ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αυτή είναι η ακαδημαϊκός που βοηθά τις σπουδαίες γυναίκες να μείνουν στην ιστορία

Πώς μια διδακτορική ερευνήτρια αποφάσισε να καταγράψει το έργο σημαντικών γυναικών για να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Αυτή είναι η ακαδημαϊκός που βοηθά τις σπουδαίες γυναίκες να μείνουν στην ιστορία

Παρά την αδιαμφισβήτητη πρόοδο σε πρακτικό επίπεδο, ο χωρος των θετικών επιστημών δεν έχει καταφέρει ακόμα να βγάλει το μανδύα του ανδροκρατούμενου.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης κοριτσιών και νέων γυναικών ώστε να ακολουθήσουν σπουδές και εξειδίκευση σε αυτό το πεδίο, αλλά πάντα υπό το πρίσμα μιας πράξης σχεδόν επαναστατικής. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις δράσεις, όπως η καμπάνια που λάνσαρε η Ευρωπαική Επιτροπή πριν κάποια χρόνια, καταλήγουν να συνδέεουν το επιστημονικό ενδιαφέρον με τομείς «γυναικείου ενδιαφέροντος» όπως τα καλλυντικά και η σύνθεσή τους.

Εκείνο που ανακάλυψε η διδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου, Jess Wade, συζητώντας με άτομα του κύκλου της, ήταν ότι αυτό που έλειπε από το οπτικό πεδίο των νέων κοριτσιών ήταν οι ιστορίες, οι ιστορίες γυναικών που διάλεξαν το «δύσκολο» δρόμο και θριάμβευσαν.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, πληθώρα ανδρών επιστημών αλλά όσον αφορά τις γυναίκες του χώρου, πρέπει να ανατρέξουμε σε ένα άρθρο, μια συνέντευξη ή μια τυχαία αναφορά μετά από κάποια σημαντική τους ανακάλυψη. Δεν τις βρίσκουμε στην εγκυκλοπαίδια, σε κάτι που μένει.

Πατώντας στην αντίληψη, ότι στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή το να ακούγεσαι είναι συνώνυμο του να υπάρχεις, η Wade αποφάσισε να «αλλάξει την κατάσταση από μέσα» και να δώσει στις γυναίκες με σημαντικό επιστημονικό έργο διαχρονική αναγνώριση.

Πώς; Γράφοντας γι’ αυτές στη Wikipedia.

«Έγραψα περίπου 270 προφίλ την περασμένη χρονιά. Είχα βάλει στόχο να γράφω ένα τη μέρα, αλλά μερικές φορές ενθουσιαζόμουν και έγραφα ακόμη και τρία«, λέει. Το πρώτο της προφίλ, ήταν η ιστορία της Αμερικανίδας ερευνήτριας Kim Cobb, η οποία ειδικεύεται στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Λίγο αργότερα, έγραψε για την Susan Goldberg, την πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύντρια στο περιοδικό National Geographic. Ακολούθησαν άλλες γυναίκες, όπως η πρώτη καθηγήτρια μαθηματικών του Imperial College, Emma McCoy.

Αν λάβει κανείς υπόψη, το γεγονός ότι η Wikipedia αποτελεί πλέον μία από τις κύριες πηγές από όπου αντλούν πληροφορίες οι μαθητές για τις σχολικές τους εργασίες, κατανοεί τη σημασία της δράσης της Wade. «Τουλάχιστον στην αγγλική Wikipedia, μόνο το 17% των βιογραφικών αφορούν γυναίκες», σημειώνει.

«Ελπίζω ότι έτσι η επιστημονική κοινότητα θα γίνει ένα περιβάλλον φιλικό για όλους όσους δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Και πιστεύω ότι σε αυτό θα γίνει, εν μέρει εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο των γυναικών σε αυτήν», δήλωσε η Wade στον Guardian.

Η ίδια, συνεχίζει το έργο της, βάζοντας τις σημαντικές γυναίκες στο χάρτη της ιστορίας. Φυσικά, η Wikipedia έχει ήδη μια αναφορά στο όνομά της.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.