ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Daniele Henkel: Η γυναίκα που από πρόσφυγας έγινε πολυεκατομμυριούχος. Πώς τα κατάφερε;

Όταν, σε ηλικία 34 ετών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, δεν ήξερε τι της επιφύλασσε το μέλλον. Σήμερα, όμως, μας δίνει σημαντικά μαθήματα ζωής.

Daniele Henkel: Η γυναίκα που από πρόσφυγας έγινε πολυεκατομμυριούχος. Πώς τα κατάφερε;

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αλγερία, η Daniele Henkel παντρεύτηκε εκεί τον σύζυγό της και έκανε μαζί του τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το 1990, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος και οι ισλαμιστές άρχισαν να επιτίθενται σε κορίτσια στο δρόμο, η ίδια δεν ένιωθε πια ότι οι κόρες της ήταν ασφαλείς. Έτσι, σε ηλικία 34 ετών, αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της να αφήσουν τη στρωμένη ζωή τους και τις καλές θέσεις εργασίας τους και να ζητήσουν άσυλο ως πρόσφυγες στον Καναδά.

Η εξαμελής οικογένεια έφτασε χωρίς καθόλου χρήματα στο Μόντρεαλ και, παρότι οι υπηρεσίες προσφύγων είχαν διαβεβαιώσει το ζευγάρι ότι θα κατάφερνε να βρει εύκολα εργασία, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά. Για τα επόμενα επτά χρόνια, η Daniele έπαιρνε μισθό κατά 75% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνον που έπαιρνε στην Αλγερία και, μάλιστα, κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά: Από γραμματέας και πωλήτρια τάπερ για το μεσημεριανό γεύμα έως εργαζόμενη σε μεσιτικό γραφείο.

Daniele Henkel: Η γυναίκα που από πρόσφυγας έγινε πολυεκατομμυριούχος. Πώς τα κατάφερε;
Η Daniele μαζί με τον σύζυγό της.

Ώσπου, το 1997, η ευρηματική γυναίκα αποφάσισε να ανοίξει τη δική της επιχείρηση. «Είχα βαρεθεί να με εκμεταλλεύονται», εξηγεί. Στο μεταξύ, η παρατεταμένη ανεργία του άνδρα της οδήγησε σε τσακωμούς ανάμεσα στο ζευγάρι και, στη συνέχεια, σε διαζύγιο. Έτσι, η Daniele έπρεπε επειγόντως να βγάλει χρήματα για να φροντίσει και τα τέσσερα παιδιά της.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένα κλειστό κλαμπ αποκλειστικά για άνδρες. Εγώ ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο, αλλά, σιγά-σιγά, κέρδισα τη θέση που μου άνηκε.

Τι έκανε, λοιπόν;

Σκέφτηκε να φτιάξει ένα γάντι απολέπισης, σαν εκείνα που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στα λουτρά της Αλγερίας. Το συγκεκριμένο γάντι κατασκευαζόταν από ίνες φυτών και, όταν κάποιος έτριβε με αυτό την υγρή επιδερμίδα του, αφαιρούνταν τα νεκρά κύτταρα και βελτιωνόταν συνολικά η κατάσταση του δέρματος. Έτσι, η Daniele βρήκε έναν κατασκευαστή, το έφτιαξε, το ονόμασε «Αναγέννηση» και μετά άρχισε να τριγυρνά στα ινστιτούτα ομορφιάς του Καναδά για να πείσει ιδιοκτήτες και πελάτες να το δοκιμάσουν. Μάλιστα, είχε αποφασίσει να μη επιστρέφει στο σπίτι το βράδυ, αν δεν είχε βγάλει τουλάχιστον 250 δολάρια.

Το περίφημο γάντι «Αναγέννηση» που απέφερε κέρδη εκατομμυρίων.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε αντίστοιχο γάντι στον Καναδά ως τότε, η ιδέα της πρόσφυγα από την Αλγερία άρχισε να φέρνει όλο και περισσότερες πωλήσεις. Μάλιστα, οι πελάτης της ήταν τόσο ικανοποιημένοι, που άρχισαν να της ζητούν και άλλα προϊόντα ομορφιάς.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, η επιχείρηση της Daniele είχε πουλήσει εκατομμύρια γάντια και, μάλιστα, είχε μεταμορφωθεί σε αυτοκρατορία προϊόντων υγείας και ομορφιάς, εφόσον πρόσφερε, επίσης, καλλυντικά, καθώς και προϊόντα για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, την καύση λίπους, τη θεραπεία κατά της ακμής. Επίσης, περιλάμβανε κι ένα εργαστήριο, στο οποίο εντοπίζονταν οι τροφές που δεν μπορούσε να ανεχτεί εύκολα ο οργανισμός κάθε πελάτη.

Μέσα σε δύο δεκαετίες, η αρχική ιδεά είχε μετατραπεί σε αυτοκρατορία προϊόντων υγείας και ομορφιάς.

Σήμερα, η 60χρονη Daniele είναι πολυεκατομμυριούχος, μια από τις πιο αναγνωρισμένες επιχειρηματίες του Καναδά, ενώ, παράλληλα, έχει δώσει το παράδειγμα και έχει ανοίξει το δρόμο σε πολλές άλλες γυναίκες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο κλάδο.

Πάντα έχουμε επιλογή. Ακόμα κι όταν μας συμβαίνουν πράγματα που δεν ελέγχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα τα διαχειριστούμε.

«Όλη αυτή η εμπειρία με έκανε να καταλάβω ότι η επιχειρηματικότητα είναι ένα κλειστό κλαμπ αποκλειστικά για άνδρες», επισημαίνει. «Εγώ ήμουν σαν το μαύρο πρόβατο, αλλά, σιγά-σιγά, κέρδισα τη θέση που μου άνηκε».

Πλέον, η - εντυπωσιακά επιτυχημένη - Daniele, κοιτάζοντας προς τα πίσω τη ζωή της, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «πάντα έχουμε επιλογή».

«Ακόμα κι όταν μας συμβαίνουν πράγματα που δεν ελέγχουμε, μπορούμε να επιλέξουμε πώς θα τα διαχειριστούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, έχοντας διδαχθεί από τη δική της εμπειρία.

Daniele Henkel

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.