των trends βοηθούν στην πιο γρήγορη και εύπεπτη καθιέρωση αρκετών ρούχων και αξεσουάρ, αλλά νομίζω ότι πλέον μιλάμε για ένα απόλυτα κλασσικό αξεσουάρ, που δεν γίνεται να μην δώσεις προσοχή , έστω στην ποιότητα της πρώτης ύλης από την οποία αποτελείται. Οι κάλτσες μας πρέπει να δημιουργούνται από καλής ποιότητας νήματα εφόσον είναι κάτι που μπορεί να το το φοράμε όλη μέρα και συνδέεται άμεσα με τον δέρμα μας».

«Οι κάλτσες μας φτιάχνουν την διάθεση» συνεχίζει «γιατί συνήθως αποτελούνται από πολλά χρώματα και επειδή είναι ένα μικρός καμβάς πάνω μας, στην ουσία μας δίνεται το περιθώριο να γίνουμε πιο τολμηροί. Επίσης πιστεύω ότι είναι κι ένα αξεσουάρ που μας συνδέει περισσότερο με την παιδική μας ηλικία. Μπορεί το υπόλοιπο σύνολό μας να είναι "ενήλικο" και στις κάλτσες μας να έχουμε αφήσει όλη εκείνη την γλυκιά αθωότητα και αγνότητα εκείνων των χρόνων».

«Οι κάλτσες μας φτιάχνουν την διάθεση»

-Πότε ξεκίνησε η τάση με τις κάλτσες που λένε ιστορίες;

«Οι κάλτσες με μηνύματα ανήκουν στην πιο πρόσφατη ιστορία και φαντάζομαι ότι απλά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού που φέρουν μηνύματα και δηλώσεις. Κι όλα αυτά προκύπτουν από την ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να "μιλήσουν" για ιδέες, απόψεις η συναισθήματα που δυσκολεύονται να πουν η να διεκδικήσουν με άλλο τρόπο».

-Είναι οι κάλτσες τα νέα T-Shirts;

«Δε θα το έλεγα ότι οι κάλτσες είναι τα νέα T-shirts. Θεωρούμε ότι το ένα προϊόν όμως συμπληρώνει άψογα το άλλο. Ένα ωραίο ρούχο αναδεικνύει τις κάλτσες και αντίστροφα!».

Ζητάω από τη δημιουργό του brand Ode to Socks να μου πει λίγα πράγματα για την ίδια. Την ιστορία της.

«Μεγάλωσα στην Αθήνα, σπούδασα γεωπονική και fashion styling αλλά πάντα είχα την ανάγκη να κάνω κάτι παραπάνω από τις δουλειές που παρουσιάζονταν μπροστά μου. Τελειώνοντας τις σπουδές σε μια Ελλάδα μέσα στην κρίση, δεν κατάφερα ποτέ να βρω μια ικανοποιητική επαγγελματική στέγη κι έτσι άρχισα να σκέφτομαι και να οραματίζομαι όλο αυτό που κάνω σήμερα. Ήθελα να δουλεύω πάνω σε κάτι δημιουργικό αλλά που να με με συνδέει και με τους ανθρώπους. Έτσι σκέφτηκα τις κάλτσες, που έτσι κ αλλιώς είχα αδυναμία, σαν ένα μέσο να συνομιλώ μαζί τους» συστήνεται η Ξένια.

«Οι κάλτσες με μηνύματα ανήκουν στην πιο πρόσφατη ιστορία και φαντάζομαι ότι απλά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα είδη ρουχισμού που φέρουν μηνύματα και δηλώσεις»
«Δε θα το έλεγα ότι οι κάλτσες είναι τα νέα T-shirts. Θεωρούμε ότι το ένα προϊόν όμως συμπληρώνει άψογα το άλλο. Ένα ωραίο ρούχο αναδεικνύει τις κάλτσες και αντίστροφα!».

-Ποιο είναι το πιο αγαπημένο ζευγάρι κάλτσες από τη νέα συλλογή σου;

«Αγαπάω όλα τα σχέδια και όλες τις συλλογές, γιατί όλα φέρουν τη δική τους ιστορία. Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποιο αυτή την αμήχανη περίοδο που βιώνουμε όλοι, είναι ένα σχέδιο που δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας "safe and loved". Θυμάμαι εκείνες τις μέρες κυριαρχούσε μέσα μου και γύρω μου τόσο έντονα ο φόβος που ένιωσα την ανάγκη για την δημιουργία ενός σχεδίου που θα μας δίνει δύναμη και χαρά. Ένα ζευγάρι κάλτσες που θα νιώθουμε ασφαλείς, αγαπητοί και συνδεδεμένοι».

ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ

odetosocks.com

Φωτογραφίες: Έφη Γούση / Αλεξάνδρα Διονά / Γεώργιος Γερακιανάκης

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2023

Κοζάνη: Τα θεϊκά κοσμήματα της Ελένης Σιούστη φτιαγμένα από χρυσοκλωστή, απογειώνουν την παράδοση

Ζώνες, περικάρπια, περόνες και περιδέραια, τα έργα της Ελένης Σιούστη προκαλούν τον θαυμασμό με το κάλλος τους, ενώ καθιστούν και πάλι επίκαιρα στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης.

10 Απρ 2023

Η Ioanna Kourbela παρουσίασε τη συλλογή της Summer Dance

Το press day της Ioanna Kourbela στο Flagship Store του brand στην Πλάκα.

Περισσότερα από

Made in Greece

07 Μαρ 2023

2WO+1NE=2: Ελληνική μόδα με ισχυρή ταυτότητα και καλλιτεχνικές ανησυχίες

Δύο φίλες ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό μόδας που "ταξιδεύει" στον κόσμο με αφετηρία το πρωτοποριακό design και τη βιωσιμότητα.

16 Φεβ 2023

Stefania Vaidani: Ένα ελληνικό label με επώνυμες φαν

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια αποτυπώνει την αγάπη της για τη μόδα και τα ταξίδια στις βιώσιμες δημιουργίες της.

30 Ιαν 2023

240791 by Eleni Kavvada: Ένα νέο ελληνικό brand με αυθεντικό όραμα και ανατρεπτική δημιουργικότητα

Θεατρικότητα, εκφραστική δύναμη και couture δεξιοτεχνία βρίσκονται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της πρωτοεμφανιζόμενης Ελένης Καββάδα.

21 Δεκ 2022

Laviate | Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το νέο ελληνικό brand με την ξεχωριστή αισθητική και το ιδιαίτερο όνομα

Με ευαισθησία και φαντασία δύο ταλαντούχες αδελφές, μας καλωσορίζουν στο παραμυθένιο σύμπαν του ελληνικού βιώσιμου fashion label.

08 Δεκ 2022

Θεσ/νίκη: Νεαρό ζευγάρι εφηύρε και εμπορεύεται τα δικά του επιτραπέζια παιχνίδια

Με τα παιχνίδια μαθαίνουν παιδιά και γονείς μαζί, διασκεδάζοντας παρέα.

08 Δεκ 2022

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

07 Δεκ 2022

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Σοφιστικέ συλλογές από πολύτιμο μετάξι που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία διότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες.

07 Δεκ 2022

Klotho: Η πρώτη χειμερινή συλλογή του ελληνικού fashion label είναι εδώ

Κομψά fashion pieces φέρνουν το resort πνεύμα του brand στην καρδιά του χειμερινού στυλ.

28 Νοε 2022

Μια σύγχρονη "Πηνελόπη" επαναφέρει στο προσκήνιο την τέχνη της υφαντικής

Ο αργαλειός επανέρχεται- το αποδεικνύει με τα επιδέξια χέρια της η Μερόπη Βερβέρη στη Θεσσαλονίκη.

19 Οκτ 2022