ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα φωτογραφικό project αφιερωμένο στη διαφορετικότητα

Μια κουβέντα με τον Φίλιππο Ιωάννου για το εκπληκτικό project του The Very Special You.

Ένα φωτογραφικό project αφιερωμένο στη διαφορετικότητα

Είναι από αυτές τις στιγμές που ευγνωμονείς το σύμπαν για το Internet. Όταν έρχεσαι σε επαφή με το The Very Special You δεν μπορείς παρά να αναφωνήσεις πως πρόκειται για μια πολύ δυνατή δουλειά. Καθαρές φωτογραφίες, ωραίοι άνθρωποι, δυνατές ιστορίες. Ιστορίες που ακούς από φίλους, γνωστούς ή που έχεις βιώσει. Ρατσισμός, bullying, φόβος για το διαφορετικό. Για το διαφορετικό που θα έπρεπε να εξυμνούμε. Μιλήσαμε με τον δημιουργό του The Very Special You, Φίλιππο Ιωάννου, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το project:

Ένα φωτογραφικό project αφιερωμένο στη διαφορετικότητα

Τι ακριβώς είναι το The Very Special You; Πως ξεκίνησε;



Το The Very Special You είναι ένα ανθρωποκεντρικό, θεματικό, φωτογραφικό πρότζεκ με στόχο την ανάδειξη των στοιχείων που καθιστούν τον καθένα μας ξεχωριστό και στο οποίο άνθρωποι κάθε καταβολής, ανεξαρτήτως φυλής, ηλικίας, γένους, ταυτότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες. Είναι ένα πρότζεκτ που απευθύνεται σε όλους και αφορά τον καθένα από μας που αισθάνεται και είναι διαφορετικός. Ξεκίνησε στις αρχές του Δεκέμβρη με αφορμή μια διαδρομή μου στο λεωφορείο από το πανεπιστήμιο στην πόλη, όπου γυρνώντας παρατηρούσα τόσους πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους που ο κάθε ένας ασχολούνταν με κάτι συγκεκριμένο, είτε ακούγοντας μουσική, είτε μιλώντας στο τηλέφωνο, είτε κοιτάζοντας το παράθυρο. Τόσοι πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα. Έτσι, ξεκίνησε σιγά - σιγά η ιδέα για το πρότζεκτ, μέσω του οποίου ήθελα να κάνω ένα μέσο, όπου θα μπορούσε ο καθένας να εκφραστεί και να πει την δική του προσωπική ιστορία.




Είσαι αρκετά νεαρός (20 χρονών) τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τόσο λεπτά θέματα, όπως η διαφορετικότητα, το bullying, o ρατσισμός;



Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήμουν ευαισθητοποιημένος με θέματα bullying. Αυτό που ουσιαστικά με ώθησε να κάνω το The Very Special You είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ να δεχτώ ότι κάποιος άνθρωπος κρίνεται, στοχοποιείται και δέχεται λεκτική ή σωματική βία επειδή απλά δεν είναι ίδιος με τους άλλους. Δεν μπορώ να ενστερνιστώ ότι κάποιος δέχεται ρατσιστικά σχόλια και περιθωριοποιείται για τις επιλογές, τις απόψεις, τις προτιμήσεις, τη σεξουαλική, πνευματική του υπόσταση και ταυτότητα. Αυτή λοιπών η περιθωριοποίηση είναι για μένα οπισθοδρομική, μη ανθρώπινη και έκφραση ενός άκρατου συντηρητισμού. Γιατί κάποιος να κρίνει έναν άντρα που δεν του αρέσει να κοιμάται με τη Μαρία αλλά με τον Παναγιώτη; Γιατί η Σύρια μετανάστης κρίνεται για το αν πιστεύει στο Χριστό και κάνει το σταυρό της; Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να κρίνει και να σχολιάζει τις επιλογές, τις πεποιθήσεις και τις καταβολές ενός ανθρώπου; Τι είναι τελικά σωστό ή λάθος; Αυτό που είναι κοινωνικά αποδεκτό και ομοιόμορφα συγκαταβατικό ή αυτό που εκφράζει την ελεύθερη επιλογή ενός ανθρώπου;




Υπάρχει κάποια ιστορία από αυτές που έχουμε δει που ξεχωρίζεις; 



Θεωρώ πως κάθε ιστορία που έχουμε δημοσιεύσει είναι ξεχωριστή και προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα. Ωστόσο την ιστορία που ίσως θα ξεχώριζα είναι αυτή ενός μικρού κοριτσιού από τη Συρία, το οποίο περιγράφει με τον πιο γλυκό και αθώο τρόπο την στενοχώρια του που δεν μπόρεσε να πάρει τις κούκλες της μαζί της, φεύγοντας από τη χώρα της και ερχόμενη στην Ελλάδα, αναζητώντας μέσα από τους γονείς της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή η ιστορία του μικροί κοριτσιού με έχει στιγματίσει και για αρκετές μέρες την είχα συνεχώς στο μυαλό μου. Μου φαίνεται από τη μια τόσο αθώε και τρυφερό που ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία σκέφτεται τις κούκλες και τα παιχνίδια μέσα στους πολέμους και από την άλλη τόσο απάνθρωπη και παράλογη όλη αυτή η δυστυχία που προκαλείται από τα κάθε φορά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.


Στην Ελλάδα τα κρούσματα bullying διαρκώς αυξάνονται. Εσύ πως βλέπεις την κατάσταση, σε θέματα διαφορετικότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Κάνουμε βήματα ή πάμε πίσω τελικά; 



Είναι όλα θέμα νοοτροπίας και κυρίως παιδείας. Οι Έλληνες έχουν μια στερεοτυπική και πολ’υ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους για πολλές καταστάσεις και ανθρώπους και δεν θέλουν, όχι ότι δεν μπορούν, δεν θέλουν να ξεφύγουν από αυτή. Είναι όμηροι συντηρητικών και πολλές φορές αδιέξοδων επιλογών που δυστυχώς η σημερινή μας παιδεία και πολιτισμός διαιωνίζει. Πάσχουμε από ρατσιστικά στερεότυπα γιατί και οι ιθύνοντες των πολιτιστικών δρώμενων είναι εγκλωβισμένοι σε ρατσιστικές αντιλήψεις. Από την άλλη, δείχνουμε απροθυμία να διευρύνουμε τη σκέψη μας και κρατιόμαστε από τα δεσμά μίας άκρατης συνήθειας. Η δυσφορία και η αντίδρασή μας εκδηλώνεται παντού σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Από το μαύρο μικροπωλητή στα φανάρια, το αλβανόπουλο στο σχολείο, τον τύπο με τα τατουάζ ή το σκουλαρίκι που δουλεύει σε μια εταιρία, το ζευγάρι ομοφυλοφίλων που περπατάει χέρι χέρι, μέχρι τον ανάπηρο που θα ζητήσει θέση εργασίας.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας και της συνύπαρξης όλων των ανθρώπων με ίσα δικαιώματα και αξίες απαιτεί πρώτα την αποδοχη του ίδιου μας του εαυτού. Δεν γίνεται να αποδεχτείς τον άνθρωπο δίπλα σου αν πρώτα δεν έχεις αποδεχτεί και κατανοήσει τον εαυτό σου. Το επόμενο βήμα βέβαια είναι και η κοινωνία γύρω σου να γίνει πιο ανοικτή και αυτό φυσικά είναι αποτέλεσμα μίας διαφορετικής και ευρείας παιδείας. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως κάνουμε αργά βήματα και πως σιγά σιγά εξελισσόμαστε και διευρύνουμε τα μάτια και τα μυαλά μας. Βέβαια, ο δρόμος προς την αποδοχή της διαφορετικότητας ειναι ακόμη μεγάλος και θέλει αρκετές προσπάθειες από όλους, μία διαφορετική παιδεία, ένα πλουραλιστικό πολιτισμό που θα επιφέρει έτσι αλλαγή στην Ελληνική κοινωνία και στη θεώρηση των απόψεων και ιδεών που υιοθετεί.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.