ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Georgia De Graecia: Οι δημιουργίες της Γεωργίας Σαλτουρίδου ανήκουν σε μία σεκάνς ελληνικής ταινίας των ‘70s

Το brand Georgia De Graecia είναι μία συνάντηση των προσωπικών αναφορών της σχεδιάστριας, Γεωργίας Σαλτουρίδου, με την ελληνικότητα.

Georgia De Graecia

Ο μυστικισμός και η θεϊκή θηλυκότητα των μινωικών αγαλματιδίων υφαίνεται με το παλίμψηστο αναφορών στην ελληνική, και όχι μόνο, αρχαιότητα του Γιάννη Τσεκλένη που μεταφράστηκε σε ψυχεδελικά patterns και ταυτίστηκε με την ελληνικότητα. Η καθηλωτική ομορφιά και το εμβληματικό στιλ της μελαγχολικής Έλενας Ναθαναήλ στην ταινία "Εκείνο το Καλοκαίρι”, μπλέκεται αρμονικά με τον τρισδιάστατο χαρακτήρα της "Belle de Jour” που υποδύθηκε η Catherine Deneuve.

Η αίγλη της Ολυμπιακής του Αριστοτέλη Ωνάση αποδομείται και συντίθεται ξανά με τους επικοινωνιακούς όρους του σήμερα με αποτέλεσμα να γίνεται το τύπωμα ενός "it” T-shirt, την ίδια στιγμή που το κάποτε θύμα αεροπειρατείας η οποία κατέληξε σε μια μικρή γιορτή για τα γενέθλιά του, λόγω της αναγνωρισιμότητάς του, Ντέμης Ρούσος, στέκει ως μία σημαντική επιρροή μαζί με τις κελεμπίες του.

Νοσταλγία και ελληνική ταυτότητα

Όλες αυτές και πολλές ακόμη ευχάριστες "συγκρούσεις” συμβαίνουν όταν δημιουργείται μία μοναδική συλλογή Georgia De Graecia, η οποία χαρακτηρίζεται κάθε φορά από ένα συγκεκριμένο pattern. Η Γεωργία Σαλτουρίδου είναι πίσω από το brand που χτυπά απευθείας το ευαίσθητο κέντρο της νοσταλγίας. Μέσα από την εξιδανίκευση που χαρακτηρίζει τη νοσταλγία, κυρίως για εποχές που δεν έχουμε ζήσει, αναδύεται ένα συναίσθημα ζεστασιάς, μια γλυκύτητα που αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μία ματιά και μόνο στις δημιουργίες Georgia De Graecia έχει την ικανότητα να μας τοποθετήσει σε ακριβώς αυτή την ψυχική κατάσταση, με έναν τρόπο που κανένα άλλο brand δεν έχει καταφέρει.

Όμως δεν είναι μονάχα η νοσταλγία που κινεί το χέρι της Γεωργίας, (η οποία έχει σπουδάσει graphic design & visual arts, πρώτα στην Αθήνα, και μετά στις Βρυξέλλες στα Ecole Superiere des Arts LE 75 καιi St-Luc αντίστοιχα, και Κινηματογράφο στο Paris 8, στο Παρίσι) αλλά και ο νόστος. Καθώς τα τελευταία επτά χρόνια ζει και εργάζεται στο Παρίσι για γνωστά fashion brands όπως A.P.C., Paul Smith, Lanvin κ.α., η δημιουργός του Georgia De Graecia εντοπίζει πως όταν ζεις στο εξωτερικό, η καταγωγή σου γίνεται και η ταυτότητά σου. Εκείνη, λοιπόν, πήρε την ελληνικότητα που μπορεί να τη χαρακτηρίζει στη γαλλική πρωτεύουσα, την εμβολίασε με όλα εκείνα που την καθορίζουν ως άτομο και τη μετέτρεψε στο δικό της brand.

Γνωρίστε τα Georgia De Graecia και τη δημιουργό τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Georgia De Graecia;

Η ιδέα του να έχω το δικό μου brand προϋπήρχε για καιρό στο μυαλό μου, αλλά πήρε πιο συγκεκριμένη μορφή την περίοδο που εργαζόμουν για γνωστούς γαλλικούς οίκους στο Παρίσι και έχοντας πλέον αποκτήσει την επαγγελματική εμπειρία που χρειαζόμουν να υλοποιήσω το όραμα μου. Τότε έγινε πιο έντονη η ανάγκη να δημιουργήσω τη δική μου συλλογή, η οποία μοιραία φέρει στοιχεία της κουλτούρας μου. Όταν ζεις στο εξωτερικό, η καταγωγή σου γίνεται αναπόφευκτα και ταυτότητα σου για το κοινωνικό πλαίσιο που βρίσκεσαι εξ ου και το brand, κάτι ανάμεσα σε σχόλιο και σύσταση.

Georgia De Graecia

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του Georgia De Graecia με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Νοσταλγικό, Ανεπιτήδευτο, Κοσμοπολίτικα ελληνικό.

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία του πώς οραματίζεσαι την εκάστοτε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείς;

Κάθε συλλογή βασίζεται πάνω σε ένα θέμα - αφήγημα το οποίο προκύπτει από ένα κράμα προσωπικών μου αναφορών και σύγχρονων επιρροών σε συνάρτηση με την ελληνικότητα ως ιδέα και τα πολιτισμικά στοιχεία που συνδέονται με αυτήν. Το οποίο είναι κατά βάση και ο πυρήνας της δουλειάς μου συνολικά. Κάπως έτσι ξεκινάω συνήθως και μετά αρχίζω να σκέφτομαι χρώματα, υφάσματα, τεχνικές, ύφος και εν τέλει ρούχα. Αυτή η διαδικασία πυροδοτείται από διάφορα ερεθίσματα, για παράδειγμα μπορεί να είναι μια παλιά ταινία, ένα κτίριο, ένα vintage ρούχο, ένα αντικείμενο σε κάποιο flea market, τα οποία με παραπέμπουν σε μια εποχή ή συνθήκη, για παράδειγμα ένα καρτ ποστάλ από το Capri το 1960 και έτσι αρχίζει να χτίζεται στο μυαλό μου το αντίστοιχο στόρι.

Georgia De Graecia

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ευνοϊκές οι συνθήκες για έναν νέο σχεδιαστή στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις που να απευθύνονται αποκλειστικά σε σχεδιαστές μόδας ή διαγωνισμοί, όπως επικρατεί στη Γαλλία για παράδειγμα, δεν υπάρχουν incubators για μόδα, που παρέχουν ατελιέ, εξοπλισμό και καθοδήγηση για να ξεκινήσει από κάπου ένας νέος. Εν ολίγης δεν υφίσταται σύστημα που να στηρίζει τους νέους Έλληνες σχεδιαστές. Κατ’ επέκταση όλα πρέπει να τα βρεις μόνος σου, να τα χρηματοδοτήσεις μόνος σου, και να τα προωθήσεις μόνος σου, πράγμα που μοιάζει άθλος όταν ξεκινάς.

Georgia De Graecia

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Επαγγελματική και ερασιτεχνική ταυτόχρονα.


Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Η Κοκό Σανέλ έχει συνοψίσει πολλά σχετικά με το θέμα αυτό εκ των οποίων το ‘’Για να είναι κανείς αναντικατάστατος πρέπει πάντα να είναι διαφορετικός’’

Georgia De Graecia

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Οι επιρροές μου προέρχονται κυρίως από άλλους τομείς παρά από τη μόδα. Η μόδα δεν είναι παρά το μέσο για να μιλήσω για τις επιρροές μου. Αισθητικά θα έλεγα το σινεμά του ‘65-’75 και ιδίως ταινίες του Ερρίκου Ανδρέου, το ιταλικό design της ίδιας εποχής, μουσικά η disco και όλο το vibe που φέρει, η φωνή της Αλέκας Κανελλιδου, Τζένη Βάννου, Μαίρη Λίντα, το στιλ του Ντέμη Ρούσου, της Έλενας Ναθαναήλ, της Catherine Deneuve, η προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη, της Delphine Seyrig, της Jane Fonda.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Τον Γιάννη Τσεκλένη και θα τον πήγαινα στο Όμορφο στο Κολωνάκι, για να μου διηγηθεί ιστορίες από τότε που πήγαιναν όλοι αυτοί που ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση.

Georgia De Graecia

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Ένα προς ένα όλα τα looks της Dianna Ross.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Georgia De Graecia;

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα georgiadegraecia.com και σε pop-up event που οργανώνουμε. Το επόμενο προβλέπεται μέσα στον Νοέμβριο, περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώσουμε στο προφίλ μας στο Instagram!

Read Next

28 Νοε 2023

Glamazons: Τα παπούτσια της Ναστάζιας Δαρίβα μας μεταμορφώνουν σε σύγχρονες αμαζόνες της πόλης

Τα παπούτσια Glamazons είναι φτιαγμένα για να προσφέρουν αυτοπεποίθηση και λάμψη στη γυναίκα του σήμερα.

16 Νοε 2023

Άλφα-Ωμέγα: Το γούρι της Zeus+Δione για το 2024 μόλις αποκαλύφθηκε

Η Zeus+Δione για το γούρι του 2024 εμπνέεται από ελληνικό αλφάβητο.

Περισσότερα από

Made in Greece

15 Νοε 2023

Nidodileda: Η Τόνια Μητρούδη δημιούργησε το brand που μεταφράζει τα όνειρά μας σε ενδύματα

Η χειμερινή συλλογή του brand Nidodileda "New Moon" σηματοδοτεί τη νέα του φάση, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια μιας συναρπαστικής και επιτυχημένης πορείας.

10 Νοε 2023

MEUF σημαίνει γυναίκα, αλλά κι ένα από τα ελληνικά brands με τις πιο εκλεπτυσμένες δημιουργίες

H Θεοδώρα Χριστοπούλου είναι η δημιουργός του MEUF, του ελληνικού brand που παίζει με τη γεωμετρία και βάζει μπροστά την άνεση και την κομψότητα.

02 Νοε 2023

Liana Camba: Ψίθυροι αυθεντικής πολυτέλειας και σύγχρονης αισθητικής

Η νέα συλλογή Whisper - A/W 2023-24 του brand Liana Camba χαρακτηρίζεται από νωχελική κομψότητα και αυθεντική πολυτέλεια.

23 Οκτ 2023

Cache Cache: Η Λουκία Μουντούρη φτιάχνει τα πανωφόρια που θέλουν όλα τα κορίτσια

Οι συλλογές του brand Cache Cache έχουν πάντα στον πυρήνα τους ποιοτικό, απόλυτα σύγχρονο κι εντυπωσιακό outwear.

19 Οκτ 2023

LOVE+ALICIA: Η Έλια Τσερκέζου φτιάχνει ρούχα για γυναίκες που θέλουν να βγουν από το comfort zone τους

Η νέα συλλογή του brand LOVE+ALICIA είναι εμπνευσμένη από την punk κουλτούρα των 70΄s.

13 Οκτ 2023

Semiology: Η Ευγενία Βαμβακά θέλει τα ρούχα της να αγκαλιάζουν τρυφερά το σώμα και να δίνουν δύναμη

Το brand Semiology, ένα από τα πρώτα βιώσιμα ελληνικά brands, διαγράφει μια σταθερά εξαιρετική πορεία στην εγχώρια μόδα.

10 Οκτ 2023

Poptometry: Η Μαρίνα και η Ανδριάνα αποδεικνύουν ότι η απλότητα είναι γοητευτική

Το δίδυμο πίσω από το brand Poptometry δημιουργεί classy ρούχα μέσα από τις πιο απλές γραμμές.

03 Οκτ 2023

The C Edition: Πώς η Χριστίνα Κατσαούνη έκανε τα κορμάκια τη μεγάλη μας εμμονή

Το brand The C Edition δημιούργησε έναν κύκλο γυναικών που εθίστηκαν στον δυναμισμό που κρύβει η απλότητα ενός bodysuit.

29 Σεπ 2023

AYEZI: Η Μαρίνα Κόρακα έχει στολίσει με τα κοσμήματά της μερικούς από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες καλλιτέχνες

Επηρεασμένο από τη rap κουλτούρα, το brand iced out κοσμημάτων AYEZI είναι μία κοινότητα που αγκαλιάζει όλους όσοι είναι αληθινοί στην έκφραση του εαυτού τους.

23 Σεπ 2023

Plexida Knitwear: Η Αλεξάνδρα Κουζιάκη, δημιουργεί βιώσιμα πλεκτά που υμνούν την ήσυχη πολυτέλεια

Τρίτης γενιάς πλέκτρια, η δημιουργός του Plexida Knitwear συνδυάζει στο brand της την αγάπη για το πλέξιμο και το περιβάλλον.