ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το χιτζάμπ έχει γίνει, εκτός από ένα θρησκευτικό σύμβολο, ένα πανίσχυρο αξεσουάρ μόδας

Οι εταιρείες μόδας επιχειρούν να ανανεώσουν το πρόσωπο της μουσουλμάνας. Μπορούν όμως στα αλήθεια να βελτιώσουν τη θέση της στην κοινωνία;

Το χιτζάμπ έχει γίνει, εκτός από ένα θρησκευτικό σύμβολο, ένα πανίσχυρο αξεσουάρ μόδας

Όταν μιλάμε για την Νουρ Νιλόφα Μοντ, ή απλώς για τη Νιλόφα, μιλάμε για την μεγαλύτερη διασημότητα της Μαλαισίας. Η 26χρονη καλλονή είναι η βασίλισσα της ομορφιάς στη χώρα της. Ηθοποιός, παρουσιάστρια με 1,4 εκατομμύρια φόλοουερς στο Twitter και 2,2 εκατομμύρια στο Facebook. Κάθε μέρα, εκατομμύρια γυναίκες βλέπουν αυτό που φοράει και σπεύδουν να το αγοράσουν στην ακριβή ή την πιο φθηνή εκδοχή του.

Το χιτζάμπ έχει γίνει, εκτός από ένα θρησκευτικό σύμβολο, ένα πανίσχυρο αξεσουάρ μόδας
Νουρ Νιλόφα Μοντ, η μεγαλύτερη διασημότητα της Μαλαισίας

Πίσω από αυτό το όμορφο πρόσωπο κρύβεται μια πανέξυπνη επιχειρηματίας. Η Νιλόφα και οι αδερφές της είναι οι ιδιοκτήτριες της μάρκας Naelofar, μιας οικογενειακής εταιρείας χιτζάμπ. Σε λιγότερο από ένα χρόνο η Naelofar, έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα της Μαλαισίας με μεγάλες εξαγωγές σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η παγκόσμια αγορά των χιτζάμπ εκτιμάται στα 230 δις. δολάρια το 2014 και προβλέπεται να ξεπεράσει τα 327 δις. δολάρια το 2015, καθώς οι μουσουλμάνες όλο και περισσότερο αποφασίζουν να μην αποχωριστούν τη μαντήλα τους.

Η Μαλαισία, στην οποία το 60% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, κινείται στον χορό της αύξησης της αγοράς των χιτζάμπ. Αιτία; Το χιτζάμπ έχει γίνει εκτός από ένα θρησκευτικό σύμβολο, ένα πανίσχυρο αξεσουάρ μόδας.

Η ακμάζουσα βιομηχανία σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες ακολουθεί τις θρησκευτικές επιταγές του Ισλάμ που απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες και αφορά τις ενδυματολογικές συνήθειές τους: «να καλύπτονται και να είναι σεμνοί».

Οι πωλήσεις της εταιρείας Naelofar έφτασαν τα 11,8 εκατομμύρια δολάρια φέτος, που το κάθε κασκόλ πωλείται 24 δολάρια. Τα χιτζάμπ πωλούνται μέσω των καταστημάτων της που είναι η ναυαρχίδα της βιομηχανίας και ενός μεγάλου εθνικού δικτύου πωλήσεων με περισσότερους από 700 διανομείς. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της στη Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, το Λονδίνο, την Αυστραλία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ. Η επιτυχία των χιτζάμπ της Naelofar είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την «εκσυγχρονισμένη» εικόνα της μουσουλμάνας. Η γυναίκα που φορά μαντήλα δεν είναι από την επαρχία ή την έρημο. Είναι fashion-icon.

Η Ιρανή Σαντάφ Ταχεριάν τόλμησε να φωτογραφηθεί χωρίς χιτζάμπ

Αυτό που στη Δύση θεωρείται σύμβολο καταπίεσης και δουλείας των γυναικών, στις μουσουλμανικές χώρες έγινε αξεσουάρ μόδας. Το Ισλάμ δεν επινόησε το κάλυμμα του κεφαλιού. Ωστόσο, το Ισλάμ το επιδοκίμασε. Και δεν είναι λίγες οι φορές που πίσω από αυτό το καλλιεργημένο μοντέρνο πρόσωπο της μόδας κρύβεται το απολυταρχικό καθεστώς που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντήλα ή τις τιμωρεί όταν τολμούν να τη βγάλουν. Πρόσφατο παράδειγμα, η ιρανή ηθοποιός Σαντάφ Ταχεριάν, η οποία τόλμησε να ανεβάσει φωτογραφίες της στο Instagram χωρίς μαντήλα. Το κράτος του Ιράν της απαγόρευσε να εργάζεται και τη χαρακτήρισε «ανήθικη».

Η κορυφαία σχεδιάστρια χιτζάμπ παγκοσμίως Dian Pelangi

Η αύξηση της ζήτησης του χιτζάμπ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συντηρητικοποίηση του μουσουλμανικού κόσμου από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Νότια Ασία. Το μάρκετινγκ των εταιρειών μιλά για «επιστροφή στις αξίες», πράγμα που καλλιεργούν όλες όσες παράγουν μαντήλες, με πρώτες αυτές της Τουρκίας, αφού η μεγαλύτερη αγορά βρίσκεται εκεί. Παράλληλα, αυτή που αναπτύσσεται ραγδαία, είναι η αγορά της Ινδονησίας με την σχεδιάστρια Dian Pelangi, με 2,5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, να θεωρείται σύμφωνα με το περιοδικό Business of Fashion, ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της μόδας στη Βρετανία.

Mariah Idrissi, με χιτζάμπ για την καμπάνια του H&M

Το χιτζάμπ το φορούν σε μικρότερο ποσοστό οι μουσουλμάνες που ζουν στη Δύση. Όμως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μοντέλο από τη Βρετανία Mariah Idrissi έγινε η πρώτη γυναίκα που πρωταγωνίστησε σε καμπάνια της H&M, της δεύτερης μεγαλύτερη εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο, φορώντας το.

Η συλλογή για το ραμαζάνι της Ντόνα Καράν

Οι σχεδιαστές στη Δύση έχουν αρχίσει και υπολογίζουν σοβαρά τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την αγορά του μουσουλμανικού κόσμου. Στην φετινή εβδομάδα μόδας του Λονδίνου οι αδελφές Mimpikita, ιδιοκτήτριες μιας εταιρείας ένδυσης στη Μαλαισία έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις βρετανικές πασαρέλες φορώντας χιτζάμπ. Το 2014, η Ντόνα Κάραν έκανε την συλλογή του Ραμαζανιού δηλώνοντας έτσι το ενδιαφέρον της για τις μουσουλμάνες. Ακολούθησαν ο Tommy Hilfiger και η Mango, με σειρές ρούχων για το ραμαζάνι, ενώ η ιαπωνική Uniqlo σε συνεργασία με τη Βρετανή σχεδιάστρια Hana Tajima, παρουσίασε μια «σεμνή» σειρά ρούχων που περιελάμβανε χιτζάμπ και κεμπάγια, την παραδοσιακή φορεσιά της Ινδονησίας, μια μακριά μπλούζα και φούστα.

Vivy Yusof και η αυτοκρατορία του chic χιτζάμπ

Μια άλλη Μαλαισιανή, σε ηλικία 27 ετών και μόλις γέννησε το παιδί της αποφάσισε να φορέσει μαντίλα. Η Vivy Yusof αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική της εταιρεία μη βρίσκοντας τη μαντήλα που επιθυμούσε. Ήθελε να συμβαδίζει με τις τάσεις της παγκόσμιας μόδας και ξεκίνησε με σχέδια δικής της έμπνευσης δίνοντας έμφαση σε σχέδια και υφάσματα υψηλής ποιότητας προκειμένου να προσελκύσει γυναίκες επαγγελματίες, εργαζόμενες και μη-μουσουλμάνες. Ονόμασε την μάρκα της Duck και ξεκίνησε το 2014. «Ήθελα να δημιουργήσω κάτι λίγο πιο προχωρημένο, πιο premium, και να δείξουμε ότι φορώντας μαντίλα μπορεί να είναι σαν γιορτή.». Τα σχέδιά τους ξεπουλάνε αμέσως και στο ηλεκτρονικό της κατάστημα και οι γυναίκες κάνουν ουρές για να τα αγοράσουν. Η Vivy έχει 356.000 φόλοουερς στο Instagram.

Οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε αυτή την αγορά πιστεύουν ότι είναι ακόμα αναξιοποίητη και ότι έχει εκπληκτικές δυνατότητες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι φωτογραφήσεις, τα ρεπορτάζ που συνδυάζουν τα ακριβά ρούχα των γνωστών σχεδιαστών με τα χιτζάμπ ανανεώνουν την όψη του πιο παραδοσιακού ενδύματος του μουσουλμανικού κόσμου. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πρώτο βήμα προς την ανανέωση και της θέσης της γυναίκας ή των συμπεριφορών απέναντί της. Θα μπορούσε να δημαίνει ένα βήμα ώστε να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, ίσες με αυτές των ανδρών. Όμως αυτό είναι απλώς μια ψευδαίσθηση. Της πολυτέλειας που κρύβει τον αυταρχισμό και την τιμωρία. Η θέση της γυναίκας μέσω της μόδας, σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.