
Η Μαρίνα Καββαδία (owner) και η Ανδριάνα Χατζάρα (designer) είναι τα δύο κορίτσια που βρίσκονται πίσω από το brand Poptometry με τις απίστευτα μινιμαλιστικές δημιουργίες που αποδεικνύουν ότι οι απλές και αυστηρές γραμμές διαθέτουν διαχρονική γοητεία.
Poptometry θα πει νεο-μινιμαλισμός
Η Μαρίνα σπούδασε Fashion Styling στο Istitutο Marangoni στο Μιλάνο. Τελειώνοντας τις σπουδές της και επιστρέφοντας πια στην Αθήνα, ξεκίνησε να εργάζεται στη βιοτεχνία των γονιών της, μέσα στην οποία άλλωστε μεγάλωσε, γεγονός που καθόρισε τη σχέση της με τη μόδα. Εκεί έμαθε όλη τη διαδικασία παραγωγής, από το ύφασμα και την κλωστή μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή, αλλά δεν της αρκούσε μόνο αυτό, είχε την ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι "πιο δημιουργικό κάτι πιο "σύγχρονο””, όπως αναφέρει, κάτι δικό της.
Το 2018 η ζωή έφερε στο δρόμο της την Ανδριάνα, η οποία είχε ολοκληρωμένες σπουδές στο Fashion Design. Κι ακόμα κι αν πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες, όπως δηλώνουν ότι είναι, τα κοινά τους όνειρα και αγάπη για τη μόδα τις ώθησαν να δημιουργήσουν το Poptometry.
Poptometry σημαίνει νέο-μινιμαλισμος και είναι ένας όρος που είχε ακούσει για πρώτη φορά η Μαρίνα ατά τη διάρκεια ενός μαθήματος styling. Από τότε το κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού της ως το πιθανό όνομα του brand της. Το 2018, μαζί με την Ανδριάνα, το όνομα Poptometry απέκτησε ουσία μέσα από τις αρχιτεκτονικές γραμμές που υμνούν τη γοητεία της απλότητας. Τα ρούχα Poptometry αποπνέουν ένα σπάνιο class κι έναν δυναμισμό, ντύνοντας έτσι τις σύγχρονες θέες της πόλης.
Γνωρίστε το Poptometry και τις δημιουργούς του
Αν θα έπρεπε να περιγράψετε το DNA του brand με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;
Απλότητα, διαχρονικότητα, ποιότητα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το πώς οραματίζεστε την εκάστοτε συλλογή και εν τέλει τη δημιουργείτε;
Ανδριάνα: Η κάθε μια μας ξεχωριστά κάνει την δική της έρευνα πάνω σε θέματα που μας εμπνέουν και έχοντας παρακολουθήσει τις τάσεις και τις εξελίξεις της μόδας, φτιάχνοντας έτσι το δικό μας παζλ. Είναι μια πρόκληση να καταφέρουμε να ενώσουμε αυτούς τους δύο κόσμους με απόλυτη αρμονία χωρίς να αλλοιωθεί η ταυτότητα.
Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;
Οι δυσκολίες είναι αρκετές όπως είναι σε όλα τα επαγγέλματα. Συγκεκριμένα στο δικό μας κλάδο τα κύρια προβλήματα είναι τα συνεργεία ραφής και οι πρώτες ύλες. Σχεδόν τίποτα πια δεν παράγεται στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι εισαγωγές των πρώτων υλών να είναι αναπόφευκτες. Ένα από τα κυριότερα προνόμια αποτελούν τα social media, όπου ανοίγει ένας κόσμος χωρίς σύνορα.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μόδα;
Μαρίνα: Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου στο κατάστημα με ρούχα που διατηρούσαν οι γονείς μου να τριγυρνάω ανάμεσα σε ρούχα, κούκλες και δοκιμάζοντας περούκες. Ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθώ με κάτι άλλο.
Ανδριάνα: Η σχέση αγάπης με τη μόδα ξεκίνησε από μικρή ηλικία δημιουργώντας ρούχα για τις κούκλες, ήθελα να τους δώσω μια άλλη μορφή. Μεγαλώνοντας και τελειώνοντας τις σπουδές μου πάνω στο αντικείμενο συνειδητοποίησα πόσο πολυδιάστατο είναι. Άνοιξε ένας νέος κόσμος έτοιμος για εξερεύνηση.
Τι είναι για σας το προσωπικό στιλ;
Προσωπικό στιλ είναι για μας όλα όσα έχεις "κληρωνομήσει” και βιώσει σε μία εικόνα. Είναι η προσωπικότητα και ο τρόπος έκφρασής σου.

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σας;
Αντλούμε έμπνευση από διάφορα έργα, είτε αυτό είναι ένα τραγούδι, είτε είναι ένας πίνακας, ένα κτίριο, ένα ρούχο ή ακόμα και από μια σκιά στο πλακάκι. Το οτιδήποτε μπορεί να σου δώσει ένα συναίσθημα ή μια ανάμνηση.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσατε σε δείπνο και πού θα τον πηγαίνατε στην πόλη σας;
Ανδριάνα: Θα προσκαλούσα τον Alexander Mcqueen σε δείπνο κοντά στη θάλασσα, να μάθω την ιστορία του και πως κατάφερε να φτάσει εκεί που έφτασε.
Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας που θεωρείτε ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;
Μαρίνα: Audrey Hepburn στο Breakfast at Τiffany’s με το Givenchy μαύρο φόρεμα.


Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;
Είχε χαθεί το νόημα! Η βιομηχανία της μόδας είχε δημιουργήσει πίεση τόσο στους σχεδιαστές, όσο και στο κοινό. Αγοράζαμε αγαθά χωρίς να ξέρουμε το λόγο που τα αγοράζουμε, μόνο και μόνο επειδή είχαν μια δελεαστική τιμή. Θεωρώ ότι έχουμε αρχίσει και καταλαβαίνουμε τη σημασία του να διαλέγεις εσύ τι πραγματικά έχεις ανάγκη και όχι τι σου προσφέρουν οι εναλλασσόμενες με ταχύτατους ρυθμούς τάσεις της μόδας και οι αλυσίδες fast fashion. Ο περισσότερος κόσμος έχει κουραστεί απ’ ολη αυτή την υπερπληροφόρηση που δέχεται καθημερινά και έχει στραφεί σε πιο βιώσιμες επιλογές, στηρίζοντας περισσότερο τα τοπικά brands, αγοράζοντας με συνείδηση. Οπότε ναι, θα πούμε ότι το μέλλον έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε αισιόδοξο.

Πού μπορούμε να βρούμε τα Poptometry;
Τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε online στο www.poptometry.eu ή σε συνεργαζόμενα καταστήματα εντός και εκτός Αττικής.
Φωτογραφίες: GEORGE SAVVOULIDIS