ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Αξιοποίησε την καριέρα της για να φωτίσει την ανθρωπιά των μαύρων»

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική ηθοποιός και μοντέλο, Σίσιλι Τάισον, η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα γυναίκα που παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ.

«Αξιοποίησε την καριέρα της για να φωτίσει την ανθρωπιά των μαύρων»

Η Σίσιλι Τάισον, η πρωτοπόρος μαύρη ηθοποιός που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο της στο «Sounder», κέρδισε βραβείο Tony το 2013 σε ηλικία 88 ετών και άγγιξε τις καρδιές των τηλεθεατών στην τηλεταινία «The Autobiography of Miss Jane Pittman» πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

Ο θάνατος της Τάισον ανακοινώθηκε από την οικογένειά της, μέσω του μάνατζέρ της Λάρι Τόμπσον, ο οποίος δεν προέβη σε επιπλέον λεπτομέρειες.

«Ήμουν μάνατζερ της κ. Τάισον για περισσότερα από 40 χρόνια και κάθε χρόνος ήταν προνόμιο και ευλογία για εμένα. Η Σίσιλι θεωρούσε ότι η νέα της βιογραφία ήταν σαν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο με όλα τα στολίδια της προσωπικής και επαγγελματικής της ζωής. Σήμερα, τοποθέτησε το τελευταίο στολίδι, ένα αστέρι στην κορυφή του δέντρου» ανέφερε σε δήλωσή του στο Variety.

«Αξιοποίησε την καριέρα της για να φωτίσει την ανθρωπιά των μαύρων»
«Ω σας παρακαλώ» είπα γελώντας, σίγουρη ότι ήταν φάρσα. «Πώς βρήκατε αυτόν τον αριθμό;» ρώτησα. «Προσπαθούσε να με πείσει ότι όσα μου έλεγε ήταν αληθινά, αλλά δεν την άκουγα» αναφέρεται στο βιβλίο.


Η Σίσιλι Τάισον γεννήθηκε στο Χάρλεμ, στη Νέα Υόρκη το 1924, από γονείς από το νησί της Καραϊβικής Νέβις, άρχισε την καριέρα της ως μοντέλο και στη συνέχεια εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη σε μικρούς ρόλους, αλλά έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν μαύρες ηθοποιοί επιλέγονταν πλέον σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εκτός από την υποψηφιότητά της για Όσκαρ, για την ερμηνεία της ως Ρεμπέκα Μόργκαν στην ταινία «Sounder»κέρδισε δύο Emmys για τον ρόλο της ως 110χρονη πρώην σκλάβα στο τηλεοπτικό δράμα του 1974 «The Autobiography of Miss Jane Pittman».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα της απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας το 2016 επισημαίνοντας ότι εκτός από τα επιτεύγματά της ως ηθοποιός, διαμόρφωσε επίσης την πορεία της ιστορίας.

Τα απομνημονεύματα της Τάισον «Just As I Am» κυκλοφόρησαν την Τρίτη και το Vulture δημοσίευσε αποσπάσματα από το βιβλίο, μεταξύ άλλων ότι κατά λάθος θα έκλεινε το τηλέφωνο, όταν την κάλεσε η βοηθός του Μπαράκ Ομπάμα για να της ανακοινώσει την παρασημοφόρηση με το μετάλλιο.

«Ω σας παρακαλώ» είπα γελώντας, σίγουρη ότι ήταν φάρσα. «Πώς βρήκατε αυτόν τον αριθμό;» ρώτησα. «Προσπαθούσε να με πείσει ότι όσα μου έλεγε ήταν αληθινά, αλλά δεν την άκουγα» αναφέρεται στο βιβλίο.

Αφού απέτισε φόρο τιμής στη Σίσιλι Τάισον, η Αμερικανίδα μεγιστάνας των ΜΜΕ, παρουσιάστρια και ηθοποιός Όπρα Γουίνφρεϊ τόνισε: «Αξιοποίησε την καριέρα της για να φωτίσει την ανθρωπιά των μαύρων. Οι ρόλοι που έπαιζε αντικατόπτριζαν τις αξίες της, ποτέ δεν συμβιβάστηκε».

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα ανέφερε ότι «θα της λείψει πάρα πολύ». «Χαμογελάω γνωρίζοντας πόσους ανθρώπους ενέπνευσε, όπως και εμένα, να έχω λίγο περισσότερη αυτοπεποίθηση, να μιλώ λίγο πιο ελεύθερα και να ζω λίγο περισσότερο όπως θέλει ο Θεός».

Η τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ χαρακτήρισε την ηθοποιό «βασίλισσα που τίμησε τον κόσμο με την ομορφιά, τη δύναμη και το ταλέντο της», ενώ η ηθοποιός Τζάντα Πίνκετ Σμιθ χαρακτήρισε την Τάισον «θρύλο».
Η Τάισον ήταν νονά του τραγουδιστή Λένι Κράβιτζ, της κόρης του Ντένζελ Ουάσινγκτον, Κάτια και του γιου του σκηνοθέτη, παραγωγού και ηθοποιού, Τάιλερ Πέρι, Αμάν.

To 2018 η Σίσιλ Τάισον έγινε η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα γυναίκα που παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ.

Πηγή / Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Φεβ 2024

"Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε. Ήταν το μόνο καλό που έκανε"

To ασίγαστο μίσος ανάμεσα στη Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ.

22 Φεβ 2024

"Νιώθαμε σαν μαϊμούδες σε νούμερο": Οι τραγικές λεπτομέρειες της ζωής των αδελφών Όλσεν

"Κοιτάω παλιές φωτογραφίες και δεν με συγκινούν καθόλου. Δεν θα ευχόμουν σε κανέναν να μεγαλώσει όπως εγώ".

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2024

"Βαριέμαι τη ρουτίνα": Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε στα 61 της φροντίζοντας να σπάσει το καλούπι

Μοναδική, επιβλητική, ξεχωριστή φιγούρα του ελληνικού κινηματογράφου. Δείτε όσα είπε στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη.

04 Ιαν 2024

"1968 στη Μεγάλη Βρετανία": Η Έλλη Λαμπέτη μαζί με τον Κώστα Καρρά σε επίδειξη μόδας

Παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη συλλογή ρούχων του Γιάννη Τσεκλένη στην Αθήνα μίας άλλης εποχής.

29 Σεπ 2023

Πώς η Μονρόε άνοιξε τον δρόμο στην Έλλα Φιτζέραλντ, θύμα κι εκείνη του ρατσισμού

"Μετά από αυτό δεν έπαιξα ποτέ σε μικρά τζαζ κλαμπ ξανά". Η Μέριλιν πολέμησε με τα δικά της όπλα τον ρατσισμό.

05 Σεπ 2023

Η Αρίθα Φράνκλιν έκανε το Respect φεμινιστικό ύμνο. Πριν, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Πριν τη δική της ερμηνεία, "Respect", ζητούσαν οι άντρες που γυρνούσαν σπίτι μετά τη δουλειά, από τις συζύγους τους.

01 Σεπ 2023

"Δε χώρισα για τον Ράσελ Κρόου, χώρισα γιατί ο γάμος μου ήταν χάλια"

Ο "παράνομος" δεσμός που σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα της Μεγκ Ράιαν και το Χόλιγουντ που το 2000 είχε κάνει επίδειξη μισογυνισμού.

20 Ιουλ 2023

Κάποτε στη Βουλιαγμένη: Σπάνια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό με μαγιό στην Ελλάδα το ‘69

"Τη συγκεκριμένη περίοδο βρίσκεται σε διάσταση με τον τρίτο σύζυγό της και κληρονόμο της αυτοκινητοβιομηχανίας "Opel" Γκίντερ Σακς".

12 Ιουλ 2023

Νικόλ Κίντμαν: "Εύχομαι να είχα γνωρίσει τον Κιθ πιο νωρίς στη ζωή μου"

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κιθ Έρμπαν είναι αχώριστοι από τις αρχές της δεκαετίας των 00’s και παραμένουν μαζί, ενωμένοι σε όλα τα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

01 Ιουλ 2023

Η δολοφονία του αδερφού της, ο καρκίνος, τα δικαστήρια: Η μυθιστορηματική ζωή της Σοφία Βεργκάρα

"Βασικά ήθελα να γίνω οδοντίατρος, όχι ηθοποιός, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου φέρει η ζωή" έχει πει η "Γκλόρια" του "Modern Family".