ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζίνα Λολομπρίτζιντα: Σύμβολο του σεξ, γλύπτρια και φωτορεπόρτερ

Η ιδιωτική ζωή της Lolo υπήρξε πολύ πιο πικάντικη από το σενάριο οποιασδήποτε από τις ταινίες της.

Μία από τις πιο θρυλικές παρουσίες του ιταλικού κινηματογράφου και αδιαφιλονίκητο διεθνές σύμβολο του σεξ τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η Τζίνα Λολομπρίτζιντα γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1927, στο Σουμπιάκο, ένα γραφικό χωριό στα περίχωρα της Ρώμης. Ηταν κόρη ενός πλούσιου κατασκευαστή επίπλων, που έχασε όλη την περιουσία του εξαιτίας ενός αγγλοαμερικανικού βομβαρδισμού.

Το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια μετακόμισε στη Ρώμη. Η 17χρονη Τζίνα μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και έκανε μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής, ενώ ασχολήθηκε επίσης με το μόντελινγκ. Το 1947 πήρε μέρος στα καλλιστεία για τη Μις Ρόμα και κατέκτησε άνετα τη δεύτερη θέση, ενώ στους τελικούς για τη Μις Ιταλία κατέκτησε την τρίτη θέση, με τις Λουτσία Μποζέ και Τζιάνα Μαρία Κανάλε στην πρώτη και τη δεύτερη αντίστοιχα, οι οποίες θα γινόντουσαν επίσης σταρ του σινεμά. Η συμμετοχή της στα καλλιστεία τράβηξε την προσοχή των ανθρώπων του κινηματογράφου.

Από τότε ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα γυρίζοντας περισσότερες από 60 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων μερικών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Το είδωλο του ιταλικού κινηματογράφου, έχει πρωταγωνιστήσει στο πλευρό θρύλων του Χόλιγουντ, όπως οι Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Φρανκ Σινάτρα και Ροκ Χάντσον, αλλά η ιδιωτική της ζωή υπήρξε πολύ πιο πικάντικη από το σενάριο οποιασδήποτε από τις ταινίες της.

Η πρώτη της αγγλόφωνη ταινία στο πλευρό του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ

Το 1953 έπαιξε στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία της, στην κωμωδία του Τζον Χιούστον "Πιο δυνατός απ' τον Διάβολο" ("Beat the Devil") με συμπρωταγωνιστή τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ο οποίος φαίνεται να μην εκτίμησε τα προσόντα της, καθώς την αποκάλεσε "Frigidaire", που είναι η μάρκα ενός αμερικάνικου ψυγείου.

Το 1959 έπαιξε δίπλα στον Γιουλ Μπρίνερ στη βιβλική ταινία του Κινγκ Βίντορ "Ο Σολομών και η βασίλισσα του Σαββά" ("Solomon and Sheba") και το 1961 πρωταγωνίστησε με τον Ροκ Χάτσον στη ρομαντική κωμωδία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν "Come September" ("Ραντεβού τον Σεπτέμβρη"). Το 1968 επαινέθηκε για την ερμηνεία της στην κωμωδία του Μέλβιν Φρανκ "Καλησπέρα κυρία Κάμπελ" ("Buona Sera, Mrs Campbell") και κέρδισε το βραβείο Ντονατέλο (το ιταλικό Όσκαρ).

Από την υπόλοιπη φιλμογραφία της αξίζει να αναφερθούν οι συμμετοχές της στις ταινίες "Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου" ("La donna piu bella del mondo", 1955) του Ρόμπερτ Λέοναρντ, "Βαριετέ" ("Trapeze", 1956) του Κάρολ Ριντ, "Η Παναγία των Παρισίων" ("Notre Dame de Paris", 1956) του Ζαν Ντελανουά - στο ρόλο της Εσμεράλντα και ο Άντονι Κουίν του Κουασιμόδου, "Οι περιπέτειες του Πινόκιο" ("Le aventure di Pinocchio", 1972), του Λουίτζι Κομεντσίνι και "Δασκάλα για πρωτάρηδες" ("Κönig, Dame, Bube", 1972) του Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Το 1977 η Λολό αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο, για ν’ αφοσιωθεί στη φωτογραφία, όπου έχει επιδείξει ιδιαίτερο ταλέντο, αργότερα στη γλυπτική, ενώ διετέλεσε στέλεχος σε εταιρεία καλλυντικών. Όλα αυτά τα χρόνια δεν διέκοψε την επαφή της με την κινούμενη εικόνα, με πιο αξιοσημείωτο το ρόλο της στην αμερικανική σαπουνόπερα "Falcon Crest" (1981-1990), που της απέφερε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου.

Η προσωπική ζωή

Η Τζίνα Λολομπρίτζιτα, των πολλών εραστών και των εφήμερων σχέσεων, παντρεύτηκε μία φορά. Ο μόνος αναμφισβήτητος γάμος της ήταν με τον γιουγκοσλάβο (σλοβένο) γιατρό Μίλκο Σκόφιτς, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο, τον ηθοποιό Αντρέα Μίλκο. Ο γάμος τους διάρκεσε 23 χρόνια, από το 1949 έως το 1972.

Το 2006, σε ηλικία 79 ετών, αρραβωνιάστηκε τον 45χρονο ισπανό επιχειρηματία Χαβιέρ Ριγκάουι Ράφολς. Ο αρραβώνας τους διαλύθηκε την ίδια χρονιά, σύμφωνα με την ίδια, αλλά ο ισπανός εραστής της ισχυρίστηκε ότι είχε τελεστεί μεταξύ τους γάμος.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Γιάννης Ρίτσος: "Γιέ μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου"

Η τραγική ιστορία πίσω από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.