ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα «ωραία» λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε και όταν γράφουμε και αυτά που τελικά δεν κάνουμε

Δεδομένου ότι η γλώσσα μας ως ζωντανός οργανισμός αλλάζει συνέχεια.

Τα «ωραία» λάθη που κάνουμε όταν μιλάμε και όταν γράφουμε και αυτά που τελικά δεν κάνουμε

Έκρηξη αποριών περί σωστού και λάθους και στον γραπτό αλλά και στον προφορικό λόγο. Πολλοί αναρωτιόμαστε «Ποιο είναι το σωστό;», από φόβο μην κάνουμε λάθος. Δεν έχουμε ορίσει, όμως, όλοι όπως θα έπρεπε την έννοια του σωστού και του λάθους. Γιατί όταν ξεκινάμε από κάτι θα πρέπει πρώτα να έχουμε στο νου μας έναν ξεκάθαρο ορισμό για αυτό για το οποίο μιλάμε. Και στη γλώσσα, γενικά, είναι καλό να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν μιλάμε για λάθη. Και αυτό συμβαίνει δεδομένου ότι η γλώσσα μας ως ζωντανός οργανισμός αλλάζει συνέχεια, και έτσι όταν είμαστε σε ένα στάδιο γλωσσικής αλλαγής μπορεί δύο τύποι κάποιο διάστημα να χρησιμοποιούνται παράλληλα μέχρι να επικρατήσει ο ένας. Και ποιος θα αποφασίσει ποιος τύπος θα επικρατήσει; Η ίδια η γλώσσα, βασικά οι ομιλητές της και η χρήση που θα προτιμήσει η πλειονότητα. Ας αποφεύγουμε να δρούμε ρυθμιστικά, να ρυθμίζουμε δηλαδή πώς πρέπει να είναι η γλώσσα. Ας περιγράφουμε απλά τη γλωσσική πραγματικότητα, όπως είναι και όπως γίνεται με την πάροδο του χρόνου.

Αν σήμερα έγραφε κάποιος την υποτακτική «να έλθη» με «η» θα το χαρακτηρίζαμε αμέσως ορθογραφικό λάθος. Και σωστά. Κι όμως παλαιότερα η υποτακτική γραφόταν με «η» στο τέλος, και ήταν λάθος αν κάποιος έγραφε «να έλθει». Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα γλωσσικής αλλαγής. Συνεπώς, και κάτι που σήμερα το θεωρούμε λάθος και το ορθογραφούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αν σιγά σιγά οι ομιλητές της γλώσσας υιοθετήσουν ευρέως μια άλλη ορθογράφηση, η τωρινή θα αλλάξει. Αυτές οι αλλαγές θέλουν φυσικά καιρό μέχρι να παγιωθούν.

Ας πάμε τώρα στα παραδείγματα που σας έδωσα στην αρχή για να προβληματιστούμε.

Παράδειγμα 1ο –> από ανέκαθεν

Τι λένε όσοι το θεωρούν εντελώς λάθος

Το επίθημα –θεν σημαίνει «από» (π.χ. παιδιόθεν = από παιδί). Συνεπώς, αν πούμε ή γράψουμε «από ανέκαθεν» είναι σαν να λέμε ή να γράφουμε δύο φορές την πρόθεση «από», πράγμα που χαρακτηρίζεται πλεονασμός.

Τι λένε οι πιο γλωσσολογικά σκεπτόμενοι

Φυσικά, το αρχαίο επίθημα –θεν έχει τη σημασία «από». Όμως, δεν είναι πια παραγωγικό, δηλαδή δεν σχηματίζει νέες λέξεις στη νέα ελληνική. Έτσι, έχει χάσει τη λειτουργικότητά του σε μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται καθώς πολλοί φυσικοί ομιλητές της ελληνικής θέτουν το «από» πριν από τη λέξη. Για να θέτουν το «από» σημαίνει ότι δεν το αναγνωρίζουν μέσα στη λέξη μας· αυτό θα πει έχασε τη λειτουργικότητά του. Άρα, μάλλον γίνεται για κάποιο λόγο αυτό το «λάθος».

Παράδειγμα 2 –> Είναι ο καλυτερότερος!

Τι λένε όσοι το θεωρούν εντελώς λάθος

Η λέξη καλύτερος είναι ήδη στον συγκριτικό βαθμό, άρα είναι λάθος να βάλουμε ξανά την κατάληξη –ότερος.

Τι λένε οι πιο γλωσσολογικά σκεπτόμενοι

Τη λέξη αυτή σίγουρα δε θα τη συναντήσουμε σε επίσημο κείμενο ή λόγο. Είναι περισσότερο λαϊκή και έχει μεγάλη εκφραστικότητα. Πιθανόν ο συγκριτικός «καλύτερος» δεν έφτανε για να δηλώσει την ένταση των συναισθημάτων του ατόμου που τη χρησιμοποίησε και η επανάληψη της κατάληξης δηλώνει την επίταση για να επιτευχθεί η μέγιστη εκφραστικότητα. Αποδεκτή η λέξη σε μη επίσημα περιβάλλοντα.

Παράδειγμα 3 –> το τρένο ή το τραίνο

Γιατί κάποιοι γράφουν τραίνο;

Επειδή στα αγγλικά γράφεται train και έχει οπτικά (και μόνο) ομοιότητα το «αι» με το «ai» της αγγλικής λέξης να το γράφουμε με «αι».

Σχόλιο της γράφουσας à Αλλά… εμείς δεν την πήραμε από τους Άγγλους αυτή τη λέξη, αλλά από τους Ιταλούς που το γράφουν «treno». Oι Ιταλοί το πήραν από τους Γάλλους και οι Γάλλοι από τους Άγγλους. [Για τις τελευταίες πληροφορίες μας ενημερώνει το Λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη στο τμήμα της ετυμολογίας την εν λόγω λέξης.]

Γιατί κάποιοι γράφουν τρένο;

Γιατί είναι δάνεια λέξη και όλα τα δάνεια απλογραφούνται. Απλογραφούνται σημαίνει ότι γράφονται με την απλούστερη γραφή, όλα τα [i] με γιώτα, τα [ο] με όμικρον και τα [e] με έψιλον.

Παράδειγμα 4 –> καινούριος ή καινούργιος

Γιατί κάποιοι γράφουν καινούριος;

Πάντα έτσι το γράφαμε (αλήθεια είναι αυτό), γιατί να το αλλάξουμε τώρα; (!)

Γιατί κάποιοι γράφουν καινούργιος;

Αρχίζει και επικρατεί αυτή η γραφή γιατί απλούστατα η λέξη είναι σύνθετη «καινός + έργο». Άρα, ετυμολογικά δικαιολογείται το «γ». Γιατί δεν το βάζαμε τόσα χρόνια; Απλά επικράτησε ένα λάθος και από την πολλή χρήση του παγιώθηκε ως σωστό. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η χρήση της γλώσσας ορίζει το σωστό και το λάθος, κι αν η χρήση προτιμήσει ένα λάθος, τότε αυτό θα πάψει να είναι λάθος και θα είναι πια σωστό!

Ας προβληματιστούμε, λοιπόν, και ας μη βιαστούμε να διορθώσουμε φίλους και γνωστούς, μαθητές και δασκάλους, όταν νομίζουμε ότι κάνουν λάθη. Τα λάθη που γίνονται συστηματικά πάντα έχουν μια αιτία και αυτή ίσως εξηγείται λογικά μέσα από γλωσσικούς μηχανισμούς. Επιστρέφοντας στον τίτλο του άρθρου αυτού ας σκεφτούμε ποια είναι ωραία «λάθη» που κάνουμε και ποια τα λάθη που τελικά δεν κάνουμε; Σκεφτείτε το…

Διαμαντίδου Εύη: φιλόλογος-γλωσσολόγος / Πηγή: ekpaideytikos.gr

Read Next

02 Μαϊ 2024

Ποια ήταν στα αλήθεια η τρομακτική και γοητευτική Δούκισσα της Πλακεντίας;

Η Σοφία Λεμπρέν κράτησε ταριχευμένη την κόρη της στο υπόγειο του σπιτιού της και αποτελεί ακόμα και σήμερα να μυστήριο που πλανάται στον αέρα της Αθήνας.

02 Μαϊ 2024

Ταμάρα ντε Λεμπίτσκα: Η φιλήδονη, δύσκολη και ταλαντούχα καλλιτέχνις του μεσοπολέμου που άλλαξε την τέχνη

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Περισσότερα από

Stories

01 Μαϊ 2024

37 χρόνια πριν: Όταν η Δήμητρα Γαλάνη πόζαρε για αντρικό περιοδικό - Η τολμηρή φωτογράφιση

Το μακρινό 1987 η Δήμητρα Γαλάνη είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του μηνιαίου αντρικού περιοδικού Playboy.

01 Μαϊ 2024

Οριάνα Φαλάτσι-Αλέκος Παναγούλης: Εκείνη έβλεπε μπροστά της έναν ήρωα. Εκείνος μια δυναμική και ασυμβίβαστη γυναίκα

Ένας έρωτας-δυναμίτης ένωσε την ασυμβίβαστη δημοσιογράφο και τον ήρωα της αντίστασης. Εκείνος την Πρωτομαγιά του 1976 βρήκε τραγικό θάνατο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Εκείνη δεν τον ξεπέρασε ποτέ.

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.