ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Oι Τimes του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Έπειτα από 50 χρόνια η κορυφαία εφημερίδα τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους.

Oι Τimes του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Έναν σπουδαίο σύμμαχο βρίσκει τώρα σε βρετανικό έδαφος η Ελλάδα: την επιδραστική εφημερίδα The Times του Λονδίνου, η οποία τάσσεται πλέον ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. «Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τόσο θεμελιώδη τεχνουργήματα για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της εφημερίδας Times, αντιστάθηκαν σε αυτήν την πίεση. Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Και πρέπει τώρα να επιστραφούν» αναφέρει το άρθρο.

Oι Τimes του Λονδίνου υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Αφορμή για το δημοσίευμα στάθηκε η πρόσφατη διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας με την Ιταλία, βάσει της οποίας η Ιταλία θα δανείσει για τέσσερα χρόνια το παρθενώνειο θραύσμα «Fagan» (παρακάτων εικόνα) από το Μουσείο Antonino Salinas της Σικελίας για να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Οι καιροί όμως και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα.

Το θραύσμα τοποθετήθηκε προσωρινά σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα του Παρθενώνα έως την προσαρμογή του στον λίθο VI όπου ανήκει, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες επεμβάσεις από τους συντηρητές για τη στερέωσή του. Με τη σειρά της η Ελλάδα θα παραχωρήσει για το ίδιο ένα διάστημα ένα άγαλμα της θεάς Αθηνάς (εικ. κάτω από το θραύσμα Fagan) και έναν αμφορέα στη γειτονική χώρα.

Η ιδέα να επιστρέψουν τα Γλυπτά υπό την προϋπόθεση η χώρα μας να παραχωρεί αρχαιολογικούς θησαυρούς προκειμένου να πραγματοποιούνται περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο ήταν η κεντρική ιδέα χρόνιων διαπραγματεύσεων που είχαν φτάσει σχεδόν σε συμφωνία πριν τελικά καταρρεύσουν. Κι αυτό γιατί η Βρετανία επέμενε ότι τα έχει αγοράσει και συνεπώς τής ανήκουν νόμιμα ενώ η Ελλάδα διατεινόταν ότι έχουν λεηλατηθεί και ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε το δικαίωμα να τα διαθέσει.

Όμως, το άρθρο των βρετανικών Times αναφέρει τώρα πως: «Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων στην Αθήνα έχει γίνει επιτακτική». Τώρα, γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Κοτγούιν ανέφερε πως «παρέμβαση των Times θα συμβάλει ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο του μακροχρόνιου αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα». Ένα αίτημα που επανέφερε ο Πρωθυπουργός τον περασμένο Νοέμβριο κατά την επίσημη επίσκεψή με τον ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον.

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης σχολίασε σχετικά πως οι κεραίες της εφημερίδας «έπιασαν» την αλλαγή στην κοινή γνώμη και διευκρινίζει ότι η συμφωνία Αθήνας – Παλέρμο αφορά την «κατάθεση» (deposit) του θραύσματος, που συνοδεύεται από τη ρητή πρόθεση για αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να παραμείνει μόνιμα στο Μουσείο Ακρόπολης.

Κεντρική εικόνα: Splash News/ Ideal

Εικόνες από την εκδήλωση: Ευγενική παραχώρηση του Μουσείου της Ακρόπολης

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.