ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η γυναίκα που ξεπλήρωσε χρέος 24.000 δολαρίων σε 15 μήνες μάς εξηγεί πώς τα κατάφερε

Καμιά φορά, βρισκόμαστε με - μικρές ή μεγάλες - οφειλές που δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε. Η Anna Newell Jones μάς δίνει από την εμπειρία της χρήσιμες συμβουλές

Η γυναίκα που ξεπλήρωσε χρέος 24.000 δολαρίων σε 15 μήνες μάς εξηγεί πώς τα κατάφερε

Το 2009, η Anna Newell Jones είχε μια οφειλή ύψους 23.605 δολαρίων στην πιστωτική κάρτα της λόγω ενός φοιτητικού δανείου και της φαινόταν πρακτικά αδύνατο να την ξεπληρώσει.

«Μόλις έπαιρνα στα χέρια μου χρήματα, τα έδινα αμέσως κι έτσι δεν μου έμεναν καθόλου για να μειώσω αυτό το τεράστιο χρέος που με στοίχειωνε όλη την ώρα. Ένιωθα χωρίς ελπίδα και εναλλακτικές», γράφει η ίδια στο βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα με τίτλο «The Spender's Guide to Debt-Free Living». («Οδηγός καταναλωτή για μια ζωή χωρίς χρέη»).

Όμως, σιγά-σιγά ανακάλυψε τρεις τρόπους που την έκαναν να γλιτώσει από την οφειλή (και, κατά συνέπεια, το άγχος που αυτή της έφερνε) και τους συστήνει και σε εμάς σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ποιοι είναι αυτοί;

1) Σταματάμε τις αυτόματες καταναλωτικές μας συνήθειες, δημιουργώντας έναν «αντίστροφο» προϋπολογισμό.

Και τι εννοεί «αντίστροφο προϋπολογισμό»; Μια αναλυτική λίστα με όλες τις αγορές που κάναμε μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Για να το καταφέρουμε αυτό, συγκεντρώνουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ανάληψης από την τράπεζα ή επιβάρυνσης της πιστωτικής μας κάρτας, φτιάχνουμε μια λίστα με τις κατηγορίες των προϊόντων όπου δαπανήσαμε τα χρήματά μας, αθροίζουμε το συνολικό ποσό για κάθε κατηγορία και έτσι εντοπίζουμε ποιες κατηγορίες ήταν εκείνες με τις περισσότερες «αυτόματες», απερίσκεπτες και περιττές αγορές.

Στη συνέχεια, η Jones μάς προτρέπει να ξεγελάσουμε μελλοντικά τον εαυτό μας και να αποφύγουμε να το επαναλάβουμε με τους εξής τρόπους:

α) Εντοπίζουμε τους ανθρώπους και τα μέρη που μας βάζουν σε πειρασμό να κάνουμε τέτοιου είδους αγορές.

β) Βρίσκουμε μια εναλλακτική δραστηριότητα αν έχουμε μπει στον πειρασμό να πάμε κάπου όπου θα κάνουμε μια τέτοια αγορά. Π.χ. αναλαμβάνουμε λίγη παραπάνω δουλειά, αντί να πάμε μια βόλτα στα μαγαζιά.

γ) Βάζουμε μια τιμωρία στον εαυτό μας κάθε φορά που ξαναπέφτουμε στην παγίδα. Π.χ. πιεζόμαστε να βάλουμε στην άκρη περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους.

«Με τον αντίστροφο προϋπολογισμό, συνειδητοποίησα πού πήγαιναν τα χρήματά μου και πόσα πολλά ξόδευα», περιγράφει η ίδια. «Ουσιαστικά, αγόραζα πράγματα που δεν χρειαζόμουν με χρήματα που δεν είχα».

Η γυναίκα που ξεπλήρωσε χρέος 24.000 δολαρίων σε 15 μήνες μάς εξηγεί πώς τα κατάφερε

2. Αλλάζουμε τις προτεραιότητές μας, κάνοντας μια λίστα διαχωρισμού των αναγκών από τα «θέλω».

Ωστόσο, πολλές φορές δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε τι πραγματικά έχουμε ανάγκη από ό,τι απλώς επιθυμούμε. «Αυτός είναι και από τους βασικούς λόγους που οι περισσότεροι δεν βρίσκουν χρήματα για να ξεπληρώσουν το χρέος τους», εξηγεί η Jones. Σύμφωνα με την ίδια, ανάγκη είναι τα έξοδα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάθε μήνα, αλλά και οι αγορές ή οι δραστηριότητες που μας βοηθούν να νιώθουμε χαρούμενοι, υγιείς και μοναδικοί. Τα υπόλοιπα είναι απλώς «θέλω».

Για όσα εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να κάνουμε τον διαχωρισμό, η Jones μάς προτείνει τρεις τρόπους:

Επιλέγουμε μια πιο οικονομική λύση. Π.χ. αν δεν είμαστε σίγουροι αν το γυμναστήριο είναι ανάγκη ή επιθυμία, δεν το σταματάμε εντελώς, αλλά επιλέγουμε μια πιο οικονομική συνδρομή.

Επιστρέφουμε τα πράγματα που αγοράσαμε επειδή απλώς τα επιθυμήσαμε. Αν π.χ. παρασυρθήκαμε και δώσαμε χρήματα για κάτι που δεν χρειαζόμαστε, κρατάμε την απόδειξη, το επιστρέφουμε στο κατάστημα και παίρνουμε κάτι που έχουμε ανάγκη.

Ακυρώνουμε τις παραγγελίες. Μέχρι το αντικείμενο μιας αγοράς να φτάσει σε εμάς, έχουμε περισσότερο χρόνο να σκεφτούμε αν πραγματικά το χρειαζόμαστε και, αν όχι, να το ακυρώσουμε.

3) Μειώνουμε τα έξοδά μας, κάνοντας μια λίστα με τις κατηγορίες των οφειλών και τα βήματα αποπληρωμής του χρέους.

Κάνουμε μια λίστα με τις επιμέρους οφειλές μας ξεκινώντας από αυτές που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο και συνεχίζοντας προς αυτές που έχουν το χαμηλότερο. Κι αυτή θα είναι η κατεύθυνση της αποπληρωμής, τονίζει η Jones.

«Όσο περισσότερο διατηρούμε απλήρωτη μια οφειλή με υψηλό επιτόκιο, τόσο μεγαλύτερο ποσό θα χρειαστεί να πληρώσουμε στο τέλος και τόσο πιο δύσκολο θα είναι», εξηγεί. «Οπότε, παρόλο που θα νιώθαμε ωραία αν αρχίζαμε να εξοφλούσαμε από τα μικρότερα ποσά προς τα μεγαλύτερα, με αυτό τον τρόπο απλώς θα κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας».

Τώρα, λοιπόν, έχοντας έτοιμη τη λίστα διαχωρισμού των αναγκών από τα «θέλω» και την κατάταξη των επιμέρους χρεών, κάνουμε το σχέδιο αποπληρωμής. Κι εδώ μας δείχνει τον τρόπο:

Πληρώνουμε πρώτα τους λογαριασμούς από την κατηγορία των αναγκών. Π.χ. ενοίκιο σπιτιού ή δόση στεγαστικού δανείου, λογαριασμοί σπιτιού, κινητό, σύνδεση διαδικτύου σε πρώτη προτεραιότητα.

Στη συνέχεια, πληρώνουμε κάθε μήνα το μεγαλύτερο ποσό που μπορούμε για τις επάνω κατηγορίες της λίστας των χρεών με το υψηλότερο επιτόκιο, εφόσον είναι οι πιο σημαντικές.

Τέλος, για τις παρακάτω κατηγορίες, καταβάλλουμε ισόποσα, αλλά λιγότερα χρήματα, κάθε μήνα.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.