ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Δεν ξέρω πώς να μεγαλώσω": Η Έμιλι Ντίκινσον έχει σημαδέψει τη δυτική ποίηση όσο λίγες δημιουργοί

"Με κάλεσαν πίσω" γράφει η μαρμάρινη επιγραφή του τάφου της Έμιλι Ντίκινσον στο Άμχερστ, το μέρος που γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή. Απεβίωσε σαν σήμερα.

"Με κάλεσαν πίσω" γράφει η μαρμάρινη επιγραφή του τάφου της Έμιλι Ντίκινσον στο Άμχερστ, το μέρος που γεννήθηκε και έζησε όλη της τη ζωή. Η Ντίκινσον που γεννήθηκε το 1830 και πέθανε στις 15 Μαΐου του 1886, έβαλε την αδερφή της να κάψει όλες τις επιστολές της. Η Λαβίνια, ανακάλυψε ένα θησαυρό με χιλιάδες ποιήματα. Δεν τα καταστρέφει, αντίθετα τα εκδίδει το 1890. Το 1955 θα γίνει η έκδοση των ποιημάτων, ατόφιων και χωρίς παρεμβάσεις. Έτσι η ποίηση της σημαντικότερης Αμερικανίδας ποιήτριας φτάνει στα χέρια μας. Η φωνή της από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου στο οποίο ζούσε κλεισμένη θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Θα σημαδέψει την Δυτική ποίηση όσο λίγες ποιήτριες. Θα επηρεάσει βαθιά τους σύγχρονούς της, την Τέχνη, το γυναικείο φεμινιστικό κίνημα και θα καταφέρει πολλά-ακόμα και μέσα σε έναν πατριαρχικό κόσμο καταπίεσης του γυναικείου σώματος και πνεύματος.

"Δεν ξέρω πώς να μεγαλώσω": Η Έμιλι Ντίκινσον έχει σημαδέψει τη δυτική ποίηση όσο λίγες δημιουργοί

Η μικρή πουριτανική επαρχία στην οποία γεννήθηκε έγινε η εκούσια φυλακή της. Θα ταξιδέψει ελάχιστες φορές κυρίως για λόγους υγείας. Οι γονείς της ήταν προτεστάντες, θρησκόληπτοι και άκρως συντηρητικοί, αλλά ο πατέρας της αγαπούσε την γνώση και ήθελε όλα του τα παιδιά να έχουν την καλύτερη μόρφωση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Έμιλυ με τα δύο της αδέρφια Ώστιν και Λαβίνια.

Η Ντίκινσον μελέτησε τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ, μελέτησε τους Αγγλους μεταφυσικούς του 17ου αιώνα (Χέρμπερτ, Βων, Σερ Τόμας Μπράουν) και όλη σχεδόν την αγγλόφωνη ρομαντική και βικτωριανή λογοτεχνία.

Το πρώτο της ποίημα χρονολογείται το 1850 όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Αλλά κατά πολλούς μελετητές η Ντίκινσον πρέπει να έγραψε από πιο νεαρή ηλικία. Έγραφε σε επιστολές αλληλογραφίας, σε αποκόμματα και πίσω από προσκλήσεις.

Το πρώτο της ποίημα χρονολογείται το 1850 όταν ήταν μόλις 20 χρονών. Α

"Ξέρεις πόσο απεχθάνομαι το κοινότοπο" έγραφε.

Ο θάνατος εισβάλει στη ζωή της, ο θάνατος των αγαπημένων προσώπων την κλείνουν ακόμα πιο πολύ και την οδηγούν στον ποιητικό της αναχωρητισμό. Η ποιητική μοναδικότητα της, η ελλειπτικότητα των ποιημάτων, η αμφισημία των λέξεών που χρησιμοποιεί, η διαφορετικότητα με την οποία χρησιμοποιεί τα θέματά της όπως η φύση, ο έρωτας και ο θάνατος αλλά κυρίως ο μεγάλος προσωπικός χαρακτήρας των ποιημάτων της κάνουν την Ντίκινσον να μένει ένα μυστήριο ποιητικό κεφάλαιο μόνη της.

Μέχρι να κλείσει το 35ο έτος της ηλικίας της, είχε ήδη συγγράψει περισσότερα από 1.100 ποιήματα που εξερευνούσαν με νηφαλιότητα και σύνεση τον πόνο, τη θλίψη, τη χαρά, τον έρωτα, τη φύση και την ίδια την τέχνη. Παρόλα αυτά έμεινε παντελώς άγνωστη μέχρι και τον θάνατό της. Η ίδια καθαροέγραψε 800 περίπου από αυτά σε ξεχωριστά χειροποίητα βιβλιαράκια, τις προσωπικές της "εκδόσεις", που δεν άφηνε βέβαια να δει ανθρώπινο μάτι.

Tα περιεκτικά, βασανισμένα και συναισθηματικά φορτισμένα ποιήματά της θα επηρέαζαν δραστικά την αμερικανική ποίηση και παγκόσμια του 20ού αιώνα, κάνοντας την Ντίκινσον μια από τις σημαντικότερες πένες της Αμερικής του 19ου αιώνα.

Η Έμιλι έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της μέχρι το θάνατό της. Φορούσε μόνο λευκά. Σπάνια έβγαινε από το σπίτι κι ερχόταν σε επαφή με ελάχιστους ανθρώπους, οι οποίοι όμως την επηρέασαν σε μέγιστο βαθμό στην ποίηση και το τρόπο σκέψης της. Το 1854, γνώρισε τον πάστορα Τσαρλς Γουάντσγορθ σε ένα ταξίδι στην Φιλαδέλφεια. Ορισμένοι κριτικοί πιστεύουν ότι οι ρομαντικοί στίχοι των ποιημάτων της τα επόμενα χρόνια προέρχονταν από τον πλατωνικό έρωτά της για τον πάστορα, ωστόσο η ίδια τον αποκαλούσε "τον πιο κοντινό της άνθρωπο πάνω στη γη".

Η ίδια είχε υιοθετήσει έναν ιδιαίτερο τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας την ησυχία της και περνώντας ώρες στο κτήμα και το θερμοκήπιο ασχολούμενη με τη μεγάλη της αγάπη, την κηπουρική, όταν δεν έγραφε.

Η πρώτη επίσημη και επιμελημένη έκδοση του έργου της, το τρίτομο "The Poems of Emily Dickinson" σε επιμέλεια Thomas H. Johnson, δεν θα εμφανιζόταν πριν από το 1955. Παρά ταύτα, τα περιεκτικά, βασανισμένα και συναισθηματικά φορτισμένα ποιήματά της θα επηρέαζαν δραστικά την αμερικανική ποίηση και παγκόσμια του 20ού αιώνα, κάνοντας την Ντίκινσον μια από τις σημαντικότερες πένες της Αμερικής του 19ου αιώνα.

Read Next

22 Σεπ 2023

Άννα Καρίνα: Το απόλυτο icon της Nouvelle Vague

Η Άννα Καρίνα ήταν και θα μείνει για πάντα το απόλυτο πρόσωπο της Nouvelle Vague κυρίως μέσα από την παρουσία της στις ταινίες του Ζαν Λικ Γκοντάρ.

21 Σεπ 2023

Μπιλ Μάρεϊ: Γιατί δεν τον αγαπάει πια το Χόλιγουντ;

"Ό,τι κι αν κάνεις, να δίνεις πάντα το 100%. Εκτός κι αν δίνεις αίμα". Σήμερα κλείνει τα 73.

Περισσότερα από

Stories

21 Σεπ 2023

Λέοναρντ Κοέν:Τα τραγούδια, η ζωή του και η Ύδρα που λάτρεψε

"Είμαι έτοιμος να πεθάνω, ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο", έλεγε πριν έναν μόλις μήνα σε μια συνέντευξή του.

20 Σεπ 2023

Γιώργος Λάνθιμος-Δημήτρης Παπαϊωάννου: Η "άγνωστη" συνεργασία το 1997

Μια συνεργασία από το παρελθόν που λίγοι ίσως θυμούνται αποκάλυψε μέσα από το προφίλ του στο Instagram, ο γνωστός Έλληνας χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου.

20 Σεπ 2023

"Οι Πανθέοι" 47 χρόνια πριν

Όταν η Μάρμω-Κάτια Δανδουλάκη ζούσε έναν παράνομο παθιασμένο έρωτα το 1977.

20 Σεπ 2023

Η ιστορία της Σταχτοπούτας που ήθελε να σώσει η ίδια τον εαυτό της ήταν ψέμα

Είναι το πιο διάσημο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, Βίλχελμ και Γιάκομπ. Ο Γιάκομπ πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863

20 Σεπ 2023

"Αν ήταν βολετό να σε χαϊδέψω": Γιώργος Σεφέρης, από την αλληλογραφία στην αγαπημένη του Μάρω

Σαν σήμερα στις 20 Σεπτεμβρίου 1971 απεβίωσε ο μεγάλος ποητής και ο Έλληνας που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

19 Σεπ 2023

O γάμος που παρολίγο να ακυρωθεί εξαιτίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Η διάσημη ηθοποιός είχε ρόλο κουμπάρας στο μυστήριο.

18 Σεπ 2023

Γκρέτα Γκάρμπο: "Μιλάω μόνη μου, στον εαυτό μου"

Η Γκρέτα Γκάρμπο μιλάει για τη ζωή με την κατάθλιψη μέσα από 36 επιστολές.

18 Σεπ 2023

Όταν ο γνωστός κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης πυροβόλησε την σύντροφό του Αφροδίτη Κοζανιτά

Το ερωτικό σκάνδαλο της δεκαετίας του ’80 με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γκιωνάκη

15 Σεπ 2023

Όταν η Άγκαθα Κρίστι επισκέφθηκε την Αθήνα

Σαν σήμερα γεννιόταν. Η βασίλισσα του εγκλήματος αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό και επισκέφθηκε το 1930 τη χώρα μας.