ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τάλως - Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου: Μια έκθεση που αξίζει να δείτε

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επιχειρεί έναν ξεχωριστό διάλογο με τα ευρήματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και την τεχνική επίνοια των αρχαίων Ελλήνων.

Τάλως - Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου: Μια έκθεση που αξίζει να δείτε

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επιχειρεί έναν ξεχωριστό διάλογο με τα ευρήματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων και την τεχνική επίνοια των αρχαίων Ελλήνων. Στην περιοδική έκθεση που φιλοξενεί το café-εστιατόριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, ο σύγχρονος έλληνας δημιουργός εικονοποιεί τον Τάλω, το πρώτο μυθικό ρομπότ της αρχαιότητας με ανθρώπινη μορφή. Ο Παπαμιχαλόπουλος αποδίδει τον τεχνητό άνθρωπο, βλέποντάς τον ανάμεσα στους θεούς και τους ήρωες του κλασικού δυτικού πολιτισμού, όπως αυτοί εμφανίζονται στις αίθουσες του πρώτου μουσείου της χώρας. Ο Τάλως, σε αντίθεση με άλλες μυθικές μορφές, δε γεννήθηκε, αλλά φτιάχτηκε είτε από τον ίδιο το Δία, ή σύμφωνα με παραλλαγές του μύθου, κατ’ εντολήν του Δία από τον πολυτεχνίτη Δαίδαλο ή τον Ήφαιστο, θεό της φωτιάς και του σιδήρου. Ο χάλκινος ήρωας Τάλως, συμβολίζει την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της μεταλλουργίας στα προϊστορικά μινωικά χρόνια, κατασκευασμένος για να προστατεύει τους θεσμούς και το κοινό καλό. Από τον Τάλω ως τα σύγχρονα ανθρωπόμορφα ρομπότ, έχουν καταγραφεί στη μυθολογία του φανταστικού άπειρες προσπάθειες του ανθρώπου να δημιουργήσει την απόλυτη μηχανή. Αυτή η σαγήνη του δημιουργήματος, που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε δημιουργό, αποτυπώθηκε στην κλασική λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τη σύγχρονη pop κουλτούρα. Στο εικαστικό του αφήγημα για τη ζεύξη ανθρώπου - τεχνολογίας, ο καλλιτέχνης αποδίδει ένα σύνολο έργων φτιαγμένων με σινική μελάνη σε χαρτί.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την θεμελίωση του Μουσείου. Με αφορμή τη ριζική μεταμόρφωση του κήπου στο αίθριο και τον εμπλουτισμό του με 700 νέα φυτά, ο ζωγράφος «μεταφέρει» τον κήπο μέσα στο χώρο της έκθεσης, σε μία αυτόνομη ενότητα 16 έργων, φιλοτεχνημένα με μελάνι, αυγοτέμπερα και φύλλο χρυσού σε ξύλο.

Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος (γεν. 1975) ανήκει στη νέα γενιά δημιουργών που χρησιμοποιεί με την ίδια ευχέρεια τις παραδοσιακές τεχνικές και τα ψηφιακά μέσα. Κάνει ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, κόμικς, συμμετέχοντας στην ομάδα White Island Works. Γνωστός από τη θητεία του ως εικονογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά (De Groene Amsterdammer, Athens Review of Books, Καθημερινή, Το Βήμα) ασχολείται ερευνητικά ως υποψήφιος Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα "We are all cyborgs: Η νέα αναπαράσταση του Τεχνητού Ανθρώπου στο Deus Ex".

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, 1η Αυγούστου στις 20:00 μ.μ., η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα τιμήσει την χορηγό του κήπου JTI Hellas.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 8:00 π.μ. – 20:00 μ.μ. Έως τις 31 Αυγούστου.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.