ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

MEUF

Η λεπτότητα που χαρακτηρίζει την Θεοδώρα Χριστοπούλου, εμπνεύστρια και δημιουργό του brand MEUF, ως άνθρωπο συνάδει απόλυτα με τη σχεδιαστική της υπογραφή. Τα MEUF μπορεί να είναι κατά βάση αιχμηρά, αλλά μοιάζουν φτιαγμένα να ντύνουν γυναίκες - αερικά, όπως για παράδειγμα η ηθοποιός Ariane Labed - σύζυγος του Γιώργου Λάνθιμου - που επέλεξε μια μαύρη δημιουργία MEUF για να πραγματοποιήσει μία εμφάνιση με ένα ισχυρό μήνυμα στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2023,αλλά και η ίδια η σχεδιάστρια.

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

Χαρακτηριστικά πλισέ, διαφάνειες, γεωμετρικά μανίκια και έντονοι ώμοι εντοπίζονται σε κάθε συλλογή MEUF που χρωματίζεται από μια ουδέτερη παλέτα, προτού αυτό γίνει η απόλυτη τάση του σήμερα. Αν κάτι καθορίζει όμως την αισθητική της Θεοδώρας είναι το γεγονός ότι παρά τη ρευστότητά τους, τα σχέδιά της είναι φορτισμένα με έναν αυστηρό αισθησιασμό. Γίνονται ένα με το σώμα - είτε το αγκαλιάζουν τα ποιοτικά υφάσματα, είτε αυτό βολεύεται με άνεση μέσα τους, έχοντας το χώρο να κινηθεί όπως θέλει. Το σώμα που φορά τα ΜΕUF, τα οποία η σχεδιάστρια αντιμετωπίζει ως εικαστική τέχνη, γίνεται μέρος του έργου.

Ρευστότητα & Θηλυκότητα

Η Θεοδώρα Χριστοπούλου μεγάλωσε στο Ναύπλιο και θυμάται την ώρα του μαθήματος να σχεδιάζει στο θρανίο ρούχα. Δεν ήθελε να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά φαντάζονταν τον εαυτό της ως μεταφράστρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα. Τα καλοκαίρια εκείνη διάβαζε μέχρι αργά, ενώ οι φίλοι της και η οικογένειά της ήταν διακοπές. Τελικά, δεν τα κατάφερε και αποφάσισε να ολοκληρώσει τις σπουδές αυτές στο μεταφραστικό τμήμα της Γαλλικής Ακαδημίας στην Αθήνα.

Όπως όμως αναφέρει χαρακτηριστικά, η μόδα "της έκλεινε το μάτι” και εντελώς ενστικτωδώς αποφάσισε να γραφτεί στη σχολή Βελουδάκη. Το πρωί δίδασκε γαλλικά στη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο και το απόγευμα φοιτούσε στη σχολή. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όλα έγιναν, λέει, "κάπως μαγικά”. Συναντήθηκε και εργάστηκε με την Λουκία για δέκα χρόνια. Η επιρροή της κορυφαίας Ελληνίδας σχεδιάστριας είναι εμφανής στη Θεοδώρα. Σημειώνει ότι έμαθε τι σημαίνει μόδα και αισθάνεται πολύ τυχερή για αυτή την εμπειρία.

Γνωρίστε το brand MEUF και τη δημιουργό του

meuf

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand MEUF;

Όταν αποφάσισα να κλείσει αυτός ο κύκλος, θυμάμαι να προσπαθώ να πειραματίζομαι με το πατρόν, αφού πριν έκανα κάποια ιδιαίτερα μαθήματα και να φτιάχνω τα πρώτα δικά μου ρούχα.Η αγάπη μου για τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα συνάντησε την αγάπη για τη μόδα το 2016 και με αυτόν τον τρόπο " γεννήθηκαν" τα MEUF. MEUF στη γαλλική αργκό σημαίνει γυναίκα, κορίτσι, γκόμενα και είναι αναγραμματισμός της λέξης femme ( γυναίκα ). Από τότε έχουν περάσει επτά χρόνια και εννέα συλλογές.Όλα συνέβησαν αυθόρμητα χωρίς κανένα πλάνο.Ο τρόπος αυτός, με βοήθησε να συνεχίσω. Η αγάπη και η εμμονή για κάτι που έκανα εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή χωρίς καμία ανησυχία για το μετά.

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του MEUF με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Αν θα έπρεπε να περιγράψω το DNA του brand με κάποιες λέξεις, θα χρησιμοποιούσα μία φράση στα αγγλικά: "it's about being masculine and feminine at the same time".

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίζεσαι την εκάστοτε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Ο τρόπος που ξεκινώ μία συλλογή μέχρι και τώρα δεν έχει αλλάξει.Έχοντας στο αρχείο μου κάποια υλικά, ξεκινώ συνδυάζοντας τα. Αυτό που προκύπτει σαν σχήμα με οδηγεί σε μια σιλουέτα. Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι υφές και η χρωματική γκάμα που χαρακτηρίζουν μια συλλογή. Γι αυτό το λόγο δεν ξεκινώ σχεδιάζοντας, αλλά συγκεντρώνοντας πρώτα διαφορετικά υλικά, υφές και χρώματα. Με τον καιρό προσπαθώ να γίνομαι όλο και πιο αφαιρετική και μέσα από πολλή συζήτηση με δικούς μου ανθρώπους και συνεργάτες καταλήγω στην ατμόσφαιρα που θέλω να αποτυπώσω.Τα τελευταία χρόνια επιδιώκω να υπάρχει σε κάθε συλλογή και το στοιχείο του χειροποίητου, όπως ρούχα πλεκτά στο χέρι.

meuf

meuf

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα είναι πολλές. Από προσωπική εμπειρία, έχω αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στην εύρεση υλικών, αποθεμάτων σε υφάσματα και στην εκτέλεση η στον τρόπο ραφής κάποιου ρούχου μιας και δεν υπάρχουν όλες οι ειδικές μηχανές που υπάρχουν στο εξωτερικό ή η τεχνογνωσία με την οποία μπορεί να πειραματιστεί και να δουλέψει ένας σχεδιαστής. Μια άλλη πρόκληση της εγχώριας μόδας είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότερο σπανίζουν οι καλοί τεχνίτες (μοδίστρες, ράφτες) και οι νεότερες γενιές δεν ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν την τέχνη της ραπτικής. Τέλος, μια πρόκληση που αντιμετωπίζει ένας νέος σχεδιαστής, είναι να μην πέσει στην παγίδα του λαμπερού περιτυλίγματος της μόδας.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Η σχέση μου με τη μόδα ξεκινά από την παιδική μου ηλικία και είναι μια σχέση που φιλτράρεται μέσα από την αγάπη για ανθρώπους που έχω γνωρίσει, για τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη φωτογραφία, το χορό και όλες τις μορφές της εικαστικής τέχνης. Άλλωστε, η λέξη μόδα προέρχεται από τη λατινική λέξη modus που σημαίνει τρόπος και ο τρόπος αποτελεί για εμένα το βασικό συστατικό του προσωπικού στυλ.

meuf

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Ο κινηματογράφος και η μουσική είναι αυτά που έχουν ασκήσει επιρροή στη δουλειά μου.

meuf

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα προσκαλούσα σε δείπνο τον Hussein Chalayan και θα τον πήγαινα στον Πειραιά και στις γύρω περιοχές από αυτόν, σε όλη τη βιομηχανική ζώνη.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας, είναι τόσα πολλά και το καθένα ξεχωριστά έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή. Aυθόρμητα μου έρχεται στο μυαλό η Bjork με δύο εμφανίσεις της: η πρώτη στην κηδεία του Alexander McQueen μέσα σε ένα καθεδρικό ναό και η δεύτερη στο βίντεο για το τραγούδι της Pagan Poetry.

Με συγκινεί επίσης ιδιαίτερα, ακριβώς επειδή δεν ήταν καθόλου στυλιζαρισμένη, η εμφάνιση της Sinnead o' Connor το 1989 στα βραβεία Grammy, με το τραγούδι Mandinka, όπου φοράει ένα τζιν, ένα t-shirt και στη μέση της έχει δέσει το κορμάκι του νεογέννητου γιου της.

meuf

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Δεν ξέρω αν το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας είναι αισιόδοξο η απαισιόδοξο. Σίγουρα ότι εξελίσσεται είναι κάτι το θετικό από μόνο του, αρκεί μέσα σε αυτή την πορεία να διατηρείται το ανθρώπινο στοιχείο και η μόδα να παραμένει προσωποκεντρική.

meuf

Πού μπορούμε να βρούμε τα MEUF;

Τα MEUF μπορεί κάποιος να τα βρει στο χώρο μου, κατόπιν ραντεβού.

Φωτογραφίες καμπάνιας: Dionisis Andrianopoulos

Read Next

16 Νοε 2023

Άλφα-Ωμέγα: Το γούρι της Zeus+Δione για το 2024 μόλις αποκαλύφθηκε

Η Zeus+Δione για το γούρι του 2024 εμπνέεται από ελληνικό αλφάβητο.

15 Νοε 2023

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

Περισσότερα από

Made in Greece

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

26 Οκτ 2023

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.

23 Σεπ 2023

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.

13 Σεπ 2023

Ο Γιώργος Μεσημέρης με τα HardClo δημιούργησε έναν κόσμο με το δικό του αλφάβητο

Γνωστά για τα T-Shirts με logo αγγλικές λέξεις γραμμένες με κυριλλικό αλφάβητο τα HardClo έγιναν σταδιακά μια αφήγηση της Αθήνας, τυπωμένη πάνω σε ύφασμα.