ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oι βιασμοί, οι «μηχανές μωρών» και όλα τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια των Ναζί στις γυναίκες

Βιασμοί, εκπόρνευση, αναγκαστική στείρωση ήταν λίγες μόνο από τις κακουχίες στις οποίες υπέβαλε το ναζιστικό καθεστώς τις γυναίκες, σύμφωνα με βιβλίο-ντοκουμέντο.

Oι βιασμοί, οι «μηχανές μωρών» και όλα τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια των Ναζί στις γυναίκες

Το τελευταίο βιβλίο της Beverley Chalmers δεν είναι καθόλου ευχάριστο στην ανάγνωση. Με τίτλο «Birth, Sex and Abuse: Women's Voices Under Nazi Rules», η συγγραφέας περιγράφει όλα τα βασανιστήρια που οι γυναίκες (Εβραίες και μη) είχαν αναγκαστεί να υποστούν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό το καθεστώς των Ναζί: βιασμούς, σωματική εξαθλίωση, προώθηση στην πορνεία, αναγκαστική στείρωση και εκτρώσεις.

Η συγγραφέας άντλησε το υλικό της με 12ετή έρευνα και μελετώντας πάνω από 600 βιβλία και άρθρα επάνω στο θέμα. «H συγγραφή αυτού του βιβλίου με άδειασε συναισθηματικά», περιγράφει. «Τα παιδιά μου έλεγαν να γράψω για κάτι πιο ευχάριστο, αλλά επέμεινα, γιατί θεώρησα ότι αυτές οι ιστορίες έπρεπε να έρθουν στο φως και, με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες που υπέστησαν τόσο σκληρά βασανιστήρια να τιμηθούν».

«Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να συγκεντρώσω τις μαρτυρίες», συμπληρώνει. «Όσες γυναίκες επέζησαν, δεν αφηγούνταν εύκολα τις ιστορίες τους, γιατί δεν ήθελαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να μάθουν τι τους είχε συμβεί».

Το πρώτο μέρος του συγκεκριμένου βιβλίου αφορά τις απάνθρωπες συνθήκες εγκυμοσύνης των συγκεκριμένων γυναικών, ενώ το δεύτερο τη σεξουαλική κακοποίησή τους. Και παρότι στις σελίδες του εμπεριέχονται ιστορίες Εβραίων και μη Εβραίων γυναικών, η συγγραφέας επισημαίνει ότι οι πρώτες είναι αυτές που υπέστησαν τα πιο σκληρά βασανιστήρια.

Oι βιασμοί, οι «μηχανές μωρών» και όλα τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια των Ναζί στις γυναίκες
23χρονη κοπέλα στο νοσοκομείο, έχοντας μόλις υποστεί αναγκαστική στείρωση, τον Απρίλιο του 1945. Photo Credits: United States Holocaust Memorial Museum, Rosanne Bass Fulton.

Τι μαθαίνουμε, λοιπόν, από το συγκεκριμένο βιβλίο;

Οι Ναζί επέβαλαν τις αναγκαστικές στειρώσεις, καθώς και προγράμματα ευθανασίας, από τους πρώτους κιόλας μήνες που ήρθαν στην εξουσία, το 1933. Έτσι, 350.000 ως 400.000 Γερμανοί άνδρες και γυναίκες στειρώθηκαν, γιατί οι Ναζί θεωρούσαν ότι ήταν σωματικά ή πνευματικά ανεπαρκείς.

Άλλες Γερμανίδες αναγκάζονταν να γίνουν «μηχανές μωρών», μένοντας κλεισμένες στο σπίτι και κάνοντας όσες περισσότερες γέννες μπορούσαν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Και, όταν πλέον, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, οι άνδρες τους ενθαρρύνονταν να τις εγκαταλείψουν και να παντρευτούν νεότερες συζύγους.

Παράλληλα, για τους άνδρες το σεξ εκτός γάμου θεωρείτο θεμιτό, ενώ οι γυναίκες γίνονταν σεξουαλικά αντικείμενα – ή και ωθούνταν αναγκαστικά στην πορνεία - από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφηβείας τους. Μάλιστα, οίκοι ανοχής υπήρχαν ακόμα και έξω από το Άουσβιτς, ενώ ως πόρνες χρησιμοποιούνταν κυρίως γυναίκες έγκλειστες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όσο για τους βιασμούς, παρόλο που αυτοί δεν εγκρίνονταν επισήμως, δεν τιμωρούνταν κιόλας.

Εβραίες γυναίκες και παιδιά στο στρατόπεδο του Άουσβιτς το Μάιο του 1944. Photo Credits: United States Holocaust Memorial Museum, Yad Vashem.

Τα πιο σκληρά βασανιστήρια, ωστόσο, δέχονταν οι Εβραίες γυναίκες. Σε αυτές, π.χ., απαγορευόταν να μείνουν έγκυες, ενώ η τιμωρία σε αυτή την περίπτωση έφτανε μέχρι και τη θανατική ποινή. Κι έτσι, αν κάποια έμεινε έγκυος, υποβαλλόταν σε έκτρωση υπό συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες για τη ζωή της. Εκτρώσεις γίνονταν, μάλιστα, μέχρι και στον ένατο μήνα της κύησης.

Όσο για τις Εβραίες που έφταναν έγκυες ή λεχώνες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αυτές στέλνονταν απευθείας – μαζί με το παιδί τους, αν το είχαν γεννήσει - σε θάλαμο αερίων.

Επίσης, οι γιατροί έκαναν στις γυναίκες των στρατοπέδων συγκέντρωσης και όλους τους πειραματισμούς τους, μεταξύ των οποίων, και για νέες μεθόδους στείρωσης μέσω ναρκωτικών ουσιών, ακτινοβολιών ή χημικών φαρμάκων. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, «ανοίγονταν» με βίαιη χειρουργική επέμβαση, ώστε να μελετηθεί η επίδραση των φαρμάκων στον οργανισμό τους. Κάτι που, φυσικά, προκαλούσε τον θάνατό τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας που υπέστη αναγκαστική στείρωση στο Άουσβιτς, η ίδια είχε υποβληθεί σε ισχυρές ακτινοβολίες, είχε χάσει όλα τα μαλλιά της, η επιδερμίδα της είχε γίνει κατάμαυρη και της είχε εμφανιστεί ακατάπαυστη αιμορραγία. Στη συνέχεια, υπέφερε από αφόρητους πόνους και υψηλό πυρετό, αλλά το μόνο που της έκαναν οι Ναζί γιατροί ήταν να καλύψουν με λίγες γάζες τις πληγές του σώματός της,

Σε άλλο μέρος του βιβλίου, αναφέρονται αμέτρητες περιπτώσεις βιασμού που οι γυναίκες και, κυρίως οι Εβραίες, είχαν υποστεί.

Χειμώνας 1945: Πέντε Εβραίες γυναίκες που είχαν την τύχη να κρατήσουν τα παιδιά τους μαζί τους. Photo credits: United States Holocaust Memorial Museum, Lilian Rosenthal.

Το βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο δεν διαβάζεται εύκολα. «Όμως, οι γυναίκες που υπέστησαν όλα αυτά τα βασανιστήρια πρέπει να τιμηθούν κι αυτό θα γίνει αν εμείς έχουμε το θάρρος και το κουράγιο να διαβάσουμε τις μαρτυρίες τους. Τους το οφείλουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι είναι δύσκολο να το κάνουμε».

Μάλιστα, σε βράβευση του βιβλίου, μια γυναίκα πλησίασε τη συγγραφέα, σήκωσε το μανίκι και της έδειξε χαραγμένο ακόμα τον αριθμό της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Τώρα, μπορώ να πεθάνω ήσυχη», ήταν τα λόγια της. «Η ιστορία μου έχει ειπωθεί».

Βρείτε το βιβλίο εδώ

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.