ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μονσερά Καμπαγιέ: Η γυναίκα που αγάπησε ο Φρέντι Μέρκιουρι

Μονσερά Καμπαγιέ: Η κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνος που ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρούσε ότι είχε την ωραιότερη φωνή γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933.

Μονσερά Καμπαγιέ: Η γυναίκα που αγάπησε ο Φρέντι Μέρκιουρι

Όταν το 1987 ο Φρέντι Μέρκιουρι την άκουσε σε μια συναυλία με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, χαρακτήρισε τη φωνή της ως "την πιο ωραία φωνή που άκουσε ποτέ". Και αυτό φυσικά δεν το είπε τυχαία.Για τον Φρέντι, το Μονσερά ήτανμια γυναίκα που υπερέβαινε το κανονικό. Είχε τόση αγάπη και θαυμασμό για εκείνη, που πάντα της τηλεφψνούσε για να βεβαιωθεί ότι ήταν καλά.

Η Μονσερά Καμπαγιέ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933 με εκπληκτικές δυνατότητες φωνής. Ωστόσο, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις, στα πρώτα της βήματα, της είπαν ότι έχει "καλούτσικη φωνή".

Γι' αυτό και το σημερινό doodle της Google, είναι αφιερωμένο στην κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνο της όπερας με αφορμή τη συμπλήρωση 89 ετών από τη γέννησή της.

Οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν "La Superba" ενώ το πλήρες ονοματεπώνυμό της ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων, αλλά περισσότερο γνωστή έγινε για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

ρμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι.

Το 1965 ήταν η τυχερή της χρονιά καθώς αντικατέστησε μια άλλη υψίφωνο στον δύσκολο ρόλο της Λουκρητίας Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Ντονιτσέτι στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες ήταν και η εμφάνισή της στην "Νόρμα" του Μπελίνι, στη Σκάλα του Μιλάνου το 1972.

Η Καμπαγιέ απέκτησε διεθνή φήμη το 1987 όταν έπειτα από επιθυμία της ΔΟΕ ηχογράφησε το τραγούδι "Barcelona", ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Η πόλη καταγωγής της Καμπαγιέ, η Βαρκελόνη, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν "η καλύτερη στον κόσμο".

Στην τελευταία της συνέντευξη, η σοπράνο θυμάται τη συνεργασία με τον Φρέντι, τη στιγμή που της είπε ότι πέθαινε, την όμορφη αντίδρασή της και το ιδιαίτερο τραγούδι που ηχογράφησε ιδιωτικά μόνο για εκείνον.

Η Καμπαγιέ ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά, συνοδευόμενη από την ηχογράφηση του Μέρκιουρι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991, πριν από τον τελικό του UEFA Champions League το 1999 στο στάδιο Καμπ Νου.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.