ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Σοφιστικέ συλλογές από πολύτιμο μετάξι που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία διότι η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες.

mia papa

Με αφετηρία την αρχιτεκτονική η Μία Παπαευθυμίου κατέληξε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα δηιουργώντας ένα βιώσιμο luxury lifestyle brand το οποίο καθρεφτίζει μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια μάς μιλάει για το ξεκίνημά της στη μόδα, για όλα όσα την εμπνέουν και για το δημιούργημά της, το luxury lifestyle brand Mia Papa που είναι επικεντρωμένο στο πολύτιμο μετάξι κι αφοσιωμένο στην υψηλή δεξιοτεχνία, την ηθική παραγωγή και την καινοτομία.

Μίλησέ μας για το background σου.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα Αρχιτεκτονική στην Αγγλία με μάστερ στο Urban Planning και μετακόμισα στη Βιέννη, όπου ζω μέχρι και σήμερα με την οικογένειά μου. Μετά το δεύτερο μάστερ πάνω στο Cultural Management στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών εργάστηκα ως αρχιτέκτονας στην Αγγλία και στην Ευρώπη ενώ παραλλήλα ίδρυσα το μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό My Arts, προσφέροντας ως Curator και Καλλιτεχνική Διευθύντρια μια πλατφόρμα έκφρασης σε νέα ταλέντα από το χώρο της τέχνης και της μουσικής. Το 2018 μετακόμισα στο Βερολίνο. Ως κέντρο πολλών και καινοτόμων start-ups με επηρρέασε στο να δημιουργηθεί το brand μου. Πάντα ήθελα να συνδυάσω τις δύο μεγάλες αγάπες μου - την αρχιτεκτονική και την τέχνη. Μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, που με οδήγησε σε αποχή από τη δουλειά μου για αρκετό καιρό, άρχισα να δημιουργώ κολάζ τα οποία μέσα στο χρόνο μεταμορφώθηκαν σε έναν ολοκληρωμένο κόσμο με ready-to-wear και homeware συλλογές. Θεωρώ πως ήταν ένας συνδυασμός τύχης, ρίσκου και κατάλληλου timing που με οδήγησαν να αφήσω τη δουλειά μου και να ακολουθήσω το όνειρό μου.

Mia Papa: Ένα ελληνικό brand με οικουμενικές επιρροές.

Η Μία Παπαευθυμίου

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μόδα;

Η μόδα υπήρχε ανέκαθεν στην ζωή μου. Και πάντα μου άρεσαν τα μαντήλια, τα φορούσα από πολύ μικρή. Η συνονόματη γιαγιά μου είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος στη σχέση μου με τη μόδα. Ήταν μοδίστρα και θυμάμαι να την παρακολουθώ να ράβει, να μεταποιούμε μαζί ρούχα και να δημιουργούμε τα δικά μας. Ήταν σαν να είχα ένα μικρό οίκο μόδας μέσα στο σπίτι.

Για κάποιον που δεν ξέρει το brand, πώς θα το περιέγραφες;

Για μένα που ζω πολλά χρόνια στο εξωτερικό ήταν πολύ σημαντικό τα προϊόντα που σχεδιάζω να παράγονται στη χώρα μου. Το Mia Papa πρεσβεύει τη βιωσιμότητα της μόδας μέσα από τη στήριξη μικρών τοπικών παραγωγικών μονάδων με όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις καθώς και μέσα από τη φυσική πρώτη ύλη και το χειροποίητο φινίρισμα. Η πραγματική πολυτέλεια ισοδυναμεί με την αειφορία και τις ηθικές παραγωγικές διαδικασίες γι αυτό στοχεύω στη δημιουργία κομματιών που υπακούουν στην conscious seasonless φιλοσοφία. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό του brand ειναι ο σχεδιασμός που βασίζεται σε μνημειώδη αρχιτεκτονικά μοτίβα. Η έμπνευση αντικατοπτρίζει μια ανεπιτήδευτη στάση ζωής μέσα από τα αέρινα μεταξωτά φορέματα, τα μακριά μεταξωτά φουλάρια, τις κομψές παντελόνες με τα ασορτί πουκάμισα, τις θηλυκές midi φούστες, τα κοντά σορτς μαζί με τα σέξι T-shirts που φέρνουν μαζί τους την υπόσχεση της ανέμελης πολυτέλειας.

mia papa

Πες μας λίγα λόγια για την τελευταία συλλογή.

Η συλλογή Olympia περιλαμβάνει εκλεπτυσμένα μοτίβα βασισμένα στις κατόψεις της Αρχαίας Ολυμπίας, της λεγόμενης "κοιλάδας των θεών", ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μια πολύ προσωπική συλλογή που αποπνέει ευαισθησία και δυναμισμό συνδυάζοντας την ποιότητα και την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα. Τίποτα δεν εκπέμπει μεγαλύτερο δυναμισμό από ένα καταπληκτικό κοστούμι φτιαγμένο από το πιο βιώσιμο και οικολογικό μετάξι, το Mia Papa peace silk.

Μίλησέ μας για αυτό.

Το peace silk είναι ο πιο ειρηνικός τρόπος παραγωγής μεταξιού. Έχει πολύ μεγάλη ιστορία, από την αρχαιότητα ακόμα, μόνο που η κλίμακα παραγωγής είναι μικρή γι' αυτό δεν εφαρμόζεται στον κόσμο της μόδας. Είναι φτιαγμένο από ίνες μεταξιού από σπασμένα κουκούλια, οι οποίες συλλέγονται από μικρές οικογενειακές μονάδες στο Σουφλί και ενώνονται μεταξύ τους για να φτιάξουν το πολυπόθητο νήμα. Ο μεταξοσκώληκας, ο βασικός πρωταγωνιστής της παραγωγής, σπάει το περίτεχνο μεταξωτό κουκούλι του και μεταμορφωμένος σε πεταλούδα είναι έτοιμος να αναπαραχθεί έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Είναι κάτι που το φοράς και νιώθεις ότι τελικά σέβεσαι την ίδια την ζωή.

mia papa

Ποιο είναι το σημείο εκκίνησης μιας συλλογής;

Κάθε συλλογή ξεκινάει όπως ένα αρχιτεκτονικό project. Ποιά είναι η εμπειρία και η ιστορία που θέλω να μεταφέρω; Μετά σιγά σιγά, όλο αυτό πλαισιώνεται από γραμμές, σχέδια και χρώματα και παίρνει μορφή.

Ποια είναι η γυναίκα Mia Papa;

Εκείνη που οραματίζεται το μέλλον με αυτοπεποίθηση παραμένοντας συνειδητά γειωμένη. Είναι multitasker, τολμηρή, επαναστάτρια, πρωτοπόρος, γνωρίζει καλά ότι το στυλ καθορίζεται πρώτα από την προσωπικότητά μας και επενδύει σε διαχρονικά και υψηλής ποιότητας κομμάτια.

Το Mia Papa είναι ένα ελληνικό label ενώ η βάση σου είναι στο εξωτερικό. Πώς λειτουργεί όλο αυτό;

Ήταν μεγάλη η ανάγκη μου να ξεκινήσει το project από την Ελλάδα. Το brand θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν μια αφορμή για να επιστρέψω πίσω στις ρίζες μου. Ο τεράστιος πολιτισμικός πλούτος της και οι μνήμες που έχω από τα ταξίδια μου σε αυτή αποτελούν βασική και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το έργο μου. Είναι ένα brand γεννημένο και εμπνευσμένο από την Ελλάδα με διεθνείς και οικουμενικές επιρροές.

mia papa

Η πιο σημαντική στιγμή σου μέχρι σήμερα;

Η στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το πρώτο peace silk ύφασμα που δημιουργήθηκε για το brand. Πρώτον, διότι ήταν μια καινοτομία που σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη μόδα και δεύτερον διότι ο γιος μου Φίλιππος έδωσε το όνομά του στο ύφασμα αυτό.

Πώς αντιμετωπίζεις το κεφάλαιο "βιωσιμότητα”;

Αισθάνομαι ότι πρέπει να αναλαμβάνω την ευθύνη των δημιουργιών μου και να βρίσκω τις καλύτερες παραγωγικές και σχεδιαστικές λύσεις που βοηθούν τη μόδα και το περιβάλλον για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η αφοσίωση του brand στην ηθική παραγωγή και την καινοτομία σημαίνει ότι αναζητάει νέους τρόπους για να φέρει τη βιωσιμότητα στις μεθόδους σχεδιασμού, δημιουργώντας παράλληλα το πιο όμορφο δυνατό προϊόν.Πάντα να προχωράω μπροστά σεβόμενη το παρελθόν και την παράδοση. Το μετάξι έχει τόση κληρονομιά που αξίζει να διατηρηθεί αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον. Έτσι δημιουργήθηκε το peace silk με την υπογραφή Mia Papa. Είναι μια καινοτομία που είχα θέσει ως προσωπικό και επαγγελματικό στόχο: Να βρω τις καλύτερες και πιο βιώσιμες πρακτικές παραγωγής μεταξιού, κόντρα σε όλες τις δυσκολίες. Και είναι πραγματικά μια στιγμή που αξίζει να γιορτάσουμε για το μέλλον της μόδας. Η δημιουργία του Mia Papa μεταξιού αποδεικνύει ότι η αρμονική και βιώσιμη σχέση μεταξύ της μόδας και του περιβάλλοντος είναι εφικτή.

mia papa

Ποιος έχει επηρρεάσει την αισθητική σου;

Είναι πολλά τα ερεθίσματα, κυρίως μέσα από τα ταξίδια μου. Θαυμάζω όλες και όλους όσους έχουν το θάρρος να χαράζουν την δική τους πορεία με το στυλ τους, όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός σχεδιαστής Halston.

Πώς έχει επηρρεάσει η αρχιτεκτονική την ενασχόλησή σου με τη μόδα και το ύφος των συλλογών Mia Papa;

Για μένα δεν υπάρχει διαφορά, αλλάζει μόνο η κλίμακα στο σχεδιασμό. Από τον χρήστη των κτιρίων περνάμε στο σώμα που φοράει το ρούχο. Η μόδα είναι lifestyle: Ό,τι αγαπάς, βλέπεις, ακούς, γεύεσαι. Οπότε όλα όσα θα μπορούσαν δυνητικά να εκφράσουν το brand θα μπορούσα και να τα σχεδιάσω. Η αρχιτεκτονική όπως και η μόδα έχουν κοινό παρανομαστή τον άνθρωπο και την φυσική και συναισθηματική του εμπειρία είτε μέσα σε ένα χώρο, είτε μέσα σε ένα ρούχο. Επομένως οι αλληλεπιδράσεις είναι πολλές και αναπόφευκτες, όπως η σημασία και η προσοχή στην επιλογή των κατάλληλων υλικών και χρωμάτων, η λεπτομέρεια κατασκευής και ο τρόπος ένωσης των διαφορετικών υλικών, οι υφές, οι κλιματικές αλλαγές, μεταξύ άλλων.

Τι άλλαξε στο τοπίο της ελληνικής μόδας με την κρίση της πανδημίας και τι έμαθες εσύ;

Παρά τις αντιξοότητες η χώρα μας έχει να παρουσιάσει πολλές σημαντικές δουλειές και νέα εγχειρήματα. Έχουμε αξιόλογες πρώτες ύλες και παραγωγικές μονάδες και πολλούς ταλαντούχους σχεδιαστές και τεχνίτες. Η πανδημία με ταρακούνησε και με ενδυνάμωσε ταυτόχρονα κι ενώ υπήρξαν στιγμές που είπα "δεν μπορώ να συνεχίσω” πάλεψα για τους στόχους μου με πάθος, ήθος, επιμονή και πολλή υπομονή.

Θεωρείς ότι "είμαστε αυτό που φοράμε”;

Η εικόνα μας και πώς επιλέγουμε να την παρουσιάσουμε είναι θέμα αυτοσεβασμού. Η εικόνα μας είναι η αλήθεια μας. Να υπάρχει αρμονία, να ταυτίζεται εσωτερικά και εξωτερικά η εικόνα ενός ανθρώπου ο οποίος στο τέλος να νιώθει πολύ καλά με τον εαυτό του.

mia papa

Πώς φαντάζεσαι το brand σε πέντε χρόνια;

Προτιμώ να θέτω εφικτούς, βραχυπρόθεσμους στόχους - με βοηθάει να συγκεντρώνομαι και να μην αγχώνομαι. Θα ήθελα να το δω να εξελίσσεται και να εδραιώνεται σταθερά, βιώσιμα, δημιουργικά και να παραμένει πιστό στις αξίες του.

Πού βρίσκουμε τις συλλογές Mia Papa;

Online στο www.miapapa.com και σε επιλεγμένες μπουτίκ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται πυρετωδώς το πρώτο μας showroom στην Αθήνα.

Read Next

08 Δεκ 2022

Θεσ/νίκη: Νεαρό ζευγάρι εφηύρε και εμπορεύεται τα δικά του επιτραπέζια παιχνίδια

Με τα παιχνίδια μαθαίνουν παιδιά και γονείς μαζί, διασκεδάζοντας παρέα.

08 Δεκ 2022

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

Περισσότερα από

Made in Greece

07 Δεκ 2022

Klotho: Η πρώτη χειμερινή συλλογή του ελληνικού fashion label είναι εδώ

Κομψά fashion pieces φέρνουν το resort πνεύμα του brand στην καρδιά του χειμερινού στυλ.

28 Νοε 2022

Μια σύγχρονη "Πηνελόπη" επαναφέρει στο προσκήνιο την τέχνη της υφαντικής

Ο αργαλειός επανέρχεται- το αποδεικνύει με τα επιδέξια χέρια της η Μερόπη Βερβέρη στη Θεσσαλονίκη.

19 Οκτ 2022
19 Οκτ 2022

Αλεξάντρ Ντεσπλά: "Θέλω να γράψω μουσική για μία ελληνική ταινία"

Ο βραβευμένος με 2 Όσκαρ συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής ("Shape of Water", "The Grand Budapest Hotel") που έχει ρίζες ελληνικές θα εμφανιστεί αύριο στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσ/νικης.

01 Οκτ 2022

Το Anthophile Vintage θα σε κάνει να αγαπήσεις τα vintage ρούχα

H Νικολέττα Στρελτσόβα, ιδρύτρια του brand, μας ξεναγεί στον μαγικό κόσμο της vintage μόδας.

22 Σεπ 2022

"Seraglio/Σαράι": Ρεμπέτικα στον λευκό καμβά στη νέα συλλογή Zeus & Dione

Σκιές, φιγούρες, αντανακλάσεις ξυπόλητων ηρώων που ζωντανεύουν στο φως και ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για μια κρυφή αγάπη, εμπνέουν τη συλλογή Φθινόπωρο Χειμώνας ‘22-23 της Zeus+Δione.

11 Αυγ 2022
08 Αυγ 2022

Το Savapile είναι η ζωντανή ιστορία της τέχνης του χειροποίητου καπέλου

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την τέχνη που ξεκίνησε ο πατέρας της με το πιλοποιείο Savapile και στο εργαστήριο της θα βρεις καπέλα από ψάθα που θα αγάπας για πάντα!

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.