ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

Oskar-Schindler

Ο Όσκαρ Σίντλερ (Oskar Schindler) ήταν γερμανός επιχειρηματίας, που, αν και μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού (Ναζιστικού) Κόμματος, έσωσε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και από τον θάνατο 1200 Εβραίους, που εργάζονταν στις επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία. Έγινε ευρύτατα γνωστός μέσα από την πολυβραβευμένη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ", παραγωγής 1993.

Ο Όσκαρ Σίντλερ γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1908 στο Τσβίταου της Μοραβίας, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Τσεχία. Μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 30 – κυρίως για επαγγελματικούς, παρά για ιδεολογικούς λόγους – εξελίχθηκε σε μετρ των δωροδοκιών προς γερμανούς αξιωματούχους, κατορθώνοντας να αποκτήσει ένα εργοστάσιο οικιακών ειδών στην κατεχόμενη Κρακοβία, με το οποίο προμήθευε τον γερμανικό στρατό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Κρακοβία υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα εβραϊκά γκέτο της Πολωνίας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του – 1200 στους 1700 – να είναι Εβραίοι.

Το κλείσιμο του εργοστασίου και η περίφημη "Λίστα του Σίντλερ"

Το 1943 οι τοπικές αρχές κατοχής αποφάσισαν να διαλύσουν το γκέτο και να το μετατρέψουν σε στρατόπεδο εργασίας, όπου θα δούλευαν οι υγιείς Εβραίοι, ενώ οι ανήμποροι για εργασία θα μεταφέρονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ήταν βέβαιος ο θάνατός τους στα κρεματόρια. Το καλοκαίρι του 1944 οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τόσο το στρατόπεδο, όσο και το εργοστάσιο του Σίντλερ, μετά τη διαφαινόμενη ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας.

Τότε ο Σίντλερ επανέλαβε το ευγενές σπορ της δωροδοκίας, πείθοντας τον τοπικό γερμανό διοικητή να μεταφέρει το εργοστάσιο στην επίσης κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία και να πάρει μαζί του τους εβραίους υπαλλήλους του, από μία λίστα που συνέταξε ο ίδιος. Ήταν η περίφημη "Λίστα του Σίντλερ", όπως έμεινε στην ιστορία.

Η χρεωκοπία στην Αργεντινή και η επιστροφή στη Γερμανία

Εξαντλημένος οικονομικά μετά τη λήξη του πολέμου ζούσε από τη φιλανθρωπία των εβραίων υπαλλήλων του που είχε διασώσει, αλλά και εβραϊκών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Το 1949, με την πολεμική αποζημίωση που έλαβε, μετακινήθηκε με τη σύζυγό του στην Αργεντινή, όπου άνοιξε μία αγροτική φάρμα. Γρήγορα, όμως, η σπάταλη και τρυφηλή ζωή του τον οδήγησε στη χρεωκοπία. Χώρισε από τη σύζυγό του κι επέστρεψε στην τότε Δυτική Γερμανία. Ασχολήθηκε με το εμπόριο τσιμέντου, αλλά κι αυτή η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν ευδοκίμησε.

Μέχρι τον θάνατό του, στις 9 Οκτωβρίου 1974, ο Όσκαρ Σίντλερ ζούσε με μία πενιχρή σύνταξη και τις φιλανθρωπίες των εβραϊκών οργανώσεων. Τάφηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ, όντας το μοναδικό μέλος του Ναζιστικού Κόμματος που έλαχε αυτής της τιμής.


Πηγή: © SanSimera.gr

Read Next

12 Μαϊ 2024

John Lennon: Το πιο συγκινητικό τραγούδι που έχει γραφτεί ποτέ για τη μητέρα δεν μιλάει για μία σχέση αγάπης

Δεν μιλούν όλα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη μαμά για έναν τρυφερό δεσμό αγάπης και αφοσίωσης. Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του John Lennon "Mother"

12 Μαϊ 2024

Λίλυ Παπαγιάννη: Η πιο φινετσάτη κυρία του ελληνικού Θεάτρου σε ηλικία 27 ετών

Η αξέχαστη ηθοποιός, εκτός από φινετσάτη και όμορφη, χαρακτηριζόταν από ταλέντο, παιδεία και ποιότητα. Μια σπάνια φωτογραφία 62 χρόνια πριν.

Περισσότερα από

Stories

12 Μαϊ 2024

Κάθριν Χέπμπορν: Τα τέσσερα Όσκαρ, ο Σπένσερ Τρέισι και η αυτοκτονία που στιγμάτισε την ζωή της

Φεμινίστρια, ασυμβίβαστη, καλλιεργημένη και ανεξάρτητη η Κάθριν Χέπμπορν που μαγνήτιζε τους θεατές υπήρξε role model για τις γυναίκες.

12 Μαϊ 2024

"Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι; Πότε θα ‘ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι, να συνοδεύσουνε την βλακεία στην τελευταία της κατοικία";

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Νίκος Γκάτσος, ο ποιητής των αθάνατων ελληνικών τραγουδιών. Τα ποιήματα και οι στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Δανέζικα, Ισπανικά, Ιταλικά, Καταλανικά, Κορεατικά, Σουηδικά, Τουρκικά, Φινλανδικά.

11 Μαϊ 2024

"Μάθημα Σολφέζ": Η πρώτη ελληνική επιτυχία της Eurovision 47 χρόνια πριν, είχε ανύπαρκτο μπάτζετ

7 Μαΐου 1977. Το "Μάθημα Σολφέζ" γίνεται η πρώτη ελληνική συμμετοχή που τερματίζει στην πεντάδα της Eurovision. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

11 Μαϊ 2024

"Άσπρο, μαύρο όνειρα κάνω": Η Αλέξια στη σκηνή της Eurovision 37 χρόνια πριν

Ήταν το μακρινό 1987 και αυτό που απογείωσε κατόπιν την καρέρα της Αλέξιας.

11 Μαϊ 2024

Ο Στράτος Διονυσίου 20 ετών στον γάμο του, το 1955

Μια ρετρό φωτογραφία από το παρελθόν του σπουδαίου καλλιτέχνη που πέθανε πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία μόλις 54 ετών.

10 Μαϊ 2024

"Σταμάτησα να μιλάω για μένα και άρχισα να την ακούω": Πώς κέρδισε ο Κερκ Ντάγκλας τη γυναίκα του

Η ιστορία αγάπης του Κερκ Ντάγκλας και της Αν Μπάιντενς κράτησε 65 χρόνια, αν και είχε αρχίσει με μια απόρριψη.

10 Μαϊ 2024

Eurovision 33 χρόνια πριν: Η Σοφία Βόσσου και ο Ανδρέας Μικρούτσικος στην Eurovision το 1991

Οι λόγοι που το (ομολογουμένως) πολύ καλό τραγούδι τους "Η Άνοιξη", δεν κέρδισε τότε.

10 Μαϊ 2024

Φρεντ Αστέρ: "Δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορεί να τραγουδήσει. Αρχίζει να έχει φαλάκρα. Μπορεί να χορέψει λίγο...".

Ο Φρεντ Αστέρ διέψευσε τις προβλέψεις των παραγωγών του Χόλιγουντ και έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου ως ο επιδραστικότερος χορευτής του αιώνα.

10 Μαϊ 2024

Σιντ Βίσιους:"Σε παρακαλώ, μητέρα θάψε με δίπλα στο μωρό μου. Θάψε με, με το δερμάτινο σακάκι μου, το τζιν μου και τις μπότες μου. Αντίο."

Το απόλυτο είδωλο μιας μηδενιστικής γενιάς, ο μπασίστας των Sex Pistols ήταν ίσως ένα "κακό παιδί" αλλά πέρασε στην αιωνιότητα όταν πέθανε πριν κλείσει τα 22.