ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σάρα Μπίφεν: Η ζωγράφος χωρίς χέρια και πόδια

Φόρος τιμής στην ζωγράφο Σάρα Μπίφεν, η οποία γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια -, είναι η έκθεση "Without Hands: The Art of Sarah Biffin" που φιλοξενείται στην Philip Mould & Company στο Λονδίνο.

H Σάρα Μπίφεν είναι η ζωγράφος που κατόρθωσε να χτίσει μια αξιοσημείωτη καριέρα ως γυναίκα με αναπηρία στο Λονδίνο του 19ου αιώνα.

Από 10 χρονών, η Μπίφεν έμαθε μόνη της να ράβει, να γράφει και να ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας το στόμα και τους ώμους της για να μην είναι βάρος στην οικογένειά της.

Την χαρακτήρισαν "Το Θαύμα χωρίς 'Ακρα" ή "Το Όγδοο Θαύμα" καθώς έχοντας φύγει στην εφηβεία από το σπίτι της περιόδευε με τσίρκο. Τα πλήθη συνέρρεαν να τη δουν να ζωγραφίζει ακουαρέλες και πορτρέτα σε μικρογραφία και έφευγαν με ένα δείγμα της γραφής της πάνω στο εισιτήριο ως αναμνηστικό. Μια μέρα ένας πλούσιος της εποχής, την πήρε υπό την προστασία του. Έγινε διάσημη και δεχόταν παραγγελίες από τη βασιλική οικογένεια· υπέγραφε πολλά από τα έργα της με "without hands".

Η Σάρα Μπίφεν έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη σε όλη την Αγγλία, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, του Brighton, του Bath, του Cheltenham και του Liverpool. Μετά τον θάνατο του οικονομικού υποστηρικτή της προσπαθούσε να επιβιώσει οικονομκά, αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες. Η απογραφή του 1841 καταγράφει ότι εκείνη την εποχή ζούσε στην High Street στο Cheltenham. Η Σάρα Μπίφεν είναι πιθανό να μετακόμισε στο Λίβερπουλ λίγο μετά από αυτό, λόγω των οικονομικών της προβλημάτων.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, το 1847, έγραψε στον Κάρολο Ντίκενς ζητώντας δωρεά. Η απάντηση του Ντίκενς της 27ης Οκτωβρίου 1847 σώζεται. Αρνήθηκε να της στείλει χρήματα, λόγω "του τεράστιου αριθμού παρόμοιων αιτήσεων των οποίων λάμβανε συνεχώς".

Τα επόμενα χρόνια της αποδόθηκε σύνταξη από τη βασίλισσα Βικτώρια. Πέθανε το 1850 σε ηλικία 66 ετών και το όνομά της για πάρα πολλά χρόνια ξεχάστηκε. Πριν από καιρό ένα σπάνιο έργο ακουαρέλας με θέμα τα φτερά, που φέρει την υπογραφή "Σχεδιασμένη από την δεσποινίδα Μπίφεν, 6 Αυγούστου 1812", πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sworders στο Έσσεξ και ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν από 3.000 έως 5.000£ τελικά πουλήθηκε στην τιμή των 9.000£. Το έργο συνόδευε κι ένα διαφημιστικό φυλλάδιο από την εποχή της περιοδείας με το τσίρκο.

Πολλά άλλα έργα της Μπίφεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πουληθούν σε δημοπρασίες σε πολύ υψηλές τιμές παρότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν διαφορετικές. Το 2019, μια αυτοπροσωπογραφία – που εκτιμάται ότι θα πουληθεί από 1.200 £- 1.800 £, τελικά έφθασε την τιμή των 137.500 £ στον οίκο Sotheby’s, όπως αναφέρθηκε από τη Laura Chesters για την εφημερίδα Antiques.

Read Next

29 Απρ 2024

"Μόνο γιατί μ' αγάπησες": Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτικά ποιήματα της Μαρίας Πολυδούρη

H ποιήτρια που πέθανε σαν σήμερα απο φυματίωση ήταν πολύ νέα, αλλά πρόλαβε να αφήσει ένα αξιόλογο ποιητικό έργο και ύμνησε τον εξαγνισμό μέσω του έρωτα.

Περισσότερα από

Stories

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.