ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή»: Το «'Οσκαρ» της Τζίνα Ντέιβις που πέρασε στα ψιλά γράμματα

Η «Θέλμα» βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στον κόσμο του θεάματος και των μίντια. Ο λόγος της φέρνει μπροστά τις γυναίκες και τη δύναμή τους.

«Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή»: Το «'Οσκαρ» της Τζίνα Ντέιβις που πέρασε στα ψιλά γράμματα

Η 92η απονομή των Βραβείων Όσκαρ ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά και για την ηθοποιό Τζίνα Ντέιβις η οποία αυτή τη φορά δεν έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία της σε κάποια ταινία, όπως το 1989 για τους Αταίριαστους Εραστές (β’ γυναικείου ρόλου), βραβεύτηκε για τη συνολική της προσφορά στον κόσμο του θεάματος και των μίντια με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Τζιν Χέρσολτ. Η ηθοποιός ίδρυσε το Geena Davis Institute on Gender in Media, το 2009 στην Καλιφόρνια. Πρόκειται για ΜΚΟ που εκπονεί μελέτες και συλλέγει στατιστικά στοιχεία ερευνώντας το ζήτημα της ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ΜΜΕ.

Η ιδέα προέκυψε όταν άρχισε να παρακολουθεί παιδικά προγράμματα και ταινίες με τη μικρή της τότε κόρη και διαπίστωσε πως τα πράγματα δεν είχαν αλλάξει καθόλου. «Ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί είχαν την εντύπωση ότι είχε αλλάξει η κατάσταση. Τότε κατάλαβα πως θα πρέπει να συλλέξω δεδομένα» έχει δηλώσει η Ντέιβις σε συνέντευξή της.

Δείτε το τρέιλερ της ασύλληπτης ταινίας «Θέλμα και Λουίζ»:

Έρευνα του Geena Davis Institute on Gender in Media έδειξε πως στις ταινίες το 81% των ανδρών είχαν δουλειές, ενώ οι περισσότερες γυναίκες όχι, ελάχιστες δε είχαν υψηλές θέσεις, το ίδιο ισχύει στις νεανικές και παιδικές ταινίες όπου τα κορίτσια και πάλι υπο-επροσωπούνται. «Στην ουσία το μήνυμα που περνάμε ως κοινωνία είναι πως τα αγόρια και οι άντρες είναι πιο πολύτιμοι απ’ ό,τι τα κορίτσια και οι γυναίκες» τόνισε η ηθοποιός στον λόγο που εκφώνησε κατά την τελετή αποδοχής του βραβείου της, τελετή που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2019 -μνεία της βράβευσης έγινε και στην τελετή απονομής των Όσκαρ.

«Η ταινία που άλλαξε τη ζωή μου ήταν το "Θέλμα και Λουίζ", γιατί με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο λίγες είναι οι ταινίες που επιτρέπουν στις γυναίκες να φεύγουν από τα γυρίσματα και να αισθάνονται περήφανες και ενδυναμωμένες από τους χαρακτήρες που υποδύθηκαν» είπε χαρακτηριστικά για μια ταινία ύμνο στη γυναικεία φιλία (σπάνια θεματική στο Χόλιγουντ) και την αληθινή φύση των γυναικών.

Κάλεσε τους συναδέλφους της να σκέφτονται κάθε φορά που συμμετέχουν σε μια δουλειά ή που γράφουν ένα σενάριο, να σκέφτονται τον παράγοντα της εκπροσώπησης. «Είναι απλό: εκεί που έχετε ανδρικά ή αγορίστικα ονόματα αντικαταστήστε τα με γυναικεία. Προσέξτε δεν ζητάμε να πρωταγωνιστούν μόνο γυναίκες, αλλά να υπάρχουν εκεί» είπε η Τζίνα Ντέιβις και μάλιστα μπροστά σε ισχυρούς άνδρες της βιομηχανίας. «Ας κάνουμε αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.


Δείτε το λόγο της:

Φωτό: REUTERS/Eric Gaillard

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".