ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ελπίδα Ζωής» στον Δήμο Ζαγορίου

Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να δώσει λύση στην υπογεννητικότητα στη χώρα μας, με έμφαση στις περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά γεννήσεων

«Ελπίδα Ζωής» στον Δήμο Ζαγορίου

Τα στοιχεία που αφορούν στις γεννήσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, με την υπογεννητικότητα να τείνει να αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα διστάζουν ή αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες να αποκτήσουν παιδιά και οι βασικές αιτίες αφορούν κατά βάση σε οικονομικούς λόγους, αλλά και στην έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, ειδικότερα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Κάπως έτσι, η μείωση του πληθυσμού των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία στην Ελλάδα, οδηγεί σε συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού, κάτι που προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό.

Προσφέροντας μία σημαντική «Ελπίδα Ζωής» στον Δήμο Ζαγορίου

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, λοιπόν, είναι περισσότερο από αισιόδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος, δίνοντας έτσι «Ελπίδα Ζωής» στα ζευγάρια. Στηρίζουν δηλαδή έμπρακτα τη μείωση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, με έμφαση στις περιοχές όπου καταγράφονται ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, όπως την Ήπειρο και συγκεκριμένα τον Δήμο Ζαγορίου. Για την ακρίβεια στο χωριό Ασπράγγελοι, του Δήμου Ζαγορίου έγινε στα μέσα Απριλίου ένα ακόμη βήμα για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας στην τοπική κοινωνία, μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας Βίκος με τη HOPEgenesis. Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια που ξεκινά φέτος -στο πλαίσιο των δράσεων «Ο Β-οίκος της ζωής μας» και του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής»- και μέσα από την οποία η Βίκος Α.Ε. και η HOPEgenesis «υιοθετούν» 46 τοπικές κοινότητες του Δήμου.

«Ελπίδα Ζωής» στον Δήμο Ζαγορίου

Η HOPEgenesis είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και ασχολείται με το θέμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Αποστολή της είναι να παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε γυναίκες από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως τη μέρα του τοκετού τους.

Η οργάνωση εργάζεται και επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων - προκειμένου να παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες- όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Φυσικά, ο λόγος που ο Δήμος Ζαγορίου βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του προγράμματος «Ελπίδα Ζωής», δεν είναι τυχαίος. Σύμφωνα με την Project Manager της HOPEgenesis, Εύα Παπαδάκη, ο συγκεκριμένος δήμος έχει συνολικό πληθυσμό 3.804 κατοίκους, όπως φάνηκε στην απογραφή του 2011, ενώ βάσει πληθυσμού, θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος. Ωστόσο, οι γεννήσεις στην περιοχή είναι σημαντικά λιγότερες και μάλιστα, καταγράφουν μία διαρκώς ανησυχητική πτωτική τάση. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν μόλις 12 γεννήσεις έναντι 37 θανάτων και τις επόμενες χρονιές μειώθηκαν περαιτέρω με οκτώ το 2017, επτά το 2018 και έξι το 2019.

Η συγκεκριμένη δράση συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία για την ευρύτερη περιοχή και οι δηλώσεις του Sales & Marketing Director της εταιρείας Βίκος, Κωνσταντίνο Σεπετά, είναι χαρακτηριστικές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως ανέφερε ο κ. Σεπετάς, «προσεγγίζοντας με σεβασμό το κάθε χωριό, την κάθε γυναίκα, στοχεύουμε στην προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς ο ρόλος της γονιμότητας αποτελεί στην πραγματικότητα τη βάση και την προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των κλάδων της κοινωνίας». Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή του που μέσα από τη συνεργασία της εταιρείας Βίκος με τη HOPEgenesis, μπαίνει στο επίκεντρο το ζήτημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.

Κάνοντας τον ερχομό του παιδιού πραγματικότητα μέσα από την κατάλληλη στήριξη

Πώς όμως η συγκεκριμένη κοινή δράση της Βίκος Α.Ε. με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis, θα δώσει ελπίδα σε ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν; Ουσιαστικά, οι γυναίκες που είναι μόνιμες κάτοικοι του Δήμου και είναι ήδη έγκυες ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη μέσω της πλήρους οικονομικής κάλυψης των εξετάσεων, των μετακινήσεων και του τοκετού τους. Και το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό, μιας και τα περισσότερα ζευγάρια αναβάλλουν συχνά τον ερχομό ενός παιδιού, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, στις 16 Απριλίου στο χωριό Ασπράγγελοι και στο οποίο παρευρέθηκαν η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πρόνοιας, Κοινωνικής Συνοχής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ηπείρου, κυρία Παναγιώτα Μητροκώστα, ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ο Δήμαρχος Ζίτσας, κ. Μιχάλης Πλιάκος, καθώς και πολλοί άλλοι τοπικοί φορείς, έγινε η αρχή για την έναρξη του προγράμματος και τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια δήλωσαν συμμετοχή για να ωφεληθούν από αυτό.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Μιχάλης Πλιάκος Δήμαρχος Ζίτσας, Παναγιώτα Μητροκώστα Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Εύα Παπαδάκη Project Manager HOPEgenesis, Γεώργιος Σουκουβέλος Δήμαρχος Ζαγορίου, Παύλος Σεπετάς Supply Chain Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε. , Ειρήνη Κωνσταντοπούλου Corporate & Marketing Technology Manager και Ηλίας Λυμπέρης Media Manager της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε.

Στη σημασία του προγράμματος αναφέρθηκε, μάλιστα, και η κυρία Μητροκώστα, τονίζοντας ότι «ως Περιφέρεια Ηπείρου δείχνουμε εξωστρέφεια και προσπαθούμε αφουγκραζόμενοι την κοινωνία να είμαστε κοντά πάντα σε όλα τα θέματα που την απασχολούν». Όπως εξήγησε, «το δημογραφικό είναι εθνικό θέμα για την χώρα μας γενικότερα και δυστυχώς, με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός γερνά, έχουμε περισσότερους θανάτους από γεννήσεις». Για αυτό και υπογράμμισε ότι «η HOPEgenesis με τη στήριξη της οποίας και στην Ήπειρο είχαμε γεννήσεις επιτελεί σημαντικό έργο, τώρα πλέον και με την πολύτιμη βοήθεια της εταιρείας Βίκος.».

Η ομάδα της HOPEgenesis. Από αριστερά: Διονυσία Χότζα, Θωμαϊς Χατζηθωμά και η Project Manager, Εύα Παπαδάκη.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γεώργιος Σουκουβέλος, ευχαρίστησε την εταιρεία Βίκος και την HOPEgenesis και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ελπίδα ζωής» ως μία ελπίδα για να ξαναζωντανέψει ο δήμος Ζαγορίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «εμείς με τη σειρά μας θα είμαστε κοντά στα νέα ζευγάρια, προκειμένου μέσα στα επόμενα χρόνια να μειώσουμε το ζήτημα της υπογεννητικότητας που μαστίζει τον τόπο μας».

Το σίγουρο είναι πως η υπογεννητικότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία και αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουμε, είναι πως μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιδράσεις τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, απειλώντας ουσιαστικά τη γενικότερη υπόσταση της χώρας μας. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να δούμε όλο και περισσότερες δράσεις, όπως εκείνες της εταιρείας Βίκος με τη HOPEgenesis για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, να λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και δη, στις περιοχές της χώρας μας που παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων, δίνοντας «Ελπίδα Ζωής» σε δεκάδες ζευγάρια, αλλά και στην ίδια μας την κοινωνία.

Read Next

02 Οκτ 2023

Λιλή Ζωγράφου: "Γυναίκες, μιλώ ακούστε. Να σας σερβίρω ένα βασιλόπουλο είναι αδύνατο φυσικά"

Γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 1922 και απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου 1998. Το απόσπασμα της Λιλής Ζωγράφου στο βιβλίο "Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ" είναι πάντα τόσο επίκαιρο και δυνατό.

01 Οκτ 2023

Τζούλι Άντριους: O κακοποιητικός, αλκοολικός πατριός και η επέμβαση που της κατέστρεψε τη φωνή

Οι άγνωστες, τραγικές λεπτομέρειες του παρελθόντος της ηθοποιού που αγαπήσαμε μέσα από ταινίες όπως οι "Μαίρη Πόππινς" και "Μελωδία της ευτυχίας". Σήμερα κλε'ονει τα 88 της χρόνια.

Περισσότερα από

Stories

01 Οκτ 2023

Μαρία Φωκά: Η άγνωστη ιστορία της γιαγιάς Όλγας Μαρκάτου του Dolce Vita

Η γνωστή ηθοποιός και σύζυγος του Λυκούργου Καλλέργη καταδικάστηκε σε ισόβια για κατασκοπεία, μαζί με τον Μπελογιάννη.

01 Οκτ 2023

Τάκης Ζενέτος: Ο σπουδαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και πρωτοπόρος της διεθνούς avant-garde

Με αφορμή την επαναλειτουργία του Θεάτρου Λυκαβηττού θυμόμαστε τον σπουδαίο οραματιστή Τάκη Ζενέτο και την σύντομη αλλά τόσο σημαντική πορεία του.

30 Σεπ 2023

"Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα"

Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε σαν σήμερα σε ηλικία μόλις 34 ετών, αλλά έμεινε στην ιστορία σαν αιώνια νεανικό πρότυπο της εφηβικής επανάστασης και της κοινωνικής αποξένωσης, σαν τον Επαναστάτη με Αιτία.

30 Σεπ 2023

Ζάχος Χατζηφωτίου: "Όταν παντρεύτηκα την Καρέζη, η Αλίκη έλεγε "θα της τον φάω"

"Εγώ στην πραγματικότητα δεν ήθελα σχέσεις με Ελληνίδες ηθοποιούς".

30 Σεπ 2023

Ένα φρικτό έγκλημα, ένας εκκεντρικός συγγραφέας: Το σπουδαίο Εν Ψυχρώ του Τρούμαν Καπότε

Το θρυλικό βιβλίο που άλλαξε για πάντα την ιστορία της δημοσιογραφίας και της αφήγησης και θεωρείται κορυφαίο μέχρι σήμερα.

29 Σεπ 2023

Ήθελαν να τα χτίσουν στον βράχο της Ακρόπολης: Η ιστορία των ανακτόρων που έγιναν η σημερινή Βουλή

Μια συναρπαστική αφήγηση, σαν παραμύθι, γύρω από το κτίριο που παρακολούθησε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από σκονισμένη μικρόπολη σε μοντέρνα πρωτεύουσα.

29 Σεπ 2023

"Έπεσε ξύλο. Πολύ ξύλο. Τα βρήκαμε, όπως ήταν φυσικό, στο κρεβάτι"

Ο γεμάτος ένταση και πάθος έρωτας της Σπεράντζας Βρανά με τον Κώστα Βουτσά.

29 Σεπ 2023

"Αυτός, αυτή και τα μυστήρια": Η σειρά στην οποία ερωτευτήκαμε τον Μπρους Γουίλις

Η σειρά Moonlighting (Αυτός, αυτή και τα μυστήρια) έφερε σε πρώτο πλάνο εκείνο το στραβό χαμόγελο και το πονηρό βλέμμα του Μπρους στο προσκήνιο. Tώρα, το σίριαλ θα είναι διαθέσιμο από το Hulu.

28 Σεπ 2023

Σίλβια Κριστέλ: Ο βιασμός, τα ναρκωτικά, οι ακρότητες. Η συγκλονιστική ζωή της διάσημης Εμμανουέλας

Στις ταινίες ήταν μια ερωτική ύπαρξη με ακαταμάχητο κορμί και έντονη σεξουαλικότητα. Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια πληγωμένη γυναίκα.