ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ιατρική επανάσταση: Ελληνίδα ειδικός έκανε την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Η μέθοδος της Ελίζας Κονοφάγου, καθηγήτριας στο Κολούμπια, θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές ασθένειες, στον καρκίνο του μαστού και στις καρδιακές αρρυθμίες.

Ιατρική επανάσταση: Ελληνίδα ειδικός έκανε την πρώτη επέμβαση με υπερήχους σε ασθενή με Αλτσχάιμερ

Η πρώτη αναίμακτη επέμβαση με χρήση υπερήχων σε ασθενή με Αλτσχάιμερ ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη. Επικεφαλής της ομάδας, μια Ελληνίδα, η Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η μέθοδός της θα εφαρμοστεί σε ανίατες νευρολογικές παθήσεις, αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και των καρδιακών αρρυθμιών. Σε συνέντευξή της στο iefimerida η Δρ Κονοφάγου εξήγησε, μεταξύ άλλων: «Το έργο της ομάδας μου συμπεριλάμβανε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Από φυσική ακουστικών κυμάτων, συνδυασμό υπερηχητικών συστημάτων με νευροπλοηγούς αλλά και κατανόηση των επιδράσεων του υπερήχου σε συνδυασμό με φυσαλίδες πάνω στον εγκεφαλικό ιστό. Αυτό μας επέτρεψε να αναπτύξουμε τη μέθοδό μας, με το δικό μας πρωτότυπο σύστημα, που οδήγησε στο άνοιγμα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε ασθενή, εκτός του μαγνητικού τομόγραφου, με παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων τα οποία ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, λόγω όμως του φραγμού δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αποτελέσματα έχει παρατηρήσει η ειδικός και στο Πάρκινσον, όπου «έχουμε δεi ότι το φάρμακο μπορεί να διεισδύσει, τουλάχιστον 2 με 7 φορές περισσότερο, στην περιοχή του εγκεφάλου και να έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα με αναπλήρωση της μορφολογίας και λειτουργικότητας των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη, τη βασική ουσία που ελαττώνεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Πάρκινσον»

«Μ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την είσοδο στον εγκέφαλο των φαρμάκων τα οποία ήδη υπάρχουν και μπορούν να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, λόγω όμως του φραγμού δεν μπορούν να περάσουν σε ικανοποιητική δόση».

Η μη επεμβατική τεχνική της που έχει την έγκριση του FDA δημοσιεύτηκε καταρχήν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», όταν η επιστημονική ομάδα της έδειξε σε 55 ασθενείς με διαφορετικές μορφές αρρυθμίας ότι η νέα μέθοδος μπορεί να συμπληρώσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες μπορούν να θεραπευθούν μέσω κατάλυσης με καθετήρα στην καρδιά, όμως οι γιατροί πρέπει πρώτα να εντοπίσουν ποιες ακριβώς περιοχές του καρδιακού ιστού προκαλούν τις ανωμαλίες στους παλμούς της καρδιάς. Σήμερα οι περισσότερες αρρυθμίες ανιχνεύονται μέσω ηλεκτροκαρδιογραφήματος, το οποίο όμως δεν είναι πάντα ακριβές, ενώ αφήνει και περιθώρια για υποκειμενική ερμηνεία εκ μέρους του γιατρού.

Η Ελίζα Κονοφάγου αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή της Αθήνας, σπούδασε Φυσικοχημεία στο Πανεπιστήμιο 6 του Παρισιού, έκανε μεταπτυχιακά στη Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College του Λονδίνου και πήρε το διδακτορικό της επίσης στη Βιοϊατρική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ το 1999. Σήμερα διευθύνει το Εργαστήριο Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι επίσης ένα από τα μέλη του νέου Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) της Ελλάδας.

Δείτε μια παλαιότερη συνέντευξη της Ελίζας Κονοφάγου:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: YouTube

Read Next

01 Ιουν 2024

Yves Saint Laurent: "Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων"

Ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες έφυγε σαν σήμερα, αλλά θα τον θυμόμαστε κάθε φοιρά που βλέπουμε ένα υπέροχο θηλυκό Smoking Suit.

01 Ιουν 2024

Κατερίνα Γώγου: Το κορίτσι των ταινιών του Φίνου που έγινε η πιο θλιμμένη ποιήτρια της Ελλάδας

"Άσκησα την όραση μου για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου". Ένα συγκλονιστικό απόσπασμα της ηθοποιού και ποιήτριας που γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1940.

Περισσότερα από

Stories

31 Μαϊ 2024

Την ημέρα που ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ξάπλωσαν στο κρεβάτι και τρέλαναν τους δημοσιογράφους

Πλήθος ανθρώπων του Τύπου έσπευσαν να τους συναντήσουν, ελπίζοντας σε κάποια ερωτική αποκλειστικότητα, εκείνοι όμως ήθελαν κάτι άλλο να τους πουν.

30 Μαϊ 2024

"Η Αλίκη τότε μεγάλωνε και άρχιζε να κουνιέται το κρέας στα χέρια της"

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, "το πιο λαμπρό αστέρι" του ελληνικού κινηματογράφου, είχε τα μυστικά της για τη συνταγή της επιτυχίας

30 Μαϊ 2024

"Ευτυχία είναι ό,τι έφαγα για μεσημεριανό: Πεπόνι με ζαμπόν, αλμυρό και γλυκό, χαρά και θλίψη"

Όταν η Ανιές Βαρντά ρωτήθηκε τι σημαίνει ευτυχία, η απάντησή της φανέρωσε ένα δείγμα της ιδιοφυΐας της "γιαγιάς του Νέου Κύματος".

29 Μαϊ 2024

Υπόθεση Ασούντα: Η αληθινή ιστορία της δωδεκάχρονης Ασούντα, που δολοφονήθηκε από τους θετούς γονείς της

Η νέα τηλεοπτική σειρά θρίλερ "The Asunta Case" του Netflix αποκαλύπτει ένα από τα πιο συγκλονιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ισπανία και συγκλόνισαν την κοινή γνώμη το 2013.

29 Μαϊ 2024

Γιώργος Μαζωνάκης, Δέσποινα Βανδή και η έγκυος Ελένη Μενεγάκη

20 χρόνια πριν σε μια κοινή έξοδο, μας θυμίζουν πόσο λαμπεροί ήταν. Και παραμένουν.

29 Μαϊ 2024

Τζένη Καρέζη & Κώστας Καζάκος: Ο κεραυνοβόλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα από μία παρτίδα τάβλι

Βρήκαν τον πραγματικό έρωτα, μέσα από απλά καθημερινά πράγματα.

29 Μαϊ 2024

"Τόσα καλοκαίρια": Το πρώτο ελληνικό τραγούδι που έγινε βίντεο κλιπ με φόντο τα ειδυλλιακά τοπία της Ύδρας

Το soundtrack της ταινίας "Γοργόνες και Μάγκες", που ερμήνευσε ο Δάκης, που έφυγε σαν σήμερα-άφησε το δικό του μοναδικό στίγμα στην ελληνική μουσική βιομηχανία.

28 Μαϊ 2024