ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα στοιχειωμένο σπίτι. Ένα διήγημα της Βιρτζίνια Γουλφ για τον κρυμμένο θησαυρό της ύπαρξης

«Γιατί ήρθα εδώ πέρα; Τι ήθελα να βρω;» Τα χέρια μου ήταν άδεια. «Μήπως είναι πάνω λοιπόν;» Τα μήλα ήταν στη σοφίτα.

Ένα στοιχειωμένο σπίτι. Ένα διήγημα της Βιρτζίνια Γουλφ για τον κρυμμένο θησαυρό της ύπαρξης

Όποια ώρα κι αν ξυπνούσες κάποια πόρτα ακουγόταν να κλείνει. Πήγαιναν από δωμάτιο σε δωμάτιο, χέρι χέρι, σήκωναν πράγματα εδώ, άνοιγαν εκεί, βεβαιώνονταν – ένα στοιχειωμένο ζευγάρι. «Εδώ το αφήσαμε» είπε εκείνη. Και κείνος πρόσθεσε: «Ω, μα κι εδώ!». «Είναι στο επάνω πάτωμα» μουρμούρισε αυτή. «Και στον κήπο» ψιθύρισε αυτός. «Ήσυχα» είπαν «γιατί θα τους ξυπνήσουμε». Αλλά δεν ήταν ότι μας ξυπνούσατε. Ω, όχι. «Γι’ αυτό ψάχνουν· τραβάνε την κουρτίνα» έλεγε κάποιος, κι έτσι, διάβαζε ακόμα μια δυο σελίδες. «Τώρα το βρήκαν» δήλωνε με σιγουριά, σταματώντας το μολύβι στο περιθώριο. Και μετά, κουρασμένος απ’ την ανάγνωση, σηκωνόταν να δει μόνος του, το σπίτι όλο άδειο, οι πόρτες ορθάνοιχτες, μόνο τα περιστέρια να φουσκώνουν από ευχαρίστηση και ο θόρυβος της αλωνιστικής μηχανής να έρχεται απ’ τη φάρμα.

«Γιατί ήρθα εδώ πέρα; Τι ήθελα να βρω;» Τα χέρια μου ήταν άδεια. «Μήπως είναι πάνω λοιπόν;» Τα μήλα ήταν στη σοφίτα. Κι έτσι, κατέβηκε πάλι, ο κήπος πιο ήσυχος από ποτέ, μόνο το βιβλίο είχε γλιστρήσει στο γρασίδι. Αλλά το είχαν βρει στο σαλόνι. Όχι πως μπορούσε κανείς ποτέ να τους δει. Στα τζάμια καθρεφτίζονταν μήλα, καθρεφτίζονταν τριαντάφυλλα· στο γυαλί όλα τα φύλλα ήταν πράσινα. Αν κινούνταν στο σαλόνι, το μήλο απλώς έδειχνε την κίτρινη πλευρά του. Όμως την άλλη στιγμή, αν άνοιγε η πόρτα, απλωμένο στο πάτωμα, κρεμασμένο στους τοίχους, αιωρούμενο απ’ το ταβάνι – τι; Τα χέρια μου ήταν άδεια. Η σκιά μιας τσίχλας διέσχισε το χαλί· απ’ τα πιο βαθιά πηγάδια της σιωπής το περιστέρι έβγαλε τον κελαρυστό του ήχο. «Σίγουρος, σίγουρος, σίγουρος» ο παλμός του σπιτιού χτυπούσε απαλά.

«Ο θησαυρός θαμμένος· το δωμάτιο…» σταμάτησε ξαφνικά ο παλμός. Α, αυτός ήταν ο κρυμμένος θησαυρός; Ένα λεπτό αργότερα το φως έσβησε. Έξω στον κήπο τότε; Αλλά τα δέντρα ύφαιναν σκοτάδι για μια πλανώμενη ηλιαχτίδα. Τόσο λεπτή, τόσο σπάνια, βυθισμένη απαλά κάτω από την επιφάνεια, η αχτίδα που αναζητούσα έλαμπε πάντα πίσω απ’ το γυαλί, θάνατος ήταν το γυαλί· θάνατος υπήρχε ανάμεσά μας· ήρθε πρώτα στη γυναίκα, εκατοντάδες χρόνια πριν, εγκαταλείποντας το σπίτι, σφραγίζοντας όλα τα παράθυρα· τα δωμάτια σκοτείνιασαν. Το εγκατέλειψε, την εγκατέλειψε, πήγε βόρεια, πήγε ανατολικά, είδε τ’ αστέρια ν’ αλλάζουν θέση στον ουρανό του νότου· αναζήτησε το σπίτι, το βρήκε ριγμένο κάτω απ’ τους λόφους. «Σίγουρος, σίγουρος, σίγουρος» ο παλμός του σπιτιού χτυπούσε με χαρά. «Ο θησαυρός δικός σας».

Ο άνεμος λυσσάει στη λεωφόρο. Τα δέντρα σκύβουν και λυγίζουν, πότε απ’ τη μια, πότε απ’ την άλλη. Αχτίδες φεγγαριού βουτάνε και ξεχύνονται με δύναμη στη βροχή. Μα η αχτίδα της λάμπας πέφτει κατευθείαν από το παράθυρο. Το κερί καίει, άκαμπτο και ακίνητο. Περιπλανώμενο μέσα στο σπίτι, ανοίγοντας τα παράθυρα, ψιθυρίζοντας για να μη μας ξυπνήσει, το στοιχειωμένο ζευγάρι αναζητά τη χαρά του. «Εδώ κοιμόμασταν» λέει αυτή. Κι αυτός προσθέτει: «Αμέτρητα φιλιά». «Πρωινό ξύπνημα – » «Ασήμι ανάμεσα στα δέντρα – » «Επάνω – » «Στον κήπο – «Όταν ερχόταν το καλοκαίρι – » «Όταν χιόνιζε το χειμώνα – » Οι πόρτες συνεχίζουν να κλείνουν μακριά, χτυπώντας ελαφρά σαν τον παλμό μιας καρδιάς. Πλησιάζουν· σταματούν στην είσοδο. Ο άνεμος κοπάζει, η βροχή γλιστρά ασημένια πάνω στο τζάμι.

Τα μάτια μας σκοτεινιάζουν· δεν ακούμε βήματα δίπλα μας· δε βλέπουμε καμιά κυρία να απλώνει το στοιχειωμένο μανδύα της. Τα χέρια του προστατεύουν το φανάρι. «Κοίτα!» μουρμουρίζει. «Κοιμούνται βαθιά. Ο έρωτας φωλιάζει στα χείλη τους». Σκύβοντας, κρατώντας το ασημένιο φανάρι τους πάνω απ’ τα κεφάλια μας, κοιτάζουν βαθιά ώρα πολλή. Κάνουν μια μεγάλη παύση. Ο αέρας μαίνεται· η φλόγα χαμηλώνει ελαφρά. Ατίθασες φεγγαραχτίδες διασχίζουν το πάτωμα και τον τοίχο και, εκεί που συναντιούνται, σημαδεύουν τα σκυμμένα πρόσωπα· τα πρόσωπα που συλλογίζονται· τα πρόσωπα που ψάχνουν αυτούς που κοιμούνται και αναζητούν την κρυμμένη χαρά τους. «Σίγουρος, σίγουρος, σίγουρος» η καρδιά του σπιτιού χτυπά περήφανα. «Πολλά χρόνια» αναστενάζει. «Με ξαναβρήκες». «Εδώ» μουρμουρίζει εκείνη «κοιμόμασταν διαβάζαμε στον κήπο· γελούσαμε, παίζαμε με τα μήλα στη σοφίτα. Εδώ αφήσαμε το θησαυρό μας». Ενώ σκύβουν, το φως τους με αναγκάζει να σηκώσω τα βλέφαρα. «Σίγουρος, σίγουρος, σίγουρος!» χτυπά τρελά ο παλμός του σπιτιού. Ξυπνώντας, φωνάζω: «Ω, αυτός είναι ο κρυμμένος σας θησαυρός; Το φως της καρδιάς».

Πηγή: ithaque.gr

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.