ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σου παρουσιάζουμε 4 βασικούς παράγοντες ευτυχίας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Εσύ πόσους από αυτούς έχεις στο δικό σου;

 Έρευνα: 4 απαραίτητοι παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένη στον εργασιακό σου χώρο

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έγινε το 2013 σε 142 χώρες σε όλο τον κόσμο, μόνο το 13% του συνόλου των εργαζομένων δηλώνουν ευτυχισμένοι στο εργασιακό τους περιβάλλον. Παράλληλα, έναν χρόνο μετά οι New York Times σε συνεργασία με το Harvard Business Review και την εταιρία The Energy Project προκειμένου να μιλήσουν με πάνω από 20,000 εργαζόμενους με στόχο να καταλήξουν στο ποιες είναι οι «θεμελιώδεις» ανάγκες ενός υπαλλήλου σε ένα σωστό εργασιακό περιβάλλον.

Μετά από ανάλυση σχεδόν δύο ετών μας παρουσιάζουν τα 4 παρακάτω «σημεία» και μας προτρέπουν να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Το διάλειμμα

Σε μία μακροπρόθεσμη κλίμακα,. το να είναι κάποιος, σε καθημερινή βάση, κλεισμένος μέσα σε ένα γραφείο για 8 ολόκληρες ώρες μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία του. Κι επειδή το 8ώρο δεν θα μειωθεί σύντομα, οι επιστήμονες μας προτείνουν να προσπαθήσουμε να το «σπάσουμε» σε όσο το δυνατόν μικρότερα τμήματα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορείς πηγαίνεις βόλτες στα μαγαζιά εν ώρα εργασίας αλλά απλά να φροντίζεις να κάνεις ένα μικρό break από την δουλειά σου κάθε 90 περίπου λεπτά. Οι παραπάνω έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που εφαρμόζουν αυτή την τακτική είναι κατά 30% πιο αποδοτικά απ' όσους κάνουν μόνο ένα ή και κανένα διάλειμμα μέσα στην ημέρα.

Η συγκέντρωση

Η απόλυτη συγκέντρωση στο αντικείμενο της εργασίας μας φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας μας στον εργασιακό χώρο, αφού – σύμφωνα με τους ερευνητές – μόνο το 20% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο πράγμα μία δεδομένη στιγμή. Ταυτόχρονα, μόλις το 1/3 των εργαζομένων αισθάνεται ότι είναι σε θέση να βάλει τις υποχρεώσεις στην δουλειά του σε προτεραιότητα, με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι πρέπει όλοι να κάνουμε μία μεγαλύτερη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μάλιστα είσαι σε θέση να πετύχεις μία καλή ισορροπία ανάμεσα στην συγκέντρωση και την αξιολόγηση προτεραιοτήτων, τότε είσαι από τους τυχερούς.

Η επιβράβευση

Το τρίτο «σημείο» στη λίστα με τις βασικότερες ανάγκες κάθε επαγγελματία στον χώρο εργασίας του, πολύ απλά δεν είναι ακριβώς «στο χέρι σου». Κι αυτό γιατί έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο αντιμετώπισης της απόδοσης σου από τους ανωτέρους σου κι έτσι οι ειδικοί στρέφονται πια στους εργοδότες, προτρέποντας τους να δώσουν περισσότερη βάση στην επιβράβευση των εργαζομένων τους. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι υπάλληλοι που αισθάνονται ότι επιβραβεύονται από τους προϊσταμένους τους έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην εργασία τους, ενώ είναι 70% περισσότερο αποδοτικοί. Επίσης το 93% όσων εισπράττουν επιβεβαίωση από τους εργοδότες τους δηλώνουν ότι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο.

Οι στόχοι

Ένα ρητό λέει ότι «δουλεύουμε για να ζήσουμε και δεν ζούμε για να δουλεύουμε». Παρόλα αυτά, οι μελετητές εξηγούν ότι οι άνθρωποι που έχουν κάποιο σκόπο και στόχο στο αντικείμενο της εργασίας τους έχουν περισσότερους λόγους να παραμείνουν σε αυτή και να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι «όσο πιο συνδεδεμένος σε προσωπικό επίπεδο είναι κάποιος με το project πάνω στο οποίο δουλεύει τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχει» και κατ' επέκταση να νιώθει καθημερινά χαρούμενος στον χώρο της εργασίας του.

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.