ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φρικτή παράδοση. Κάθε φορά που έχουν περίοδο οι γυναίκες στο Νεπάλ εξορίζονται από τα σπίτια τους

Θεωρούνται βρώμικες αλλά και φορείς κακής τύχης όταν έχουν έμμηνο ρύση ή διανύουν περίοδο λοχείας.

Φρικτή παράδοση. Κάθε φορά που έχουν περίοδο οι γυναίκες στο Νεπάλ εξορίζονται από τα σπίτια τους

Σύμφωνα με μία παλιά ινδουιστική - και ακραιά αναχρονιστική - παράδοση οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται βρώμικες, μολυσμένες, αλλά και φορείς κακής τύχης. Γι' αυτό το λόγο ο πιο οπισθοδρομικός πληθυσμός του Νεπάλ κάνουν ό,τι μπορούν για να τις κρατήσεις έξω από το οπτικό πεδίο των υπόλοιπων κατοίκων.

Η αδιανόητη αυτή τακτική είχε ως αποτέλεσμα μία 21χρονη γυναίκα να χάσει πρόσφατα τη ζωή της από ασφυξία σε μία καλύβα γνωστή με την ονομασία «η καλύβα της έμμηνο ρύσης». Πρόκειται για συγκεκριμένα κτίσματα στο δυτικό Νεπάλ όπου οδηγουνται οι γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου τους ή της λοχείας μέχρι να καθαρίσουν και να μπορέσουν να ξαναπάρουν την φυσιολογική θέση τους μέσα στην κοινωνία.

Η νεαρή γυναίκα που κρύωνε πολύ μέσα στην καλύβα επιχείρησε να ανάψει φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί, όπως αναφέρει ο Λάλα Μπάχαντουρ Ντάμι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής Ντότι κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το συμβάν.

«Υποθέτουμε ότι πέθανε επειδή εισέπνευσε καπνό και έπαθε ασφυξία διότι έκλεισε την πόρτα της καλύβας που δεν έχει παράθυρα και άναψε φωτιά στο πάτωμα για να ζεσταθεί το βράδυ. Θα μάθουμε περισσότερα όταν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της νεκροψίας», πρόσθεσε.

Την 21χρονη εντόπισε η πεθερά της, η οποία πήγε να δει αν είναι καλά. «Ήταν χαρούμενη επειδή θα τελείωνε η περίοδός της την επόμενη ημέρα. Το δύστυχο παιδί έκλεισε τα μάτια του για πάντα», δήλωσε η Λάξμι Μπογκάτι στην τοπική εφημερίδα Kathmandu Post.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε τρεις εβδομάδες αφού μία άλλη γυναίκα και οι δύο γιοι της πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες σε μια άλλη περιοχή του Νεπάλ.

Ο Ντάμι εξήγησε ότι η 21χρονη, αφού πήγε στην κοινή καλύβα για την έμμηνο ρύση και την βρήκε γεμάτη, αποφάσισε να περάσει το βράδυ στο ισόγειο ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού. Η νεαρή ζούσε με την πεθερά της καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στη Μαλαισία. Βάσει του αρχαίου εθίμου των ινδουιστών οι γυναίκες που έχουν περίοδο ή έχουν μόλις γεννήσει θεωρούνται μιαρές και ότι προκαλούν κακή τύχη. Γι' αυτό τις αναγκάζουν να κοιμούνται έξω σε καλύβες ή στάνες, ενώ τους απαγορεύεται να αγγίζουν κάποια τρόφιμα, θρησκευτικές εικόνες και τους άνδρες. Οι καλύβες όπου αναγκάζονται να μείνουν είναι πολύ κρύες, ενώ συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα επιθέσεων. Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ασφυξίας, ενώ τουλάχιστον μία έφηβη έχει πεθάνει αφού την τσίμπησε φίδι.

Παρότι η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ το 2005 και ποινικοποιήθηκε το 2017, εξακολουθεί να τηρείται ευρέως στις αγροτικές περιοχές. Βάσει της νομοθεσίας, όποιος αναγκάζει μια γυναίκα να τηρήσει το έθιμο κινδυνεύει με τρίμηνη φυλάκιση και πρόστιμο περίπου 26 ευρώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.