ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι ζωές των άλλων: Η συγκλονιστική ταινία που περιγράφει τη ζωή στο Ανατολικό Βερολίνο του 1984

Ένα έργο με βάθος και συναίσθημα για μια εποχή πριν την πτώση του τείχους, Μια ταινία που έγραψε τη δική της ιστορία μέσα στη σύγχρονη ιστορία.

Οι ζωές των άλλων: Η συγκλονιστική ταινία που περιγράφει τη ζωή στο Ανατολικό Βερολίνο του 1984

Συγκλονιστική, με εξαιρετικές ερμηνείες, ταινία γύρω από τη σχέση ανάμεσα σ' έναν απογοητευμένο αξιωματικό της «Στάζι», της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, κι έναν διανοούμενο, ιδεαλιστή συγγραφέα που αυτός τον παρακολουθεί - βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του 2006.

Το συναρπαστικό δράμα ενός απογοητευμένου αξιωματικού της «Στάζι», της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας, που, λίγα χρόνια πριν από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αναλαμβάνει να παρακολουθήσει, εξαιτίας της φιλίας του μ' έναν περιθωριακό αντικαθεστωτικό συγγραφέα, έναν ιδεαλιστή, πιστό στο κομμουνιστικό καθεστώς, συγγραφέα και την ηθοποιό φίλη του, είναι το θέμα της συγκλονιστικής αυτής γερμανικής ταινίας του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, που πρόσφατα κέρδισε τα πιο πολλά από τα γερμανικά βραβεία της χρονιάς καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA) καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του 2006.

Οι ζωές των άλλων: Η συγκλονιστική ταινία που περιγράφει τη ζωή στο Ανατολικό Βερολίνο του 1984
Ο Ντόνερσμαρκ έφτιαξε μια ταινία που από τη μία μας δίνει την ωμή εικόνα ενός καθεστώτος στενής παρακολούθησης (και τρομοκρατίας) των πολιτών του (περισσότεροι από 300.000 ήταν οι άνθρωποι στην υπηρεσία ή απλώς «καρφιά» της «Στάζι») κι από την άλλη αποπειράται, και σ' ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, να μας δώσει ένα όσο το δυνατό πιο αληθινό ψυχολογικό πορτρέτο των πρωταγωνιστών του.

Με φόντο το Ανατολικό Βερολίνο το 1984 (πριν ακόμη η γκλάσνοστ εμφανιστεί στον ορίζοντα, όπως μας πληροφορούν οι τίτλοι της ταινίας) και μ' ένα καλογραμμένο και με ολοκληρωμένους χαρακτήρες σενάριο, ο Ντόνερσμαρκ έφτιαξε μια ταινία που από τη μία μας δίνει την ωμή εικόνα ενός καθεστώτος στενής παρακολούθησης (και τρομοκρατίας) των πολιτών του (περισσότεροι από 300.000 ήταν οι άνθρωποι στην υπηρεσία ή απλώς «καρφιά» της «Στάζι») κι από την άλλη αποπειράται, και σ' ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, να μας δώσει ένα όσο το δυνατό πιο αληθινό ψυχολογικό πορτρέτο των πρωταγωνιστών του. Με την κάμερά του ν' ακολουθεί με επιμονή τα πρόσωπα, καταγράφοντας τις εκφράσεις, τις αντιδράσεις και τις παραμικρές κινήσεις τους, και με υπόκρουση την υποβλητική μουσική του Γκάμπριελ Γιάρεντ, με τον Γκερτ Βίσλερ (Ούλριχ Μούε), αστυνομικό «ήρωά» του, σταδιακά να επηρεάζεται από τη ζωή του Γκέοργκ Ντράιμαν (Σεμπάστιαν Κοχ), του ανθρώπου που παρακολουθεί κι ερωτεύεται ταυτόχρονα τη φιλενάδα του Γκέοργκ, Κρίστα-Μαρία (Μαρτίνα Γκέντεκ), αποφασίζοντας τελικά να τους προστατέψει.

Η ταινία στηρίζεται σ' ένα μεγάλο βαθμό στον διάλογο, διάλογο όμως που φέρνει στην επιφάνεια τους χαρακτήρες και που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή, ο οποίος την παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον παρά τα 137 λεπτά της. Σ' αυτό συμβάλλουν τόσο η όλη σκηνοθετική ματιά του σκηνοθέτη, με τη μουντή, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που καταφέρνει να δημιουργήσει όσο και οι ερμηνείες των ηθοποιών του, μ' επικεφαλής τον Ούλριχ Μούε που δίνει με τρόπο εκπληκτικό τις ψυχολογικές αλλαγές του μυστικού αστυνομικού (ο ίδιος είχε μάλιστα παντρευτεί πληροφοριοδότρια της Στάζι), ρόλο που του χάρισε το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας της EFA, και τη Μαρτίνα Γκέντεκ που ισορροπεί σωστά ανάμεσα στη γυναίκα που προσπαθεί να σώσει την καριέρα της από τη μία και την ερωτευμένη, με δυνατά αισθήματα, γυναίκα, από την άλλη.

Das Leben der Anderen. Γερμανία, 2006. Σκηνοθεσία-σενάριο: Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ. Ηθοποιοί: Μαρτίνα Γκέντεκ, Ούλριχ Μούε, Σεμπάστιαν Κοχ, Ούλριχ Τούκουρ. 137 λεπτά.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Πηγή: provoles.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.