ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κορίτσια στο Νεπάλ εκμυστηρεύονται τις πιο παρανοϊκές προκαταλήψεις για την περίοδο

Δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους, να πάνε στο σχολείο, να αγγίξουν πόσιμο νερό και φρούτα. Όσα για εμάς θεωρούνται αυτονόητα, σε άλλες χώρες απαγορεύονται ρητά.

Κορίτσια στο Νεπάλ εκμυστηρεύονται τις πιο παρανοϊκές προκαταλήψεις για την περίοδο

Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο, οι ημέρες της περιόδου συνδέονται απλώς με σωματικό πόνο και κακή διάθεση. Σε ορισμένες χώρες, ωστόσο, συνοδεύονται και από – αδιανόητες για εμάς – προκαταλήψεις. Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα του μήνα τα κορίτσια απαγορεύεται να μείνουν στα σπίτια τους ή να αγγίξουν φρούτα και πόσιμο νερό.

Η WaterAid, λοιπόν, κατέγραψε τις εμπειρίες κοριτσιών στο Νεπάλ, σχετικά με τους περιορισμούς που πρέπει να ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Ακολουθούν μερικές από τις απαντήσεις τους σε α' ενικό:

«Αναγκάζομαι να μείνω μακριά από το σπίτι μου και απαγορεύεται να πάω στο σχολείο»

Κορίτσια στο Νεπάλ εκμυστηρεύονται τις πιο παρανοϊκές προκαταλήψεις για την περίοδο

«Οι γονείς μου δεν με άφηναν να πάω στο σχολείο κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μου. Όμως, εγώ ήθελα πολύ να πάω. Είχα αναγκαστεί να μείνω σε άλλο σπίτι και το σχολείο βρισκόταν πολύ μακριά. Είχα χάσει τόσα μαθήματα, που είχα αρχίσει να μένω πολύ πίσω και δυσκολευόμουν να τα παρακολουθήσω ξανά».

«Όποιο κορίτσι περάσει το ποτάμι, θα ... δαιμονιστεί!»

«Μου αρέσει πολύ αυτό το μέρος. Απέχει μισή ώρα από το σπίτι μου. Όταν εμφανίστηκε η πρώτη περίοδός μου, η μητέρα μου είπε ότι θα ... δαιμονιζόμουν αν περνούσα το ποτάμι. Είναι μια από τις πολλές προκαταλήψεις που έχουμε στην κοινωνία μας σχετικά με την έμμηνο ρύση.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων περιόδων μου, όμως, διέσχισα το ποτάμι χωρίς δισταγμό - έκανα και μπάνιο σε αυτό. Και τίποτα δεν συνέβη. Γι' αυτό πιστεύω ότι οι περιορισμοί είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουμε τέτοιου είδους πεποιθήσεις»

«Μας λένε ότι, αν αγγίξουμε τρόφιμα, αυτά θα σαπίσουν»

«Αυτή είναι η αδελφή μου. Αγαπιόμαστε πολύ και μας αρέσει να παίζουμε ποδόσφαιρο στις διακοπές. Όταν είχα την πρώτη μου περίοδο, δεν μου επέτρεπαν να αγγίξω πίκλες. Μου έλεγαν ότι αν τις άγγιζα, αυτές θα άρχιζαν να σαπίζουν. Αλλά σκέφτηκα ότι αυτό δεν ήταν δυνατό, οπότε, ακούμπησα ένα μπουκάλι με πίκλες όταν κανείς δεν με έβλεπε. Και τίποτα δεν συνέβη. Τότε, κατάλαβα ότι ήταν απλώς προκατάληψη».

«Δεν επιτρέπεται να ακουμπάμε λουλούδια, ντομάδες και φρούτα»

«Αυτός είναι ο κήπος της κουζίνας μας. Ο αδελφός μου και η αδελφή μου κόβουν τις ντομάτες. Δεν πλησιάζω εκεί όταν έχω περίοδο, γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι δεν πρέπει να αγγίζω λουλούδια, ντομάτες και φρούτα. Αν τα αγγίξω, θα μαραθούν. Κι αν κάποια φυτά μαραθούν από άγγιγμα κοριτσιών με περίοδο, τότε όλα τα φυτά στον κόσμο θα πεθάνουν».

«Αν περάσουμε μπροστά από καθρέφτη, θεωρείται κακό σημάδι»

«Αυτός είναι ο καθρέφτης μου. Μου αρέσει να χτενίζω τα μαλλιά μου, να βάζω κραγιόν και eyeliner, καθώς κοιτάζομαι. Κατά την πρώτη περίοδό μου, η μητέρα μου δεν με άφηνε να στέκομαι μπροστά του, γιατί θεωρείται κακό σημάδι. Μετά από δύο μέρες, όμως, το έκανα και τίποτα κακό δεν συνέβη».

«Απαγορεύεται να κόβουμε τα νύχια μας»

«Αυτή είναι η αδελφή μου. Κόβει τα νύχια της γιατί της αρέσει η προσωπική υγιεινή. Αν δεν προσέχουμε τα νύχια μας, γινόμαστε ευάλωτοι σε αρρώστιες. Όταν εμφανίστηκε η πρώτη περίοδός μου, όμως, η μητέρα μου δεν με άφηνε να το κάνω. Παραβίασα την απαγόρευση και δεν έπαθα τίποτα. Είναι απλώς μια προκατάληψη».

«Δεν επιτρέπεται να αντικρύσουμε το ηλιακό φως»

«Αυτή είναι η μητέρα μου και με βοηθάει πολύ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου. Όμως, για αυτές τις μέρες, υπάρχουν πολλές κοινωνικές πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να κάνουμε διάφορα πράγματα: Δεν μπορούμε να αγγίζουμε κανέναν άνδρα, ακόμα κι αν είναι μέλος της οικογένειάς μας. Δεν μπορούμε να πίνουμε γάλα αγελάδας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε το φως του ήλιου. Αλλά η μητέρα μου με έχει αφήσει να πιω γάλα αγελάδας ή να μείνω κάτω από τον ήλιο. Με αφήνει να τρώω και φρούτα. Δεν με περιορίζει όπως άλλες μητέρες τις κόρες τους. Τη νιώθω σαν φίλη μου».

«Δεν μπορούμε να μελετήσουμε για το σχολείο»

«Στην πρώτη περίοδό μου, αναγκάστηκα να μείνω σε άλλο σπίτι και να μην πηγαίνω στο σχολείο. Ήθελα πολύ να παρακολουθήσω τα μαθήματά μου και να διαβάσω, αλλά απαγορευόταν. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσο πολλές προκαταλήψεις και έκανα απλώς ό,τι μου έλεγαν οι γονείς μου.

Τώρα, κοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνω πολλά πράγματα. Η πεποίθηση ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε τα μαθήματά μας κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης ήταν λάθος. Πιστεύω ότι τα νέα κορίτσια πρέπει να έχουν καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση, ειδικά την πρώτη φορά. Και έτσι, θα δώσουν περισσότερη σημασία και στην καθαριότητα»

«Δεν μπορούμε να τρώμε θρεπτικά φρούτα, όπως η παπάγια»

«Σε αυτή τη φωτογραφία, η μητέρα μου καθαρίζει παπάγια. Στην κοινότητά μας υπάρχει η αντίληψη ότι, όταν ένα κορίτσι έχει περίοδο, δεν πρέπει να τρώει το συγκεκριμένο φρούτο, ούτε να αγγίζει τα δέντρα του.

Όμως, η παπάγια είναι πολύ θρεπτική. Και, κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, οι έφηβες πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να κρατούν το σώμα τους υγιές και δυνατό».

«Απαγορεύεται να αγγίζουμε πόσιμο νερό»

«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία όταν ο θείος μου έφερνε νερό. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την ύπαρξη κάθε ζωντανού οργανισμού, για το σώμα μας, αλλά και για την καθαριότητά μας. Όμως, κατά τη διάρκεια της περιόδου μας, δεν επιτρέπεται να αγγίζουμε το πόσιμο νερό που κάποιος έχει φέρει στο σπίτι. Κι έτσι, πρέπει να περιμένουμε στην ουρά για να έρθει η σειρά μας και να πάρουμε δικό μας. Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι, έχει νυχτώσει και, πολλές φορές, είναι δύσκολο να διαβάσουμε για το σχολείο στα σκοτεινά. Τότε είναι που θέλω να επαναστατήσω απέναντι σε αυτές τις πεποιθήσεις».

«Πρέπει να πλένουμε τα λερωμένα ρούχα μας σε δημόσια θέα»

«Αυτό είναι το ποτάμι όπου κάνω μπάνιο και πλένω τα ρούχα μου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, είναι πολύ ντροπιαστικό να πλένουμε φορεμένα ρούχα μας σε δημόσια θέα. Κι έτσι, ψάχνουμε τα πιο απόμακρα σημεία για να το κάνουμε».

«Δεν μπορούμε να αγγίξουμε κανέναν άνδρα, ακόμα κι αν είναι μέλος της οικογένειάς μας»

«Υπάρχουν πολλά κοινωνικά ταμπού για τα κορίτσια που έχουν περίοδο, όπως ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε τους αδελφούς μας, τους θείους μας ή οποιονδήποτε άλλο άνδρα, να μην τρώμε παπάγια, να μην ακουμπάμε πόσιμο νερό, να μην αγγίζουμε τα φρούτα γιατί θα χαλάσουν. Αυτά τα ταμπού μπορούν να περιοριστούν μέσω της εκπαίδευσης»

Μερικά από τα κορίτσια του Νεπάλ που συμμετείχαν στο πρότζεκτ.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.