ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945».

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η αντίστροφη μέτρηση για την Καθαρά Δευτέρα έχει αρχίσει και στις χαλβαδοποιίες τα καζάνια είναι συνεχώς γεμάτα προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες παραγγελίες για τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στις γαστριμαργικές προτιμήσεις της ημέρας. Μπορεί φέτος η Καθαρά Δευτέρα να είναι διαφορετική εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ο χαλβάς δεν θα λείψει από το οικογενειακό τραπέζι.

Στο παρασκευαστήριο των αδελφών Λουκά, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο παλιά εργαστήρια του είδους στην πόλη, αυτές τις ημέρες όλοι έχουν σηκώσει μανίκια και εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους. Το σουσάμι, η ζάχαρη και όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπασίμι, το μπακιρένιο σκεύος, κι εκεί «δένουν» με την καυτή καραμέλα και με την προσθήκη των υπολοίπων υλικών, ώσπου να γίνει ο χαλβάς.

Το σουσάμι, η ζάχαρη και όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπασίμι, το μπακιρένιο σκεύος, κι εκεί «δένουν» με την καυτή καραμέλα και με την προσθήκη των υπολοίπων υλικών, ώσπου να γίνει ο χαλβάς.

«Περισσότεροι από δυο τόνοι παρασκευάζονται αυτές τις ημέρες στο δικό μας εργαστήριο, ενώ περίπου ενάμισης τόνος είναι η ημερήσια παραγωγή στη διάρκεια της Σαρακοστής», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιάννης Λουκάς, που μαζί με το αδερφό του, Γιώργο, παρασκευάζουν τον χαλβά με τη συνταγή των παππούδων τους και μάλιστα στα ίδια σκεύη που χρησιμοποιούσαν εκείνοι.

«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Σε αυτά ζυμώνουμε και σήμερα τον χαλβά, καθώς ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε και εκεί μέσα κάνουμε κι εμείς τη μίξη γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η μαγική συνταγή τους», εξηγεί ο κ. Λούκας.

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Σε αυτά ζυμώνουμε και σήμερα τον χαλβά, καθώς ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε και εκεί μέσα κάνουμε κι εμείς τη μίξη γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η μαγική συνταγή τους»

Στο εργαστήριο δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι παραδοσιακό ή που διαθέτει αυτοματισμό. Δεν υπάρχει καν χρονόμετρο πάνω στο καζάνι, αφού με τη δουλειά αυτή έχει επιφορτιστεί ο Γιώργος Λουκάς, που κουβαλά χρόνια εμπειρίας, καθώς, όπως λέει, έχει μεγαλώσει μέσα στους χαλβάδες, από μικρό παιδί. «Έχω πολλές αναμνήσεις στο εργαστήριο. Θυμάμαι πως πολλές φορές διάβαζα τα μαθήματά μου εκεί, τόσο στο γυμνάσιο όσο και αργότερα, όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν οκλαδόν, δίπλα στα καζάνια, με το βιβλίο στο χέρι και παράλληλα βοηθούσα τον πατέρα μου, που έφτιαχνε τον χαλβά, που τότε τον ζύμωναν με τα χέρια», λέει ο κ. Λουκάς.

«Έχω πολλές αναμνήσεις στο εργαστήριο. Θυμάμαι πως πολλές φορές διάβαζα τα μαθήματά μου εκεί, τόσο στο γυμνάσιο όσο και αργότερα, όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν οκλαδόν, δίπλα στα καζάνια, με το βιβλίο στο χέρι και παράλληλα βοηθούσα τον πατέρα μου»

Τα ίδια παιδικά βιώματα είχε και ο αδερφός του, με τον οποίο ένωσαν τη κοινή τους αγάπη στις αρχές της δεκαετίας του '90 και από τότε οι δυο τους κρατούν το τιμόνι της επιχείρησης. Δίκτυο διανομής για τη Θεσσαλονίκη και πωλητές δεν διαθέτουν. Οι πελάτες τους, ιδιώτες και καταστηματάρχες, πηγαίνουν οι ίδιοι να αγοράσουν χαλβά από το εργαστήριο, είτε τις συσκευασίες του ενός κιλού για το σπίτι, είτε τα δεκάκιλα που προορίζονται για καταστήματα λιανικής πώλησης, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ξηρών καρπών.

Ο χαλβάς των Θεσσαλονικιών παρασκευαστών ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, η Πολωνία είναι πρώτη στις παραγγελίες φέτος, καθώς οι Πολωνοί έχουν βάλει το σουσάμι ψηλά στις διατροφικές τους συνήθειες. Όσο για την Ελλάδα, προμηθεύουν συνολικά 1400 πελάτες σε 48 από τους 52 νομούς.

Ο χαλβάς των Θεσσαλονικιών παρασκευαστών ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

Μπορεί η βασική συνταγή να είναι απλή, παραδοσιακή, ωστόσο τα δυο αδέρφια έχουν παρασκευάσει χαλβάδες για όλα τα γούστα, παντρεύοντας παραδοσιακές γεύσεις με άλλες, σύγχρονες. «Φέτος δημιουργήσαμε πάνω από 15 γεύσεις χαλβά. Κλασικούς, όπως ο χαλβάς βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι, που αποτελούν άλλωστε την πρώτη επιλογή για το σαρακοστιανό τραπέζι της οικογένειας, αλλά και πιο γκουρμέ, με φρούτα». Για τους τολμηρούς γευσιγνώστες, μάλιστα, οι αδερφοί Λουκά προτείνουν χαλβά ψητό σε αλουμινόχαρτο.

Πηγή-Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Ιουλ 2022

Coco Fico x mtheta: Μια συλλογή αφιερωμένη στο ελληνικό καλοκαίρι

Η Κορίνα Βρούσια και η Μικαέλα Θεοφανοπούλου εκφράζουν την αγάπη τους για το αξεπέραστο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από μια συλλογή κοσμημάτων που αποπνέει φινέτσα!

25 Ιουλ 2022

MAAN: Το ελληνικό brand που γεννήθηκε από την αγάπη για το καλοκαίρι

Η σχεδιάστρια και creative director του Maan, Μαριλένα Ανδρεάδη, μιλάει για τη φιλοσοφία, την έμπνευση και τη δημιουργική διαδικασία πίσω από τις συλλογές του brand.

Περισσότερα από

Made in Greece

11 Ιουλ 2022

Attica. Culture in a Word: Το νέο video για την προώθηση του τουρισμού στην Αττική

Το νέο video που στόχο έχει να προωθήσει τον πολιτιστικό τουρισμό από την Περιφέρεια Αττικής.

08 Ιουλ 2022

Womanhood Threads and Traces: Η κρητική λαϊκή τέχνη ζωντανεύει στο Cretan Malia Park

H έκθεση Womanhood Threads and Traces παρουσιάζει για πρώτη φορά την ιδιωτική Συλλογή της Αγάπης Σμπώκου από κρητικά υφαντά.

05 Ιουλ 2022

Η Grecian Lady ταξιδεύει

Grecian Chic είναι το brand της Έλενας Ζουρνατζή, που εξερευνά με το δικό της, μοναδικό τρόπο το απόλυτα ελληνικό σύμπαν

29 Ιουν 2022

Σίφνος: Οι αρχαίοι πύργοι "ξαναζωντανεύουν"

Ένα νέο αφιέρωμα των Financial Times εκθειάζει την ιστορία, την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής στη Σίφνο

28 Ιουν 2022
18 Ιουν 2022

Η νέα συλλογή του Kose Resortwear εμπνέεται από τα χειροποίητα κεραμικά πλακάκια της Μυρσίνης Αλεξανδρίδη

Το ελληνικό luxury resoertwear brand συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και εικαστικό για την καλοκαιρινή του συλλογή.

16 Ιουν 2022

Handbag Collection: Οι Ancient Greek Sandals παρουσιάζουν την πρώτη τους συλλογή από τσάντες

Η Handbag Collection δανείζεται σχεδιαστικά στοιχεία από αρχετυπικά ελληνικά οικιακά σκεύη για να τα μετουσιώσει σε μια ολοκληρωμένη σειρά από σοφιστικέ daywear τσάντες.

16 Ιουν 2022

"Είμαστε σήμερα οι γυναίκες που είμαστε γιατί υπήρξαν άλλες πριν από εμάς"

Η εικαστικός Μαρία Βαρελά μας μιλά για τη σύγχρονη τέχνη και την απόφασή της να ασχοληθεί με την παράδοση, τις συλλογικότητες των γυναικών και την τεχνολογία.

16 Ιουν 2022

Ο Guardian ψηφίζει τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας με έπαθλο διακοπές

Οι πέντε ομορφότερες που ξεχώρισαν στον καλοκαιρινό διαγωνισμό.