ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα: Σπάνιο είδος γερακιού διασχίζει 8.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο

Ο ατρόμητος θηλυκός μαυροπετρίτης διασχίζει 8.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, ταξιδεύοντας από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα.

Από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα: Σπάνιο είδος γερακιού διασχίζει 8.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο

Η «Πλαγάρα», όπως έχει ονομαστεί ο ατρόμητος θηλυκός μαυροπετρίτης, πέταγε επί 26 μέρες για να προσγειωθεί στο μικρό νησάκι των Αντικυθύρων. Ο μαυροπετρίτης σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ορνιθολογική Εταιρεία στα Αντικύθηρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και έκτοτε επιστρέφει κάθε χρονιά στο αγαπημένο της νησί, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα.

Έτσι και φέτος, η πιο διάσημη μαυροπετρίτης, έφτασε και πάλι στα Αντικύθηρα διανύοντας μια απόσταση περίπου 8,000 χιλιομέτρων με αφετηρία τη Μαδαγασκάρη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας, το ακούραστο θηλυκό πουλί παρακολουθείται για 5η συνεχή χρονιά από την Ομάδα του Προγράμματος LIFE ElClimA, δίνοντάς σπουδαίες πληροφορίες για τα ταξίδια της χάρη στον δορυφορικό της πομπό.

Από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα: Σπάνιο είδος γερακιού διασχίζει 8.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο
Ο ατρόμητος θηλυκός μαυροπετρίτης διασχίζει 8.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, ταξιδευοντας από την Μαδαγασκάρη στα Αντικύθηρα.

«Η συνέπειά της υπήρξε για άλλη μια φορά υποδειγματική! Για 3η συνεχή χρoνιά φεύγει από τη Μαδαγασκάρη τις πρώτες μέρες του Απριλίου (μόνο το 2017 είχε φύγει αργότερα) και φτάνει στα Αντικύθηρα μετά από περίπου 26 μέρες ταξιδιού. Η «Πλαγάρα» είχε δακτυλιωθεί ως ενήλικη τον Σεπτέμβρη του 2016 άρα είναι τουλάχιστον 7 ετών. Πρόκειται για μια πολύ έμπειρη διηπειρωτική ταξιδιώτισσα, καθώς η φετινή διαδρομή αποτελεί τουλάχιστον την 6η ανοιξιάτικη μετανάστευσή της από τη Μαδαγασκάρη στην Ελλάδα. Είναι πια προφανές πως η Πλαγάρα έχει χαράξει μια σταθερή πορεία την οποία, βασιζόμενη στη μεγάλη της εμπειρία, μπορεί να τροποποιεί ελαφρώς ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Από τη βορειοδυτική Μαδαγασκάρη περνάει με συνεχή πτήση στην απέναντι ακτή της Μοζαμβίκης αλλά αν οι άνεμοι είναι ευνοϊκοί, ενδέχεται να βρεθεί και πολύ μακρύτερα ως τη νήσο Ζανζιβάρη. Ακολούθως, κινείται με βόρεια κατεύθυνση περνώντας τις χώρες της ανατολικής Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Αιθιοπία), διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα στο στενότερό της σημείο και μετά πετά πάνω από τις ερήμους της αραβικής χερσονήσου. Φτάνοντας σε βόρειο πλάτος ίδιο με αυτό του Αιγαίου, κάνει την τελική στροφή πορείας προς τα δυτικά, για να καταλήξει στα Αντικύθηρα. Κάθε χρόνο! Με την ίδια συνέπεια!» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μαυροπετρίτες είναι ένα σπάνιο είδος γερακιού και σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ξεχειμωνιάζουν βασικά στη Μαδαγασκάρη, επιστρέφοντας τον Απρίλιο και Μάιο. Φωλιάζουν σε νησίδες σ' όλη τη Μεσόγειο μ' ένα απομακρυσμένο πληθυσμό στα Κανάρια νησιά. Ωστόσο παρά τη φαινομενικά ευρεία κατανομή, η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού βρίσκεται συγκεντρωμένη στην Ελλάδα όπου ο μαυροπετρίτης φωλιάζει σε αρκετές δεκάδες νησίδες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.