ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο»: Έγινε νούμερο σε θίασο για να ταΐζει την οικογένειά της

Η Mary Ann Webster άρχισε τη ζωή της ως ένα όμορφο και υγιές κορίτσι, αλλά στην πορεία ανέπτυξε μια σπάνια πάθηση που της προκάλεσε σοβαρές παραμορφώσεις.

«Η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο»: Έγινε νούμερο σε θίασο για να ταΐζει την οικογένειά της

Η ιστορία της Mary Ann Webster ξεκίνησε συνηθισμένα, αλλά μετά τον γάμο της τα χτυπήματα της μοίρας ήταν απανωτά. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1874 και, νέα, ήταν ένα υγιές και όμορφο κορίτσι. Τελειώνοντας το σχολείο έπιασε δουλειά ως νοσοκόμα και στα 29 της παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Σταδιακά όμως κάτι άρχισε να αλλάζει πάνω της. Το δαχτυλίδι του γάμου της άρχισε να τη σφίγγει, τα παπούτσια της να μην της χωρούν. Στα πρησμένα χέρια και πόδια προστέθηκαν άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα στην όραση, ημικρανίες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της σταδιακά αλλοιώθηκαν – η μύτη της μεγάλωσε, τα δόντια της διευρύνθηκαν, σακούλες σχηματίστηκαν κάτω από τα μάτια της. Σήμερα γνωρίζουμε ότι έπασχε από ακρομεγαλία, μια κατάσταση που προκαλείται από υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης, αλλά στην εποχή της έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από μια φοβερή κατάρα.

Όταν πέθανε ο σύζυγός της, το 1914, η Mary Ann αδυνατούσε να βρει δουλειά εξαιτίας της παραμόρφωσής της. Αναγκάστηκε να μπει σε έναν «θίασο φρικιών», ένα λαϊκό θέαμα ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα, που ανέβαζε στο σανίδι ανθρώπους με κάθε λογής ιδιαιτερότητες και αναπηρίες.

Στην εποχή που η έννοια της αποδοχής της διαφορετικότητας δεν υφίστατο, και που χλευάζονταν όσοι παρέκκλιναν από το «φυσιολογικό», η Mary Ann απέκτησε το καλλιτεχνικό παρατσούκλι της «ασχημότερης γυναίκας στον κόσμο» και άρχισε να περιοδεύει ανάμεσα σε γίγαντες, νάνους, γενειοφόρες γυναίκες και σιαμαίους διδύμους. Σήμερα, ωστόσο, η ιστορία της παρά την τραγικότητά της αποτελεί παράλληλα μια ιστορία επιβίωσης κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες και ένα πειστήριο του πόσο έχει αλλάξει η αντιμετώπιση των «διαφορετικών» ανθρώπων – αν και δεν έχει αλλάξει ακόμα αρκετά.

Δείτε την ιστορία της Mary Ann Webster:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.