ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945».

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η αντίστροφη μέτρηση για την Καθαρά Δευτέρα έχει αρχίσει και στις χαλβαδοποιίες τα καζάνια είναι συνεχώς γεμάτα προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να μπορέσουν ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες παραγγελίες για τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στις γαστριμαργικές προτιμήσεις της ημέρας. Μπορεί φέτος η Καθαρά Δευτέρα να είναι διαφορετική εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ο χαλβάς δεν θα λείψει από το οικογενειακό τραπέζι.

Στο παρασκευαστήριο των αδελφών Λουκά, στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο παλιά εργαστήρια του είδους στην πόλη, αυτές τις ημέρες όλοι έχουν σηκώσει μανίκια και εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ικανοποιήσουν όλους τους πελάτες τους. Το σουσάμι, η ζάχαρη και όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπασίμι, το μπακιρένιο σκεύος, κι εκεί «δένουν» με την καυτή καραμέλα και με την προσθήκη των υπολοίπων υλικών, ώσπου να γίνει ο χαλβάς.

Το σουσάμι, η ζάχαρη και όλα τα υλικά μπαίνουν στο μπασίμι, το μπακιρένιο σκεύος, κι εκεί «δένουν» με την καυτή καραμέλα και με την προσθήκη των υπολοίπων υλικών, ώσπου να γίνει ο χαλβάς.

«Περισσότεροι από δυο τόνοι παρασκευάζονται αυτές τις ημέρες στο δικό μας εργαστήριο, ενώ περίπου ενάμισης τόνος είναι η ημερήσια παραγωγή στη διάρκεια της Σαρακοστής», εξηγεί στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιάννης Λουκάς, που μαζί με το αδερφό του, Γιώργο, παρασκευάζουν τον χαλβά με τη συνταγή των παππούδων τους και μάλιστα στα ίδια σκεύη που χρησιμοποιούσαν εκείνοι.

«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Σε αυτά ζυμώνουμε και σήμερα τον χαλβά, καθώς ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε και εκεί μέσα κάνουμε κι εμείς τη μίξη γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η μαγική συνταγή τους», εξηγεί ο κ. Λούκας.

Ένα από τα παλαιότερα εργαστήρια της Θεσαλονίκης φτιάχνει χαλβά που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
«Ο τρόπος κατεργασίας δεν έχει αλλάξει, έχουμε ακόμη τα μπακιρένια μπασίμια που έφεραν μαζί τους οι παππούδες μας από την Κωνσταντινούπολη το 1945. Σε αυτά ζυμώνουμε και σήμερα τον χαλβά, καθώς ο χαλκός δεν χαλάει ποτέ, το μόνο που κάνουμε είναι να τα γανώνουμε και εκεί μέσα κάνουμε κι εμείς τη μίξη γιατί δεν θέλουμε να χαθεί η μαγική συνταγή τους»

Στο εργαστήριο δεν υπάρχει κάτι που να μην είναι παραδοσιακό ή που διαθέτει αυτοματισμό. Δεν υπάρχει καν χρονόμετρο πάνω στο καζάνι, αφού με τη δουλειά αυτή έχει επιφορτιστεί ο Γιώργος Λουκάς, που κουβαλά χρόνια εμπειρίας, καθώς, όπως λέει, έχει μεγαλώσει μέσα στους χαλβάδες, από μικρό παιδί. «Έχω πολλές αναμνήσεις στο εργαστήριο. Θυμάμαι πως πολλές φορές διάβαζα τα μαθήματά μου εκεί, τόσο στο γυμνάσιο όσο και αργότερα, όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν οκλαδόν, δίπλα στα καζάνια, με το βιβλίο στο χέρι και παράλληλα βοηθούσα τον πατέρα μου, που έφτιαχνε τον χαλβά, που τότε τον ζύμωναν με τα χέρια», λέει ο κ. Λουκάς.

«Έχω πολλές αναμνήσεις στο εργαστήριο. Θυμάμαι πως πολλές φορές διάβαζα τα μαθήματά μου εκεί, τόσο στο γυμνάσιο όσο και αργότερα, όταν φοιτούσα στο πανεπιστήμιο. Ήμουν οκλαδόν, δίπλα στα καζάνια, με το βιβλίο στο χέρι και παράλληλα βοηθούσα τον πατέρα μου»

Τα ίδια παιδικά βιώματα είχε και ο αδερφός του, με τον οποίο ένωσαν τη κοινή τους αγάπη στις αρχές της δεκαετίας του '90 και από τότε οι δυο τους κρατούν το τιμόνι της επιχείρησης. Δίκτυο διανομής για τη Θεσσαλονίκη και πωλητές δεν διαθέτουν. Οι πελάτες τους, ιδιώτες και καταστηματάρχες, πηγαίνουν οι ίδιοι να αγοράσουν χαλβά από το εργαστήριο, είτε τις συσκευασίες του ενός κιλού για το σπίτι, είτε τα δεκάκιλα που προορίζονται για καταστήματα λιανικής πώλησης, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ξηρών καρπών.

Ο χαλβάς των Θεσσαλονικιών παρασκευαστών ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με τον κ. Λουκά, η Πολωνία είναι πρώτη στις παραγγελίες φέτος, καθώς οι Πολωνοί έχουν βάλει το σουσάμι ψηλά στις διατροφικές τους συνήθειες. Όσο για την Ελλάδα, προμηθεύουν συνολικά 1400 πελάτες σε 48 από τους 52 νομούς.

Ο χαλβάς των Θεσσαλονικιών παρασκευαστών ταξιδεύει εδώ και 15 χρόνια στις αγορές του κόσμου, με εξαγωγές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία.

Μπορεί η βασική συνταγή να είναι απλή, παραδοσιακή, ωστόσο τα δυο αδέρφια έχουν παρασκευάσει χαλβάδες για όλα τα γούστα, παντρεύοντας παραδοσιακές γεύσεις με άλλες, σύγχρονες. «Φέτος δημιουργήσαμε πάνω από 15 γεύσεις χαλβά. Κλασικούς, όπως ο χαλβάς βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι, που αποτελούν άλλωστε την πρώτη επιλογή για το σαρακοστιανό τραπέζι της οικογένειας, αλλά και πιο γκουρμέ, με φρούτα». Για τους τολμηρούς γευσιγνώστες, μάλιστα, οι αδερφοί Λουκά προτείνουν χαλβά ψητό σε αλουμινόχαρτο.

Πηγή-Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.

25 Φεβ 2024

Βασίλης Μόραλης: Ο κοσμηματοποιός από τη Θεσσαλονίκη που έχει πελάτισσες και σταρ του Χόλιγουντ

Παρά τη σπάνια νόσο του, ο κ. Μόραλης διαπρέπει στο επάγγελμα του.

23 Φεβ 2024

Ο "γκουρού των στολών" που ντύνει χιλιάδες καρναβαλιστές κι έραψε μέχρι και για το Βενετσιάνικο καρναβάλι

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν το εργοστάσιο της οικογένειας Στράκα έχει "πιάσει φωτιά"!