ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μονσερά Καμπαγιέ: Η γυναίκα που αγάπησε ο Φρέντι Μέρκιουρι

Μονσερά Καμπαγιέ: Η κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνος που ο Φρέντι Μέρκιουρι θεωρούσε ότι είχε την ωραιότερη φωνή γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933.

Μονσερά Καμπαγιέ: Η γυναίκα που αγάπησε ο Φρέντι Μέρκιουρι

Όταν το 1987 ο Φρέντι Μέρκιουρι την άκουσε σε μια συναυλία με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, χαρακτήρισε τη φωνή της ως "την πιο ωραία φωνή που άκουσε ποτέ". Και αυτό φυσικά δεν το είπε τυχαία.Για τον Φρέντι, το Μονσερά ήτανμια γυναίκα που υπερέβαινε το κανονικό. Είχε τόση αγάπη και θαυμασμό για εκείνη, που πάντα της τηλεφψνούσε για να βεβαιωθεί ότι ήταν καλά.

Η Μονσερά Καμπαγιέ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1933 με εκπληκτικές δυνατότητες φωνής. Ωστόσο, όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε συνεντεύξεις, στα πρώτα της βήματα, της είπαν ότι έχει "καλούτσικη φωνή".

Γι' αυτό και το σημερινό doodle της Google, είναι αφιερωμένο στην κορυφαία Ισπανίδα υψίφωνο της όπερας με αφορμή τη συμπλήρωση 89 ετών από τη γέννησή της.

Οι θαυμαστές της την αποκαλούσαν "La Superba" ενώ το πλήρες ονοματεπώνυμό της ήταν María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Ερμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων, αλλά περισσότερο γνωστή έγινε για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέττι.

ρμήνευσε μια ευρεία γκάμα ρόλων αλλά είναι περισσότερο γνωστή για τα έργα του Βέρντι αλλά και για το ρεπερτόριο του μπελ κάντο με το οποίο ασχολήθηκε, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα των Ροσίνι, Μπελίνι και Ντονιτσέτι.

Το 1965 ήταν η τυχερή της χρονιά καθώς αντικατέστησε μια άλλη υψίφωνο στον δύσκολο ρόλο της Λουκρητίας Βοργία στην ομώνυμη όπερα του Ντονιτσέτι στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στις μεγάλες της επιτυχίες ήταν και η εμφάνισή της στην "Νόρμα" του Μπελίνι, στη Σκάλα του Μιλάνου το 1972.

Η Καμπαγιέ απέκτησε διεθνή φήμη το 1987 όταν έπειτα από επιθυμία της ΔΟΕ ηχογράφησε το τραγούδι "Barcelona", ντουέτο με τον Φρέντι Μέρκιουρι, τραγουδιστή του βρετανικού ροκ συγκροτήματος Queen. Η πόλη καταγωγής της Καμπαγιέ, η Βαρκελόνη, αποτέλεσε έμπνευση για αυτό το τραγούδι και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα δυο επίσημα τραγούδια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

Ο Μέρκιουρι ήταν μεγάλος θαυμαστής της και θεωρούσε ότι η φωνή της ήταν "η καλύτερη στον κόσμο".

Στην τελευταία της συνέντευξη, η σοπράνο θυμάται τη συνεργασία με τον Φρέντι, τη στιγμή που της είπε ότι πέθαινε, την όμορφη αντίδρασή της και το ιδιαίτερο τραγούδι που ηχογράφησε ιδιωτικά μόνο για εκείνον.

Η Καμπαγιέ ερμήνευσε το τραγούδι ζωντανά, συνοδευόμενη από την ηχογράφηση του Μέρκιουρι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1991, πριν από τον τελικό του UEFA Champions League το 1999 στο στάδιο Καμπ Νου.

Read Next

08 Ιουν 2023

Άντονι Μπουρντέν: Ο σεφ ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι και τα ένοχα μυστικά του

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έβαλε τέλος στη ζωή του ο απόλυτος πανκ – ροκ σταρ της κουζίνας που γύρισε όλο τον κόσμο και τον σύστησε και σε εμάς

08 Ιουν 2023

"Με πήρε τηλέφωνο μία Λάσκαρη. Ξέρεις ποια είναι;"

Ο Ανδρέας Βουτσινάς που πέθανε σαν σήμερα, μεγαλούργησε στο εξωτερικό και υπήρξε δάσκαλος της Μέριλιν Μονρόε, του Μάρλον Μπράντο και του Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Περισσότερα από

Stories

08 Ιουν 2023

Αλέξανδρος Ιόλας: Ο Έλληνας που ανακάλυψε τον Γουόρχολ

"Το να βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη και να μην επισκεφθείς την γκαλερί του Ιόλα είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην επισκεφθείς τον Παρθενώνα".

07 Ιουν 2023

Λίαμ Νίσον: Όταν βρήκε την σύζυγό του "κλινικά νεκρή".

Έχει προταθεί για Όσκαρ, για το βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και για Χρυσή Σφαίρα. Αλλά η ζωή του ηθοποιού που σήμερα κλείνει τα 71 δεν υπήρξε πολύ γενναιόδωρη μαζί του.

07 Ιουν 2023

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις αποθέωνε τον Γιάννη Φλωρινιώτη: "Ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή. Το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές"

Ο μεγάλος συνθέτης έπλεξε το εγκώμιο του τραγουδιστή, ο οποίος έφυγε εχθές από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια καριέρα 60 ολόκληρων ετών.

06 Ιουν 2023

Μπέτυ Λιβανού: Η υπέροχη ηθοποιός σε ένα σπάνιο βίντεο 50+ χρόνια πριν

Η όμορφη ηθοποιός σε ένα σπάνιο βίντεο του 1972.

06 Ιουν 2023

Υβ Κλάιν: Ο ζωγράφος που επινόησε ένα μπλε και η διάσημη βουτιά του στο κενό

Ο Γάλλος καλλιτέχνης, περφόρμερ και εφευρέτης o oποίος επινόησε ένα χρώμα που δεν υπήρχε. Απεβίωσε στις 6 Ιουνίου 1962

06 Ιουν 2023

"Ένας από τους δύο πρέπει να μείνει ερωτευμένος". Κάποτε η Κική Δημουλά έδωσε τον ορισμό του έρωτα

Η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια που είχε υμνήσει τον έρωτα και την αγάπη όσο λίγοι, γεννήθηκε σαν σήμερα.

05 Ιουν 2023

Νικόλ Σμιθ: H άγνωστη και τραγική ιστορία της γυναίκας που στέκεται στην κορυφή του κόσμου

Η ατρόμητη Νικόλ στέκεται στο πιο ψηλό κτίριο του κόσμου στη νέα καμπάνια αεροπορικής εταιρίας. Μόνο που ο κόσμος δεν ξέρει τι έχει ζήσει για να φτάσει ως εδώ.

05 Ιουν 2023

Τζένη Καρέζη: Η σπάνια αφίσα από την μοναδική διεθνή ταινία της ηθοποιού

Κέρδισε τον ρόλο με τα άπταιστα γαλλικά και τα γαλαζοπράσινα μάτια της που μάγεψαν τον σκηνοθέτη Ζαν-Ντανιέλ Πολέ.

05 Ιουν 2023

Η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε τον τίτλο "Μις Ευρώπη" και έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους

Η πρώτη Μις Ελλάς με το στέμμα της Μις Ευρώπης σε ηλικία 18 ετών, στις 6 Φεβρουαρίου το 1930, έγινε λαίδη Ράσσελ και πάτησε στο Άγιο Όρος.

04 Ιουν 2023

Αντζελίνα Τζολί: Κλείνει τα 47 με 21 τατουάζ

Η Αντζελίνα Τζολί κλείνει τα 47 της χρόνια και μετράει μέχρι σήμερα 3 διαζύγια, 6 παιδιά και 21 τατουάζ στο κορμί της.