ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Aiki Diounot: Η Χρυσάνθη Γκούρου φέρνει ανερχόμενους σχεδιαστές στο προσκήνιο

Περισσότερο fashion concept, παρά brand, το Aiki Diounot προσφέρει το έδαφος σε νέους Έλληνες σχεδιαστές να αναδείξουν τη δουλειά τους

aiki diounot

Η Χρυσάνθη Γκούρου είναι η μαέστρος και οι νέοι σχεδιαστές που αναδεικνύει κάθε σεζόν μέσα από το fashion concept/ brand που δημιούργησε, το Aiki Dionout, δίνουν ζωή σε μία συμφωνία από χρώματα, σύγχρονες γραμμές και πρωτοποριακά σχέδια.

Το όραμα της Χρυσάνθης για ένα "χώρο” όπου νέοι δημιουργοί θα αναδεικνύονται και θα εξελίσσονται μέσα από τη διαδικασία του σχεδιασμού, της παραγωγής και της προώθησης των συλλογών έχοντας εκείνη στο πλευρό τους ήταν κάτι που υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό της. Έπρεπε ωστόσο να προηγηθεί μια πλούσια πορεία στη μόδα, η οποία και την εφοδίασε με όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τώρα παραδίδει σαν σκυτάλη στους ανερχόμενους σχεδιαστές που ξεχωρίζει για το ταλέντο τους.

Ένα διαφορετικό και πρωτότυπο concept

Η ιδρύτρια του Aiki Diounot σπούδασε οικονομικές επιστήμες δούλεψε λίγα χρόνια ως σύμβουλος επιχειρήσεων, πολύ γρήγορα όμως θέλησε να ξεφύγει από το τόσο αυστηρό και corporate περιβάλλον. Έφυγε στο εξωτερικό για να ασχοληθεί με την μόδα. Έκανε το μεταπτυχιακό της στο Μιλάνο, στην επικοινωνία της μόδας και εργάστηκε εκεί αλλά και στο Λονδίνο σε high-end brands και luxury department stores. Γυρνώντας στην Αθήνα συνέχισε την πορεία της τόσο σε εταιρίες fast fashion, πολυεθνικές αλλά και ελληνικές, όσο και σε luxury ελληνικά brands με δική τους παραγωγή. Έχοντας περάσει από θέσεις όπως buyer, product manager, sales director αλλά και production coordinator είδε από πολλές διαφορετικές πλευρές το fashion business. Και τότε ήταν που ένιωσε έτοιμη να ξεκινήσει το δικό της brand με ένα διαφορετικό και πρωτότυπο concept.

Γνωρίστε το Aiki Diounot και την ιδρύτριά τους

Πότε και πώς ιδρύθηκε το brand Aiki Diounot;

Το Aiki Diounot υπήρχε σαν μια θολή σκέψη, χωρίς όνομα και πλάνο, πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας όμως κατάλαβα ότι ήταν και μια δική μου ανάγκη να γίνει το Aiki πραγματικότητα και να φέρω όσο πιο πολλούς νέους σχεδιαστές στην ελληνική fashion σκηνή.

aiki

Αν θα έπρεπε να περιγράψεις το DNA του Aiki Diounot με τρεις λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

Το Aiki Diounot είναι ένα project που έχει στο DNA του την φρεσκάδα της δημιουργίας, την ηθική και την συμπεριληπτικότητα.

Μπορείς να μας περιγράψεις τη διαδικασία και να μας γνωρίσεις τους σχεδιαστές της τρέχουσας Aiki Dionout συλλογής;

Στο Aiki Diounot κάθε σεζόν φέρνουμε νέους σχεδιαστές στο προσκήνιο και προτείνουμε πάντα κάτι φρέσκο και μοναδικό. Αυτό το καλοκαίρι έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο χρώμα και όλες μας οι συλλογές ακροβατούν μεταξύ pop και city chic ύφους.

Γνωρίζουμε φέτος τον Θάνο Αραμπατζή μέσα από τις "χαριτωμένες αιχμές" του, ο οποίος σπάει τα ταμπού του αυστηρού outfit συνδυάζοντας λιτές γραμμές με έντονα χρώματα χαρίζοντας μας bold αποτέλεσμα μέσα από minimal shapes.

aiki

Μας συστήνετε επίσης η Ασημίνα Κουτσογιάννη μέσα από την συλλογή της "Αθενς City Camouflage". Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη city chic συλλογή που χαρακτηριστικό της print είναι μια φωτογραφία της Αθήνας που έχει τραβήξει η ίδια η σχεδιάστρια και έχει αποτυπωθεί σε βαμβακερή ποπλίνα. Συνδυάζοντας το beige της πόλης με το έντονο κοραλλί χρώμα η δημιουργός μας φέρνει το καλοκαίρι στην πόλη ανεπιτήδευτα, κομψά και με στυλ που ξεχωρίζει.

aiki

Τέλος, συναντάμε την Λούσι Μπαλτζή η οποία επιλέγει να κάνει το ντεμπούτο της αξέχαστο με μια νοσταλγική σκακιέρα σε έντονο μπλε και φούξια. Ανάλαφρες γραμμές και super young διάθεση σε όλες τις δημιουργίες με το ολόσωμο μαγιό της να ξεχωρίζει και να μας κλέβει την καρδιά.

aiki

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ένας νέος σχεδιαστής στην Ελλάδα και ποια είναι τα προνόμια που απολαμβάνει;

Είναι μεγάλη πρόκληση για έναν νέο δημιουργό να προσεγγίσει το κοινό που τον αφορά στον ανταγωνιστικό χώρο της μόδας. Ένα πολύ θετικό γεγονός είναι ότι όλο και περισσότερα νέα brands και designers εμφανίζονται στην αγορά δείχνοντας μας πως η ελληνική fashion σκηνή αποκτά μια σοβαρή υπόσταση. Ταυτόχρονα αυτή είναι και η δυσκολία, το να καταφέρει κάθε brand να βρει και να έρθει σε επαφή με το κοινό του και να εδραιωθεί στην αγορά. Ένα όμως πλεονέκτημα της Ελληνικής αγοράς είναι το μέγεθος της που ακόμα επιτρέπει την προσωπική επαφή κι έτσι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε συνεργάτες και προμηθευτές για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις.

Ποια είναι η σχέση σου με τη μόδα;

Δεν ξέρω πια τι να απαντώ σε αυτή την ερώτηση. Με μπερδεύει κι εμένα την ίδια ο προσδιορισμός της σχέσης μου. Η σχέση μου είναι σίγουρα επαγγελματική αλλά έχω επιλέξει την απασχόληση μου με κριτήρια πολύ προσωπικά. Με εμπνέει η δημιουργία, ακόμα κι αν δεν είμαι εγώ δημιουργός με τον αυστηρό ορισμό, και με εξελίσσει η συναναστροφή με ταλαντούχος συνεργάτες. Από την άλλη ακόμα και σε στιγμές χαλάρωσης πάλι με τη μόδα θα επιλέξω να ασχοληθώ, να χαζέψω, να οραματιστώ … Αν θα έπρεπε να καταλήξω θα έλεγα ότι είναι έντονα μέσα στη ζωή μου!

Τι είναι για σένα το προσωπικό στιλ;

Προσωπικό στυλ είναι η έκφραση της προσωπικότητας μας μέσα από την εμφάνιση μας. Είτε πρόκειται για outfit, hair style, πόζα και στήσιμο. Ο καθένας μας έχει ένα διαφορετικό και μοναδικό προσωπικό στυλ. Κάποιοι επιλέγουν να το κάνουν μέσα από περισσότερη μελέτη, σε κάποιους βγαίνει αυθόρμητα και κάποιοι τολμούν να πειραματιστούν με αυτό. Τους θέλουμε όλους γύρω μας.

aiki

Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να μην έχει σχέση με τον τομέα της μόδας, αλλά να αποτελεί από τις μεγαλύτερες επιρροές σου;

Μου αρέσει να διαβάζω success stories μικρών επιχειρήσεων. Όσο ασχολούμαι με την επιχειρηματικότητα και όσο μελετάω σχετικά διαπιστώνω ότι αλλάζει ο τρόπος σκέψης μου και ανοίγονται νέοι ορίζοντες προς μια κατεύθυνση που νομίζω πως μου ταιριάζει.

Ποιον διάσημο σχεδιαστή (είτε εν ζωή, είτε όχι) θα προσκαλούσες σε δείπνο και πού θα τον πήγαινες στην πόλη σου;

Θα ήθελα πολύ να πιω κάποιο ποτό με την Vivenne Westwood! Θα είχαμε να πούμε πολλά για τις έντονες δεκαετίες της μόδας και της μουσικής, για το πως η δημιουργία επηρεάζει το lifestyle ή το αντίθετο, ή αμφίδρομα. Πως αν έχεις ζήσει κι έχεις δημιουργήσει στο τότε μπορείς να αντιληφθείς και να λειτουργήσεις στην σημερινή εποχή. Ήταν ένα πρόσωπο που ήταν πάντα relevant με πολύ δικό της τρόπο κι αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Φυσικά, αυτή η συνάντηση θα γινόταν σε μια ωραία μικρή μπάρα στο κέντρο της Αθήνας μας.

Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις ένα look ενός ειδώλου της ποπ κουλτούρας με φόρεμα που θεωρείς ότι είναι το καλύτερο όλων των εποχών;

Δύσκολο να διαλέξω ένα κι ειδικά για να το χαρακτηρίσω το καλύτερο όλων των εποχών. Θα ξεχώριζα την Twiggy σαν είδωλο της pop κουλτούρας σε μια εποχής που η επιρροή ήταν μεγάλη και σημαντική. Θα έλεγα λοιπόν ότι το χαρακτηριστικό ροζ mini φόρεμα σε γραμμή Α σε μια από τις πρώτες φωτογραφίσεις της στα μέσα του ‘60 είναι ένα φόρεμα που μέσα από την απλότητα του έχει κάνει μια επανάσταση στην μόδα.

aiki

aiki

Βιωσιμότητα, υπερκατανάλωση, γρήγορα trends. Δημιουργία, νέα ταλέντα, τεχνολογία στην υπηρεσία του ενδύματος. Τελικά, το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας μόδας είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο;

Θα είναι σίγουρα διαφορετικό. Πιστεύω ότι γίνεται μια στροφή σε μικρές παραγωγές, ηθικές διαδικασίες και ανεξάρτητα brands. Αν αυτό είναι το μέλλον, μόνο αισιόδοξα μπορεί να είναι τα πράγματα.

Πού μπορούμε να βρούμε το Aiki Diounot;

Όλες τις δημιουργίες των σχεδιαστών μας τις βρίσκουμε online στο www.aikidiounot.com, και στο Instagram του brand @aikidiounot. Μπορούμε να τις δούμε και από κοντά στο showroom του brand στo Παγκράτι, Πρατίνου 53 όπου συμβαίνουν πολλά events. Ακολουθείστε μας στα social media του Aiki Diounot για να ενημερώνεστε για όλα.

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.