ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Οι Κυριακές μου έχουν αποκτήσει νόημα»: Μια μαρτυρία για τη φιλοζωία και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Η εθελόντρια φιλόζωος Ελένη Μπαλωτή γράφει για την εμπειρία της από τη Save a Greek Stray και τη δράση που τρέχει η οργάνωση σε σχολεία.

«Οι Κυριακές μου έχουν αποκτήσει νόημα»: Μια μαρτυρία για τη φιλοζωία και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Πριν από 6 μήνες χάζευα στο Instagram όταν είδα ένα προφίλ γεμάτο σκύλους. Όμορφους, χαρούμενους, κάποιες φορές δυστυχώς και κακοποιημένους. Ένα κοινό είχαν όλοι: έψαχναν για σπίτι.

Κάπως έτσι ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την οργάνωση Save a Greek Stray. Έστειλα email, πήγα από κοντά, τους γνώρισα, και από τότε οι Κυριακές μου έχουν αποκτήσει νόημα. Χαρούμενες ουρές, πλάσματα που προσπαθούν να ανέβουν πάνω μου, να τραβήξουν έστω και για μισό δευτερόλεπτο το βλέμμα μου, να τα χαϊδέψω και να παίξω μαζί τους. Τα περισσότερα με άσχημο παρελθόν, όμως με ευτυχισμένο παρόν και, κυρίως, με την ελπίδα ενός υπέροχου μέλλοντος.

Όλο το άγχος της εβδομάδας, το στρες, οι έγνοιες φεύγουν σε ένα λεπτό.

Κάποια στιγμή ένα από αυτά τα σκυλάκια βρέθηκε στο σπίτι μου. Και μου άλλαξε τη ζωή! Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Ποια είναι όμως η Save a Greek Stray;

Η Save a Greek Stray είναι μια φιλοζωική οργάνωση με έδρα τον Ωρωπό. Έχει ένα πρότυπο καταφύγιο, σ' ένα χώρο 50 στρεμμάτων, μέσα στα πεύκα, όπου αδέσποτα σκυλιά φιλοξενούνται, εμβολιάζονται, στειρώνονται και προσφέρονται προς υιοθεσία.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο έργο της

α/ Μπορείτε εικονικά να υιοθετήσετε έναν τετράποδο φίλο καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες του μέχρι να καταφέρει να βρει οικογένεια ή να καλύψετε τις βασικές ανάγκες –τροφή και φαρμακευτική αγωγή– κάποιων ζώων που λόγω προβλημάτων υγείας ή συμπεριφοράς δεν είναι δυνατόν να δοθούν για υιοθεσία.

β/ Μπορείτε ακόμα και να φιλοξενήσετε ένα ζωάκι για ένα χρονικό διάστημα ώστε να κοινωνικοποιηθεί (fostering).

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εμπνέει

Ανάμεσα στις δράσεις που τρέχει η Save a Greek Stray είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο». Σκοπός της, να εμπνεύσει στη νεότερη γενιά το σεβασμό και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ζώων.

Η δράση αυτή προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν φιλοζωική συνείδηση. Να μην εθελοτυφλούν, αλλά να γίνουν η λύση στο πρόβλημα. Να καταλάβουν ότι και τα ζώα έχουν ανάγκες.

«Οι Κυριακές μου έχουν αποκτήσει νόημα»: Μια μαρτυρία για τη φιλοζωία και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ανάμεσα στις δράσεις που τρέχει η Save a Greek Stray είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε δημοτικά σχολεία «Ακολουθώντας έναν τετράποδο φίλο». Μέσα από χρωματιστές εικόνες, τα παιδιά μπαίνουν στο μυαλό ενός σκύλου αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να προφυλάσσονται.

Τα παιδιά είναι πηγή τρυφερότητάς για όλους, αλλά στα σκυλιά βρίσκουν την ιδανική παρέα. Μέσα από τέτοιες δράσεις βρίσκουν μια ισορροπία στη σχέση μαζί τους, μαθαίνουν να επικοινωνούν με ίσους όρους. Καταλαβαίνουν ότι και τα σκυλιά αρρωσταίνουν, φοβούνται, χαίρονται, αλλά και χρειάζονται την ανθρώπινη επαφή.

Η Save a Greek Stray αποφάσισε να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι στη χώρα μας ζουν 3.000.000 αδέσποτα ζώα. Γι' αυτόν το λόγο ζήτησα να το παρακολουθήσω και η αλήθεια είναι πως έμαθα πολλά και εγώ.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές δημοτικού, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιείται δωρεάν στα σχολεία.

Τα ερωτήματα που τίθενται στη διάρκεια του, αρκετά! Μέσα από χρωματιστές εικόνες, τα παιδιά μπαίνουν στο μυαλό ενός σκύλου αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν πώς να προφυλάσσονται.

Πώς να πλησιάσω ένα αδέσποτο;

Πώς να αντιδράσω εάν μου επιτεθεί;

Γιατί δεν πρέπει να απαιτώ από τους γονείς μου έναν σκύλο;

Τι είναι στείρωση;

Τι σημαίνει εθελοντισμός;

Το πρόγραμμα είναι διαδραστικό. Τα παιδιά απαντούν κάνοντας like και unlike σε σημαντικά ερωτήματα, παίζουν παντομίμα και συγχρόνως ενημερώνονται και αποκτούν υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι τόσο στα κατοικίδια όσο και στα αδέσποτα.

Αμέσως βλέπεις τις αντιδράσεις τους. Πράξεις που τις θεωρούσαν αυτονόητες, όπως το να έχεις μόνιμα δεμένο έναν σκύλο, καταρρίπτονται μέσα από το παιχνίδι. Από τα βιώματά τους και τις εικόνες που έχουν καταγράψει στο μυαλουδάκι τους, αρχίζουν ερωτήσεις. Γελούν, αναφέρουν καλές πράξεις αλλά και μη επιτρεπτές.

«Κυρία, εγώ αφήνω νεράκι το καλοκαίρι για τα σκυλάκια στο δρόμο!»

«Κυρία, εγώ δεν τα θέλω

Αμέσως βλέπεις τις αντιδράσεις των παιδιών. Πράξεις που τις θεωρούσαν αυτονόητες, όπως το να έχεις μόνιμα δεμένο έναν σκύλο, καταρρίπτονται μέσα από το παιχνίδι.

Βλέπεις τα βλέμματά τους να αλλάζουν, αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα του προγράμματος και μαθαίνουν. Αισθάνεσαι ότι όταν γίνουν ενήλικες αυτά τα παιδιά θα αποδειχτούν ώριμα και ευαισθητοποιημένα απέναντι στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους. Άλλωστε είναι αμφίδρομη αυτή η συμπεριφορά. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν επίσης τις έννοιες της ευζωίας, της φιλίας, της συντροφικότητας.

«Τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι οι ρίζες της υπευθυνότητας και τα φτερά της ανεξαρτησίας», Denis Waitley, 1933.

Το πρόγραμμα σε αριθμούς

Το 2018 το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε 23 σχολεία και ενημερώθηκαν 2256 μαθητές.

Ενδεικτικά, πρόσφατα παρουσιάστηκε, σε διάστημα τριών ημερών, σε 6 σχολεία του Δήμου Ερμιονίδας, όπου συμμετείχαν και ενημερώθηκαν 600 παιδιά.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου δημοτικού Κρανιδίου, που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Βενετία Ρόζου (διευθύντρια), Δημήτριος Κοντοκάλης (υποδιευθυντής), Ευγενία Τσιρτσίκου, Παντελής Τοδώρης, Κώστας Καλαμάτας, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Δημήτριος Γρόλλιος, Ελένη Μπαστούνη, Μαρία Παπαδάκη, Ολυμπία Σακκά, Δημήτριος Παγίδας. Και οι εθελοντές: Βασιλική Φούντα, Βιβή Χαραλαμπίδη, Δημήτρης Καψάσκης.

Άλλες δράσεις της Save a Greek Stray

Επίσης η Save a Greek Stray τρέχει άλλες δράσεις, όπως:

- Το τετράμηνο επιμορφωτικό πρόγραμμα στις κρατούμενες των Αγροτικών Φυλακών Ελαιώνα, Θηβών, με στόχο να βελτιωθεί η ψυχολογία των κρατουμένων και να αναπτύξουν δεξιότητες εκπαιδευτή σκύλων, θέτοντας τις βάσεις για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.

-Το πρόγραμμα σκύλων θεραπείας που υλοποιείται με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και επικεντρώνεται στη συνεργασία σκύλων θεραπείας με παιδιά και ενήλικες. Στόχος του είναι να βελτιώσει την κατάσταση των ασθενών, ψυχικά και σωματικά.

-Τέλος, το πρόγραμμα στειρώσεων, όπου στειρώνει, εμβολιάζει και σημαίνει ηλεκτρονικά ετησίως 500 αδέσποτα ζώα.

Info

Για να μάθεις περισσότερα για την Save a Greek Stray μπορείς να επισκεφτείς το website της και τα social media της: saveagreekstray.org, facebook, instagram.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.


Read Next

12 Αυγ 2022

Όταν φλέρταραν στη Νεράιδα: Ο Τόλης Βοσκόπουλος αγκαλιά με τη Γερμανίδα σταρ Μπάρμπαρα Μπουσέ

Οι δύο σταρ συναντήθηκαν τη δεκαετία του 1970 και λέγεται ότι γοητεύτηκαν ο ένας από τον άλλον.

10 Αυγ 2022

Τίνα και Ευγενία Λιβανού: Όμορφες, πάμπλουτες και καταραμένες

Οι χρυσές κληρονόμοι που ερωτεύτηκαν οι δύο πλουσιότεροι Έλληνες. Εξαιτίας τους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος θα γινόταν για πάντα εχθροί.

Περισσότερα από

Stories

10 Αυγ 2022

Google Trends: Οι ελληνικές παραλίες πρώτες στην αναζήτηση των top ευρωπαϊκών προορισμών για διακοπές

Σταματήστε την αναζήτηση για τον καλύτερο προορισμό με τις ομορφότερες παραλίες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα κατέχει και επισήμως την πρωτιά!

10 Αυγ 2022

Η σπάνια φωτογραφία της Σοφίας Λόρεν στην Ελλάδα μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς

Για τις ανάγκες της ταινίας "Το παιδί και το δελφίνι", η Σοφία Λόρεν έμαθε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από τον Γιάννη Φλερύ. Ας δούμε ένα ρετρό στιγμιότυπο.

09 Αυγ 2022

Η Ελλάδα στο Hollywood: Οι ταινίες που έχουν γυριστεί στα νησιά μας

Από τον "Ζορμπά" μέχρι τα "Κανόνια του Ναβαρόνε", το Hollywood, αγάπησε και συνεχίζει να αγαπάει τις ομορφιές της χώρας μας.

09 Αυγ 2022

Γουίτνεϊ Χιούστον: ήταν η βοηθός της, Ρόμπιν Κρόφορντ, ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής της;

Η θρυλική τραγουδίστρια που γεννήθηκε σαν σήμερα είχε μια παιδική φίλη. Ήταν η ερωμένη της, η βοηθός της και η καλλιτεχνική της σύντροφος.

09 Αυγ 2022

Πτήση 411 της Ολυμπιακής: όταν ο πιλότος Σήφης Μιγάδης έσωσε 420 ανθρώπους στον αέρα και αναρίθμητους στη γη

"Όλοι όσοι ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία" είπε αργότερα ο πιλότος.

09 Αυγ 2022

Η φρικτή δολοφονία της Σάρον Τέιτ από τους σατανιστές του Τσαρλς Μάνσον

Η έγκυος Σάρον Τέιτ βρίσκεται σφαγμένη στις 9 Αυγούστου του 1969, από 16 μαχαιριές.

08 Αυγ 2022

Σπάνιο κλικ από τον γάμο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ με την δεύτερη "άγνωστη" σύζυγό του, Νανά

Μετά το διαζύγιο από την εθνική σταρ, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύεται για δεύτερη φορά σε μια κλειστή σχεδόν οικογενειακή τελετή την Νανά Ειλικρινή.

08 Αυγ 2022

"Η Αλίκη με τον Δημήτρη το 1984": Αγαπημένοι ξανά, 10 χρόνια μετά τον χωρισμό

Ένα σπάνιο ενσταντανέ του μεγάλου ηθοποιού που έφυγε σαν σήμερα το 2004.

08 Αυγ 2022

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα οι παρακάτω celebrities μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

07 Αυγ 2022

Βανέσα Ρεντγκρέιβ - Φράνκο Νέρο: Το θυελλώδες love story που κρατάει 53 χρόνια

​​​​​​​Σήμερα εκείνη είναι 86 ετών και εκείνος έχει κλείσει τα 81. Αλλά η αγάπη τους που μετράει πάνω από 53 χρόνια είναι ακόμα δυνατή!