ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"The Dreamers Point": το ρυζόγαλο της Χαλκιδικής που σε κάνει να ονειρεύεσαι

Το "ρυζόγαλο της Ελένης" παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους.

"Αρκεί να κλείσω τα μάτια μου, για να δω πεντακάθαρα μπροστά μου την κουζίνα της γιαγιάς μου της Ελένης, ακριβώς όπως ήταν, όταν ήμουν παιδί. Μεγάλωσα στην κουζίνα της. Μου είχε ένα χαμηλό σκαμνάκι, πάνω στο οποίο στεκόμουν, για να φτάνω να βλέπω πώς μαγειρεύει και φτιάχνει τα γλυκά της. Είχα το δικό μου καθαρό μαντήλι και ποδιά, όπως εκείνη είχε τα δικά της. Κι όταν έφτιαχνε το ρυζόγαλό της, που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο, την παρακαλούσα να με αφήσει να ανακατέψω το μίγμα, "δώσε μου γιαγιά για λίγο την κουτάλα!", αλλά εκείνη δεν με άφηνε, παρά μόνο από ένα σημείο και μετά, γιατί η τέχνη του ανακατέματος κάνει μεγάλη διαφορά".

Η Ελένη Καραντώνα μοιράζεται τις μνήμες της από την κουζίνα της γιαγιάς της, μητέρας του πατέρα της, η οποία -πέρα από όμορφες παιδικές αναμνήσεις- τής παρέδωσε μια "συλλογή" από γεύσεις και αρώματα και μια πολύ παλιά και "τολμηρή" συνταγή για ρυζόγαλο. Μια συνταγή, που έδωσε άλλη "γλύκα" στην επαγγελματική στροφή της πολύτεκνης μητέρας τεσσάρων παιδιών, από εργαζόμενη σε συμβολαιογραφείο επί μια εικοσαετία, σε επιχειρηματία στον χώρο του παραδοσιακού τροφίμου.

Το "ρυζόγαλο της Ελένης", όπως έχει βαφτιστεί το βιολογικό προϊόν προς τιμήν της συνονόματης γιαγιάς της, διατίθεται από τη γαστρονομική γωνιά "The Dreamers Point" στην Αρναία της Χαλκιδικής, την οποία εγκαινίασαν τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τη μικρότερη αδερφή της, την Αγγέλα, που "έτρεχε" ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.

Η γιαγιά Ελένη, λέει, ήταν ντόπια Νεοχωρίτισσα (σ.σ. το Νεοχώρι είναι ένα απ' τα μαντεμοχώρια τού δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο "πόδι" της Χαλκιδικής), αλλά δεν έφτιαχνε το ρυζόγαλο όπως συνήθως φτιαχνόταν τότε στην περιοχή, αλλά με μια σημαντική διαφορά: έβραζε το ρύζι σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με ξύσμα και μπαχαρικά, πριν το προσθέσει στο γάλα, όπου ξανάβραζε, αυτή τη φορά με την προσθήκη ζάχαρης.

Πόσο παλιά να είναι άραγε αυτή η ιδιαίτερη συνταγή; "Θα μπορούσε να την έχει μάθει από τη δική της γιαγιά ή να την έχει επινοήσει εκείνη, δεν τη ρώτησα, αλλά όπως και να έχει είναι πολύ παλιά" διηγείται η Ελένη, η οποία με τη σειρά της "πείραξε" ελαφρώς τη συνταγή που κληροδότησε η γιαγιά, χτίζοντας πάνω στη γαστρονομική κληρονομιά της. Ως εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα, η Ελένη ποτέ δεν είχε αρκετό χρόνο για να ευχαριστηθεί πραγματικά τη μαγειρική, όπως λέει. Η περίοδος της πανδημίας και των καραντινών όμως, αλλά και το γεγονός ότι νωρίτερα είχε αφήσει τη δουλειά της στο συμβολαιογραφείο, της έδωσαν τον χρόνο και τον χώρο για μια περίοδο έντονου πειραματισμού στην κουζίνα, πάνω σε τσουρέκια, πίτες, φαγητά και, φυσικά, στο ρυζόγαλο της γιαγιάς.

Ο πρώτος δοκιμαστής και τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους

Ο πρώτος... δοκιμαστής της τελικής εκδοχής της συνταγής ήταν ο 13χρονος γιος της Ελένης, ο οποίος επιδοκίμασε τη γεύση και έδωσε το πράσινο φως, για να τη γευτούν περισσότεροι. Μάλιστα, το "ρυζόγαλο της Ελένης", που παρασκευάζεται στην Αρναία με γάλα από τα βοσκοτόπια του Αριστοτελικού Όρους και χυμό πορτοκαλιού, απέσπασε πρόσφατα το σήμα ποιότητας "ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ" από την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη. "Έχοντας στη διάθεσή μας άριστης ποιότητας γάλα, προερχόμενο από ζώα που βόσκουν σε ημι-δασικές natura περιοχές της Ανατολικής Χαλκιδικής και το βράδυ αφήνονται ελεύθερα, δημιουργήσαμε ένα βιολογικό προϊόν, συνδυάζοντας γεύσεις που ενώ μοιάζουν αταίριαστες, "δένουν" τόσο μεταξύ τους, ώστε να εξασφαλίζουν γευστική ιδιαιτερότητα και φυσικά αρμονία", εξηγεί η Ελένη Καραντώνα.

Κατά τη θερινή τουριστική σεζόν περίπου 20 κιλά γάλακτος απορροφούνταν εβδομαδιαίως για τις χειροποίητες δημιουργίες που γλυκαίνουν τους ουρανίσκους στη γαστρονομική "γωνιά των ονειροπόλων" (όπως θα μεταφραζόταν ελεύθερα το "The Dreamers Point"). Το γάλα δε που χρησιμοποιείται αφήνει από μόνο του ιδιαίτερο γευστικό αποτύπωμα, καθώς πέραν των ζώων από δεσποζόμενα κοπάδια, πρώτη ύλη (ένα πιο "παχύ" γάλα) αρμέγεται και από άγρια κατσίκια και ελεύθερες αγελάδες, που ανεβοκατεβαίνουν το βουνό κι ανακατεύονται με τα κοπάδια των βοσκών.

Ίσως η γιαγιά Ελένη να μην μπορούσε να φανταστεί πως το ρυζόγαλο που φέρει το όνομά της θα είναι το πρώτο σε κατανάλωση προϊόν από τα πολλά παραδοσιακά, που προσφέρονται στο "The Dreamers Point", το μοσχοβολιστό κατάστημα των δύο εγγονών της, της Ελένης και της Αγγέλας. Πιθανότατα ούτε ότι στόχος είναι το προϊόν αυτό να διοχετευθεί στα πρωινά των τοπικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και στα επιδόρπια των εστιατορίων του τρίτου "ποδιού" της Χαλκιδικής, ώστε να προσθέσει σε αυτά την αξία του ντόπιου γάλακτος μέσα από μια αντιπροσωπευτικά παραδοσιακή συνταγή. Φαίνεται όμως πως οι γεύσεις και τα αρώματα που παραδίδονται με αγάπη μπορεί να φτάσουν τελικά πολύ μακριά...

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιουλ 2024

Savapile: Η Λίζα Σαρηγιαννίδου μεγάλωσε με τη μυρωδιά της ψάθας στο πιλοποιείο του πατέρα της

Η Λίζα Σαρηγιαννίδου συνεχίζει την παράδοση του πιλοποιού πατέρα της στο εργαστήριο του Savapile στου Ψυρρή, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τις singature υπερμεγέθεις καπελίνες της.

11 Ιουλ 2024

Eileen Pappas: Η Αϊλήν Παππά εμπνεύστηκε την πρόσφατη συλλογή της από δύο αδέσποτα γατάκια που υιοθέτησε

Τα χειροποίητα κοσμήματα Eileen Pappas είναι statement κομμάτια φτιαγμένα για να ζουν κοντά καρδιά εκείνου που τα φοράει.

Περισσότερα από

Made in Greece

04 Ιουλ 2024

Sun Φλερτ: Η Σοφία Καραγιάννη βρήκε στο φλερτ την κινητήριο δυναμη να δημιουργήσει το δικό της brand

Το Sun Φλερτ με την υψηλών προδιαγραφών αισθητική έρχεται με ορμή για να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αθηναϊκά brands.

28 Ιουν 2024

Sofi Victoratou: Τα παπούτσια της Σοφίας Βικτωράτου θα εμφανιστούν στην 4η σεζόν του Emily In Paris

Δύο τουλάχιστον ζευγάρια Sofi Victoratou θα πρωταγωνιστήσουν στη σειρά - φαινόμενο του Netflix.

04 Ιουν 2024

The C edition: Τα κορμάκια της Χριστίνας Κατσαούνη γίνονται (επιτέλους) μαγιό

Η "sea edition" του The C edition, του brand που έκανε τα κορμάκια τη fashion εμμονή μας.

30 Μαϊ 2024

Somewhere Blue: H Ελένη Γεωργίου αποτυπώνει τα πλάσματα και τα οργανικά σχήματα της θάλασσας σε υπέροχα κοσμήματα

Το brand κοσμημάτων και αντικειμένων deco Somewhere Blue αποτελεί έκφραση της τεράστιας αγάπης της δημιουργού του για τη θάλασσα.

15 Μαϊ 2024

Aeraki: Για τη Χρυσάνθη Κοκοτσάκη όλα ξεκίνησαν από το απόλυτο καλοκαιρινό item, το παρεό

Το brand Aeraki που ξεκίνησε από τα παρεό με μοναδικά handmade prints, λανσάρει φέτος την πρώτη του resort συλλογή.

14 Μαϊ 2024

Say No More: Δύο κολλητές φίλες που δεν έβρισκαν το ιδανικό μαγιό, αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους

Η Ελίνα και η Στέισυ δημιούργησαν το luxury resort wear brand Say No More για να υπάρχουν επιτέλους μαγιό που κάνουν κάθε γυναίκα να νιώθει αυτοπεποίθηση.

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.