ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oλυμπία. Πώς ένας «σοκαριστικός» πίνακας γέννησε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη

Τη μέρα που η παγκόσμια τέχνη άλλαξε για πάντα.

Oλυμπία. Πώς ένας «σοκαριστικός» πίνακας γέννησε ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη

«Το χρώμα του δέρματος είναι τόσο ανατριχιαστικό λες και βρίσκεσαι σε νεκροτομείο», «Το σώμα της είναι σαν σκελετός», «Το πρόσωπο της δείχνει ανόητο, δεν έχει καν ανθρώπινη όψη». Η αντίδραση της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι και των Γάλλων κριτικών για την Ολυμπία του Μανέ, το σπουδαίο έργο που άλλαξε για πάντα τον ρου της μοντέρνας τέχνης, ήταν ομόφωνη και πλήρως απαξιωτική.

Μέχρι το 1856, όταν η κατάλευκη Ολυμπία κοίταξε για πρώτη φορά τους επισκέπτες του θρυλικού Salon, ευθεία μέσα στα μάτια, οι κανόνες της τέχνης ήταν ξεκάθαροι και σαφείς. Συγκεκριμένος φωτισμός, κοινή τεχνική ως προς την αναπαράσταση των προσώπων και των μορφών, η ίδια βιβλική ή μυθολογική θεματολογία. Όμως, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της γαλλικής τέχνης, η οποία επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμου, μία ολόγυμνη γυναίκα ξαπλωμένη νωχελικά πάνω σε ένα ανάκλινδρο χαμογελούσε μυστηριωδώς στο κοινό, αλλάζοντας για τα καλά το παιχνίδι στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής πάνω σε έναν πίνακα. Επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα, θέτοντας νέους όρους, διαλύοντας κάθε αρνητική κριτική, υπερισχύοντας πάνω από κάθε έννοια του παλιού και του ξεπερασμένου, γεννώντας τελικά ολόκληρη τη μοντέρνα τέχνη πάνω σε έναν μόνο καμβά.

Όσοι την πρωτοαντίκρυσαν εκείνο το βροχερό απόγευμα στο Salon έκαναν λόγο για ένα έργο βαθιά «σοκαριστικό» και «σκανδαλώδες», η αντίδραση του κριτικών μπροστά στο σπουδαίο έργο του Εντουάρ Μανέ ήταν κάτι ανάμεσα σε οργή, μίσος και αγανάκτηση, αλλά και μουδιασμένη αμηχανία απέναντι σε κάτι που αδυνατούσαν να κατανοήσουν.

Δεν ήταν το γεγονός ότι ο πίνακας απεικόνιζε γυμνή την Ολυμπία. Οι Παριζιάνοι ήταν ήδη πολύ εξοικειωμένοι με την έννοια του γυμνού στα εικαστικά. Ο τρόπος που ο Μανέ διαχειρίστηκε την μορφή της, το βλέμμα της, το πώς χύνεται το σώμα της πάνω στα σεντόνια, η χλωμάδα της επιδερμίδας της, το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για κάποια βιβλική προσωπικότητα, αλλά για μία αριστοκράτισσα που αντικρύζει με όλη τη γυμνή αλήθεια της τον καθωσπρέπει κόσμο, λες και βρίσκεται μόνη, στα ιδιωτικά της διαμερίσματα, ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους που σόκαραν και τρόμαξαν τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν πως κάθε αντίσταση ήταν μάταια. Η παγκόσμια τέχνη είχε ήδη αλλάξει για πάντα.

Δες το βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.