ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που έφυγε σαν σήμερα στις 2 Μαίου του 1941.

«Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως»

Σε αυτό το απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα παρουσιάζεται η αμφίθυμη στάση του μικρού κοριτσιού απέναντι στην αυταρχική αλλά και γοητευτική μορφή του πατέρα, ενώ συγχρόνως διαφαίνεται ο αγώνας της συγγραφέως ως ενήλικης να συμφιλιωθεί με την απρόσιτη "θεότητα" που, όπως η ίδια αναγνωρίζει, υπήρξε "η τελευταία μεγάλη αγάπη" της ζωής της.

Πρώτες ενθυμήσεις

Τον πατέρα, εμείς τα παιδιά τον φοβούμασταν πάρα πολύ για να μπορούμε και να τον αγαπούμε. Τον τρέμαμε. Σαν έμπαινε ο πατέρας στο σπίτι, τσιμουδιά δεν ακούουνταν στο σπουδαστήριο, όσο μικρά ή μεγάλα και αν ήμασταν. Αν τύχαινε και βρισκόμαστε στην είσοδο για να δούμε την ώρα ή για καμιά δουλειά, την ώρα που άνοιγε ο πατέρας με το κλειδί του και έμπαινε, πηγαίναμε φρόνιμα και τον χαιρετούσαμε (δε μας φιλούσε, απλώς μας χαιρετούσε μ' ένα: "Ε, κάτι εδώ; Πες να σερβίρουν γρήγορα, βιάζομαι"). Και φεύγαμε βιαστικά, μη μας βρει κανένα ψεγάδι.

Θυμούμαι την επιβλητική του παρουσία, το μεγαλείο του, την ομορφιά του, το ψηλό, δεμένο αλλά λεπτό κορμί του, ίσιο σαν λαμπάδα, τα πυκνά και σγουρά μαύρα μαλλιά του, τα γένια του, μαύρα και αρκετά μακριά, κομμένα τετράγωνα, κατά την τότε μόδα, τα μεγάλα αμυγδαλωτά του μαύρα μάτια που πετούσαν φωτιές, "τα ωραία Μπενάκικα μάτια", όπως έλεγε η μητέρα μου στα γεράματά της, πάντα με λαχτάρα και συγκίνηση. Τον θυμούμαι που έμπαινε στην είσοδο και γέμιζε, λες, αμέσως το σπίτι· θυμούμαι το θαυμασμό μου για τον "πατέρα", την υπερηφάνεια, και συνάμα τη βία να εξαφανιστούμε, μη μας βρει καμιάν αιτία για κατσάδα ή μπάτσο.

Oι μπάτσοι στο πρόσωπο ήταν συχνοί, δίνουνταν εύκολα και θυμούμαι ακόμα τώρα το αίσθημα της ντροπής, του εξευτελισμού, όσο και της ζάλης που ακολουθούσε κάθε μπατσιά, που πηγαινοέφερνε το μυαλό μας. Μας μπάτσιζε ο πατέρας κάποτε, αλλά σπανιότερα από τη μητέρα, που ζούσε περισσότερο στο σπίτι και τιμωρούσε συνεπώς συχνότερα και ευκολότερα.

O πατέρας ήταν βίαιος, θυμώδης*, αυθαίρετος, κοτζάμπασης*. Εκείνο που ήθελε το ήθελε και το επέβαλλε. Διέταζε. Και οι άλλοι υπήκουαν. Επιβάλλουνταν. Και οι άλλοι υποχωρούσαν. Ήταν αφέντης. Κάποτε τύραννος. Μα ήταν βαθιά ευγενής. Και ήταν τίμιος στη σκέψη όσο και στις δοσοληψίες*. Και ήταν ειλικρινής, και ήταν υπερήφανος, ίσιος, αλύγιστος, αμείλικτος στο ζήτημα "συνείδηση". Το νιώθαμε μεις τα παιδιά, και το ένιωθαν όλοι που τον ήξεραν. O πατέρας ήταν "χαρακτήρας".

Αργότερα τον γνώρισα και τον εξετίμησα. Ως το τέλος της ζωής του μου έμεινε θεότης απλησίαστος. Μα μου έμεινε και η τελευταία μεγάλη αγάπη της ζωής μου, κάτι σαν λατρεία, σαν θρησκεία. Έκλαψα χάριν του φοβερά. Έκλαψα όλη μου τη ζωή. Μου επιβλήθηκε πάντα και με τυράννησε, ξέροντας και μην ξέροντας. Και ως το τέλος βάρυνε η θέληση και η τυραννία του στη ζωή μου. Και όμως έμεινε η τελευταία μεγάλη αγάπη της ζωής μου.

Θυμούμαι μια μέρα, ένα μεσημέρι (ήμουν κάπου 9-10 ετών;) ένας στρειδάς άνοιγε στρείδια στην πίσω πόρτα του σπιτιού μας (στο καινούριο, δικό μας σπίτι) και ο πατέρας έτρωγε μερικά, και όλο άνοιγε στρείδια ο στρειδάς και τ' αράδιαζε στην πιατέλα για το τραπέζι, και διάλεγε κανένα ο πατέρας και το έτρωγε. Και αφού γέμισε η πιατέλα, τα μέτρησε ο πατέρας, μέτρησε πόσα είχε φάγει και του τα πλήρωσε έξι γροσάκια* τη δωδεκάδα, αντί τέσσερα που τα πλήρωναν άλλη φορά.

"Είναι μεγάλα και πολύ φρέσκα", μου είπε ανεβαίνοντας την πίσω σκάλα προς την τραπεζαρία. O στρειδάς είχε ευχαριστήσει μ' ένα χαμόγελο που πήγαινε ως τ' αυτιά του, χτυπώντας καρδιά και μέτωπο επανειλημμένως.

"Τον πλήρωσες;", ρώτησε η μητέρα, σαν μπήκαμε στην τραπεζαρία.

"Ναι".

"Πόσες δωδεκάδες;"

"Τόσες". Και της είπε.

"Και πόσα τα πλήρωσες;"

"Έξι γροσάκια τη δωδεκάδα".

"Καημένε Μανόλη! Τέσσερα είναι η τιμή τους".

"Είναι μεγάλα και πολύ φρέσκα".

"Άσχημα έκανες! Πολύ άσχημα! Έτσι τον κακομαθαίνεις, και θα γυρεύει στο μέλλον πάντα έξι γρόσια!"

"Ωχ, καημένη γυναίκα! Πώς θα ζήσει και αυτός, αν δεν πληρώσεις τον κόπο του και τον καιρό του;", καλόβουλα είπε ο πατέρας.

O λόγος αυτός ήταν ένας σταθμός στη ζωή μου. Ως τότε δεν είχα σκεφθεί, παζαρεύοντας, όπως τύχαινε συχνά, για χόρτα και άλλα, παρά πώς να κάνω την οικονομία του σπιτιού και να κάνω τα καλά μου, να κόψω το γροσάκι του πουλητή που χτυπούσε την πόρτα. Πρώτη φορά είδα και την άλλη μεριά του προβλήματος, πως κοντά στην οικονομία μας στέκουνταν και για τον άλλο η ανάγκη να ζήσει, να βγάλει το ψωμί του, να πληρωθεί η εργασία του κατά την αξία της.

Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως. Δεν τον αγαπούσα με τρυφερότητα. Έστεκε πολύ μακριά μας, θεότης απρόσιτος, μα θεότης.

(Π. Δέλτα, Πρώτες ενθυμήσεις, Ερμής)

Λεξιλόγιο: *θυμώδης: ευέξαπτος *κοτζάμπασης: εδώ αυταρχικός αρχηγός της οικογένειας *δοσοληψίες: εμπορικές συναλλαγές *γροσάκια: γρόσια, τουρκικά νομίσματα

Πηγή: ebooks.edu.gr

Read Next

03 Οκτ 2023

Ο Κώστας Χατζηχρήστος με την μεγάλη του κόρη Τέτα το 1957

Σαν σήμερα έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

02 Οκτ 2023

Kάρι Ντράγκσοου: H σωσίας της Κάρι Μπράντσο που κατέκτησε το Instagram

H Κάρι Ντράγκσοου συναρπάζει με τις πιστές αντιγραφές του στιλ της Κάρι.

Περισσότερα από

Stories

02 Οκτ 2023

Λιλή Ζωγράφου: "Γυναίκες, μιλώ ακούστε. Να σας σερβίρω ένα βασιλόπουλο είναι αδύνατο φυσικά"

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1922 και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1998. Το απόσπασμα της Λιλής Ζωγράφου στο βιβλίο "Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ" είναι πάντα τόσο επίκαιρο και δυνατό.

01 Οκτ 2023

Τζούλι Άντριους: O κακοποιητικός, αλκοολικός πατριός και η επέμβαση που της κατέστρεψε τη φωνή

Οι άγνωστες, τραγικές λεπτομέρειες του παρελθόντος της ηθοποιού που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες όπως οι "Μαίρη Πόππινς" και "Μελωδία της ευτυχίας". Σήμερα κλε'ονει τα 88 της χρόνια.

01 Οκτ 2023

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Όλγας Μαρκάτου του Dolce Vita

Η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη.

01 Οκτ 2023

Τάκης Ζενέτος: Ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και πρωτοπόρος της διεθνούς avant-garde

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού θυμόμαστε τον σπουδαίο οραματιστή Τάκη Ζενέτο και την σύντομη αλλά τόσο σημαντική πορεία του.

30 Σεπ 2023

"Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα"

Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 34 ετών, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν αιώνια νεανικό πρότυπο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης, σαν τον Επαναστάτη με Αιτία.

30 Σεπ 2023

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2023

Ένα φρικτό έγκλημα, ένας εκκεντρικός συγγραφέας: Το σπουδαίο Εν Ψυχρώ του Τρούμαν Καπότε

Το θρυλικό βιβλίο που άλλαξε για πάντα την ιστορία της δημοσιογραφίας και της αφήγησης και θεωρείται κορυφαίο μέχρι σήμερα.

29 Σεπ 2023

Ήθελαν να τα χτίσουν στον βράχο της Ακρόπολης: Η ιστορία των ανακτόρων που έγιναν η σημερινή Βουλή

Μια συναρπαστική αφήγηση, σαν παραμύθι, γύρω από το κτίριο που παρακολούθησε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από σκονισμένη μικρόπολη σε μοντέρνα πρωτεύουσα.

29 Σεπ 2023

"Έπεσε ξύλο. Πολύ ξύλο. Τα βρήκαμε, όπως ήταν φυσικό, στο κρεβάτι"

Ο γεμάτος ένταση και πάθος έρωτας της Σπεράντζας Βρανά με τον Κώστα Βουτσά.

29 Σεπ 2023

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο. Tώρα, το σίριαλ θα είναι διαθέσιμο από το Hulu.