ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο παράδοξος λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δύο φορές τον χρόνο γενέθλια

Μία παράξενη ιστορία βρετανικής τρέλας.

Ο παράδοξος λόγος που η βασίλισσα Ελισάβετ έχει δύο φορές τον χρόνο γενέθλια

Εδώ στην Ελλάδα αν το όνομα κάποιου δεν αντιστοιχεί μία ονομαστική εορτή, πιθανότατα ο ίδιος αισθάνεται λιγάκι μειονεκτικά αφού το να έχει κανείς έναν δεύτερο, προσωπικό εορτασμό (εκτός από τα γενέθλια του) μέσα στην χρονιά συνεπάγεται περισσότερη προσοχή από τους γύρω, περισσότερα «Χρόνια Πολλά» και φυσικά περισσότερα δώρα.

Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν να μάθαινες ότι στον μακρινό και παραμυθένιο κόσμου της βρετανικής μοναρχίας και του Παλατιού του Μπάκιγχαμ η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει όχι μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές τον χρόνο; Κι αυτό γιατί εκτός από την ονομαστική της εορτή και τα πραγματικά της γενέθλια, τα οποία είναι στις 21 Απριλίου, έχει και μία δεύτερη ημερομηνία «επίσημων» γενεθλίων που κάθε χρόνο γιορτάζονται με κάθε δόξα και τιμή από το επίσημο βρετανικό κράτος.

Η βασίλισσα που είναι σήμα κατατεθέν της Μεγάλης Βρετανίας φέτος γιόρτασε τα 90α της γενέθλια πριν από λίγες μόλις ημέρες, όμως τα πάρτι δεν σταματούν εδώ. Σε περίπου 2 μήνες από σήμερα θα ξαναγιορτάσει, αυτή τη φορά τα «κρατικά» της γενέθλια, τα οποία σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρέπει πάντα να συμπίπτουν με τον επίσημο, εθνικό εορτασμό της αγγλικής επετείου για την ημέρα με την ονομασία Trooping The Color. Ο συγκεκριμένος εθνικός εορτασμός (όπως κι αρκετοί ακόμα αντίστοιχοι εθνικοί εορτασμοί στην Αγγλία) δεν πέφτει κάποια συγκεκριμένη, προκαθορισμένη ημερομηνία κάθε χρόνο, αλλά μετατίθεται, με μοναδική προϋπόθεση να γιορτάζεται απαραιτήτως μέσα στον μήνα Ιούνιο.

Ο παραδοσιακός πλέον εορτασμός έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή του βασιλιά Γεωργίου του Δεύτερου, ο οποίος το 1748 αποφάσισε ότι ο μήνας Νοέμβριος κατά τον οποίο είχε τα πραγματικά γενέθλια του ήταν ένας αρκετά ψυχρός μήνας για να γίνει μία ανοιχτή, δημόσια παρέλαση και έδωσε διαταγή να γίνει «μετάθεση» των ίδιων των γενεθλίων του σε κάποια πιο ζεστή, θερινή ημερομηνία. Εξού και επιλέχθηκε ο μήνας Ιούνιος κατά τον οποίο άλλωστε στην μόνιμα συννεφιασμένη Αγγλία βρέχει κάπως λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ημερομηνία δεν είναι σταθερή αφού ολόκληρος κρατικός μηχανισμός αναμένει κάθε χρόνο να λάβει από την μετεωρολογική υπηρεσία τα προγνωστικά του καιρού προκειμένου να είναι σε θέση να προγραμματίσει την εντυπωσιακή ετήσια παρέλαση, στην οποία συμμετέχει σύσσωμη η φρουρά της βασίλισσας, σε μία ακόμα από τις διάσημες και χαρακτηριστικές φιέστες της.

Σύμφωνα με το BBC τα φετινά δεύτερα γενέθλια της βασίλισσας θα εορταστούν στις 17 Ιουνίου, όταν ο καιρός αναμένεται να είναι αίθριος και ζεστός.

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".