ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το βιβλίο του αγαπημένου συγγραφέα γίνεται θεατρικό σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο ρόλο.

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κάθε βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ είναι ένα εκδοτικό γεγονός. Κάποια από αυτά εξελίσσονται και σε θεατρικά γεγονότα, όπως η «Κατερίνα», που βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της μητέρας του, έγινε μπεστ σέλερ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με μεγάλη απήχηση στη σκηνή.

Τώρα είναι η σειρά μιας ακόμα ηρωίδας του Κορτώ, της μυθιστορηματικής «Ρένας» από το ομώνυμο βιβλίο, να ανέβει στο θεατρικό σανίδι και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με τη Νικαίτη Κοντούρη στη σκηνοθεσία, τον Στέλιο Χατζηαδαμίδη στη θεατρική διασκευή και την Υρώ Μανέ στον ομώνυμο, πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνει πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου.

Η «Ρένα» του Κορτώ ανεβαίνει στη σκηνή: Μια πόρνη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Η Υρώ Μανέ υποδύεται τη μυθιστορηματική ηρωίδα του Κορτώ, τη «Ρένα».

Η Ρένα η Σμυρνιά του Κορτώ είναι ένα φανταστικό πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι υπαρκτό. Μια γυναίκα που το μόνο που ήξερε καλά ήταν να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες. Μέσα από την αθωότητα, την αμεσότητα και τη δύναμή της για επιβίωση, όπως και μέσα από τη μουσική, χτίζεται μια τοιχογραφία της χώρας μας. Γράφεται ένας ύμνος στην αγάπη, τη ζωή και τον έρωτα χωρίς φραγμούς, σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται, γονατίζει, ανασταίνεται και συνεχίζει μοιραία και ακάθεκτη, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Στη νέα θεατρική παράσταση, «μια ομάδα ρεπόρτερ-συγγραφέων γνωρίζουν τη Ρένα τη Σμυρνιά στο AthensPrideParade», εξηγεί η Νικαίτη Κοντούρη και προσθέτει :«Η Ρένα τους καλεί σπίτι της και με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ξετυλίγει το νήμα της περιπετειώδους ζωής της. Μέσα από τη σπαρταριστή αφήγησή της, αποφασίζει να τους μοιράσει ρόλους, κι έτσι οι νέοι που την ακολούθησαν αρχίζουν να “υποδύονται” τους μεγάλους έρωτες της ταραγμένης της ζωής».

Η «Ρένα» είναι ένα επινοημένο πρόσωπο, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι υπαρκτό.

«Η Ρένα θα μπορούσε να είναι μια ακόμα πουτάνα. Μια ακόμα ξεμωραμένη ηλικιωμένη πουτάνα με πολλές εμπειρίες. Δεν είναι όμως» επισημαίνει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης και συνεχίζει λέγοντας: «Γιατί δεν είναι ούτε η πουτανιά που την ορίζει. Ούτε τα χρόνια. Ούτε η ίδια η ιστορία. Η λαχτάρα της για τη ζωή και ο έρωτάς της για το αύριο είναι που την ορίζουν. Η επιθυμία της να ξημερώσει ένα ακόμα πρωί, να πιει το καφεδάκι της μαζί με το τσιγάρο της στο μπαλκόνι και να κοιτάει όπου φτάνει το μάτι της και ακόμα παραπέρα. Και αν σε δει στο δρόμο μετά να σου πει: “Να ζήσεις όσο μπορείς πιο ευτυχισμένος. Ν' αγαπήσεις και ν' αγαπηθείς”».

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.