ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπερναρντίν Εβαρίστο. Σε δύο γυναίκες το φετινό βραβείο Booker

Μια δυστοπική κοινωνία για τις γυναίκες και η ζωή των μαύρων της Βρετανίας είναι τα καλύτερα μυθιστορήματα της χρονιάς στα αγγλόφωνα γράμματα.

Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπερναρντίν Εβαρίστο. Σε δύο γυναίκες το φετινό βραβείο Booker

Η Καναδή Μάργκαρετ Άτγουντ και η Αγγλονιγηριανή Μπερναρντίν Εβαρίστο είναι οι νικήτριες του φετινού Man Booker, του πιο έγκυρου βραβείου αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Τα βιβλία τους που θεωρήθηκαν από την επιτροπή καλύτερα της χρονιάς είναι το The Testaments της Μ. Άτγουντ και το Girl, Woman, Other της Μ. Εβαρίστου.

Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπερναρντίν Εβαρίστο. Σε δύο γυναίκες το φετινό βραβείο Booker

Το πρώτο, είναι η συνέχεια του έργου της Άτγουντ The Handmaid’s Tale, μια δυστοπία για τη ζωή των γυναικών, το οποίο έγινε τηλεοπτική σειρά, σάρωσε τα βραβεία και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο καθώς συνδέθηκε με την εποχή του κινήματος #Me too. Το βιβλίο της Εβαρίστου, είναι μια αφήγηση για την πολυπλοκότητα της φυλής, του φύλου, της της πολιτικής, της φιλίας, της αγάπης, του φόβου και της λύπης μέσα από την αφήγηση της ζωής των μαύρων στη Βρετανία.

Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο απονέμεται σε μαύρη γυναίκα, ενώ είναι από τις σπάνιες φορές που το βραβείο μοιράζεται ανάμεσα σε δυο υποψήφιους. Στην ιστορία του βραβείου που διανύει τον 51ο χρόνο του, δόθηκε μόνο δυο φορές σε δυο συγγραφείς, στους Ναν Γκόρντιμερ και Στάνλεϊ Μίντλετον το 1974 και στους Μάικλ Οντάατζε και Μπάρι Άνσγουωρθ το 1992.

Ο θρύλος της λογοτεχνίας, η 79χρονη Μάργκαρετ Άτγουντ έχει βραβευτεί με το Μπούκερ για το βιβλίο της The Blind Assassin το 2000.

Η Άτγουντ δήλωσε κατάπληκτη για το βραβείο καθώς δήλωσε ότι είναι πια πολύ ηλικιωμένη, ενώ η Εβαρίστο θεώρησε απίστευτο το ότι μοιράστηκε το βραβείο με μια γυναίκα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της λογοτεχνίας.

Το βραβείο Μπούκερ από το 2014 μπορεί να συμπεριλάβει οποιοδήποτε μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, από συγγραφέα μέλος της πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας, ή από αγγλόφωνη χώρα. Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών. Και τα δυο βιβλία δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

φωτο: Man Booker, Reuters

Πηγή: thetoc.gr

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.