ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Καρδιά της Μάνας: Ένα σπαρακτικό, σκοτεινό ποίημα για την αιώνια αγάπη

Το ποίημα Η Καρδιά της Μάνας είναι του Γάλλου ποιητή, συγγραφέα και δραματουργού Jean Richepin, και το σκέφτομαι κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Η Καρδιά της Μάνας: Ένα σπαρακτικό, σκοτεινό ποίημα για την αιώνια αγάπη

Κάποτε, στο δημοτικό, μάλλον στη δευτέρα πρέπει να ήμουν διότι δεν είχαμε ακόμη μετακομίσει στην Αθήνα, το Ανθολόγιο είχε ένα ποίημα που με τρόμαζε πολύ. Λεγόταν η Καρδιά της Μάνας, κι έμοιαζε με δημοτικό τραγούδι, από αυτά που ο Κωνσταντής πήγαινε στον Κάτω Κόσμο και τον έκλαιγαν τα αδέρφια του, μόνο που αυτό δεν με τρόμαζε τόσο, μάλλον γιατί δεν είχα ακόμα αδέρφια.

Η Καρδιά της Μάνας άρεσε, φαίνεται, πολύ στη δασκάλα μας, αλλιώς δεν εξηγείται πώς ασχολούμασταν με αυτήν για μέρες και μέρες – ίσως, βέβαια, να έφταιγε ότι ακόμα δεν ξέραμε καλά-καλά να διαβάζουμε. Το ποίημα είναι μικρό, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Αθηναίο πολιτικό, διπλωμάτη και λογοτέχνη Άγγελο Βλάχο. Πρόκειται για το πρώτο γραπτό κείμενο που με έκανε να τρομάξω βαθιά, και να τρέχω στην αγκαλιά της μητέρας μου κλαίγοντας γοερά:

Ένα παιδί, μοναχοπαίδι αγόρι,

αγάπησε μιας μάγισσας την κόρη.

– Δεν αγαπώ εγώ, του λέει, παιδιά,

μ’ αν θέλεις να σου δώσω το φιλί μου,

της μάνας σου να φέρεις την καρδιά

να ρίξω να τη φάει το σκυλί μου.


Τρέχει ο νιος, την μάνα του σκοτώνει

και την καρδιά τραβάει και ξεριζώνει.

Και τρέχει να την πάει, μα σκοντάφτει

και πέφτει ο νιος κατάχαμα με δαύτη.


Κυλάει ο νιος και η καρδιά κυλάει

και την ακούει να κλαίει και να μιλάει.

Μιλάει η μάνα στο παιδί και λέει:

– Εχτύπησες, αγόρι μου; και κλαίει!

Η Καρδιά της Μάνας, που τώρα που το σκέφτομαι δεν μοιάζει μόνο με δημοτικό τραγούδι, αλλά και με την Καρδιά του Σκότους αλλά και ποιήματα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, μου προκαλούσε για καιρό απερίγραπτη αγωνία, τόσο, που η μητέρα μου με έπαιρνε στην αγκαλιά της και μου έλεγε να ησυχάσω, πως κανείς δεν θα μου ζητούσε εμένα να της ξεριζώσω την καρδιά. Εγώ την έβαζα να μου υπόσχεται πως δεν θα με άφηνε να της ξεριζώσω την καρδιά ό,τι και να γίνει, ακόμα κι αν κρατούσα μαχαίρι. Θυμάμαι πως εκείνη γελούσε και μου έλεγε πως ναι, μου το υπόσχεται. Και μετά, θυμάμαι πως την παρακαλούσα να μου υποσχεθεί πως δεν θα με αγαπάει τόσο πολύ και πως δεν θα κλαίει άμα πέσω και χτυπήσω. Αλλά εκεί η μαμά μου δεν μου έδινε ποτέ την υπόσχεσή της. Και αυτό μου άρεσε αλλά και με φόβιζε πολύ.

Το ποίημα Η Καρδιά της Μάνας είναι του Γάλλου ποιητή, συγγραφέα και δραματουργού Jean Richepin, και το σκέφτομαι κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Η Καρδιά της Μάνας: Ένα σπαρακτικό, σκοτεινό ποίημα για την αιώνια αγάπη
Mary Cassatt Mother And Child

Read Next

08 Ιουν 2026

Όταν η Κατίνα Παξινού συνάντησε τον Αλέν Ντελόν στη Βενετία - Το σπάνιο κλικ

Η Κατίνα Παξινού πόζαρε δίπλα στον Αλαίν Ντελόν στη Βενετία σε μια βραδιά απόλυτου glamour.

Περισσότερα από

Stories

08 Ιουν 2026

Μουσείο Ακρόπολης | Η αρχαία ελληνική τέχνη επιστρέφει από την Ιταλία σε 38 σπάνια έργα

Από τις 16 Ιουνίου έως τις 30 Αυγούστου, το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει τη νέα έκθεση "Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία", με 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα από ιταλικά μουσεία και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

08 Ιουν 2026

Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδίκης ζωντανεύει στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης με την Καμεράτα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει για τρίτο καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης, παρουσιάζοντας στις 11 Ιουλίου την όπερα "Ορφέας και Ευρυδίκη" του Gluck, με την Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και την Teresa Iervolino στον ρόλο του Ορφέα.

08 Ιουν 2026

Μουσικό φεστιβάλ στο Πεδίον του Άρεως με DJs από Αθήνα, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη

Από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου, το Πεδίον του Άρεως φιλοξενεί περισσότερους από 60 DJs, παραγωγούς και μουσικούς, με το STEGI.RADIO να ενώνει δυνάμεις με το Kiosk Radio των Βρυξελλών και το The Lot Radio της Νέας Υόρκης.

05 Ιουν 2026

Guided Talks στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Μπορεί να μας αρέσει κάτι που δεν καταλαβαίνουμε;

Το νέο Guided Talk με καλεσμένο τον Αλέξανδρο Νεχαμά θέτει ένα από τα πιο γοητευτικά ερωτήματα της τέχνης

05 Ιουν 2026

Ακατάλληλη για ανηλίκους η "Οδύσσεια" του Christopher Nolan

Η "Οδύσσεια" του Christopher Nolan κρίθηκε στις ΗΠΑ ακατάλληλη για θεατές κάτω των 17 ετών χωρίς συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα. Η απόφαση αφορά το αμερικανικό σύστημα καταλληλότητας και δίνει ένα πρώτο στίγμα για τον τόνο της ταινίας.

05 Ιουν 2026

Ελένη Γερασιμίδου & Αντώνης Ξένος | Η σπάνια εμφάνιση σε θεατρική πρεμιέρα με την κόρη τους, Αγγελική

Η Ελένη Γερασιμίδου σε θεατρική έξοδο με τον Αντώνη Ξένο και την κόρη τους.

05 Ιουν 2026

Ζωή Λάσκαρη | Όταν έκανε τους παπαράτσι να την κυνηγούν στις Κάννες σε κάθε της κίνηση

Η ταινία της Ζωής Λάσκαρη που την καθιέρωσε ως "Μπριζίτ Μπαρντό" της Ελλάδας.

04 Ιουν 2026

Ρώμας, Λουιζίδου, Σκιαδαρέσης, Ευείδη | Οι αγαπημένοι πρωταγωνιστές ποζάρουν μαζί στα γυρίσματα του "Καφέ της Χαράς"

Το σπάνιο στιγμιότυπο που ήρθε στο φως από τα γυρίσματα του "Καφέ της Χαράς".