Το 2020 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την κατάκτηση του γυναικείου δικαιώματος ψήφου και με αυτή την αφορμή το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης, Baltimore Museum of Art (BMA), αφιερώνει το έτος στις γυναίκες δημιουργούς, με μια σειρά από ατομικές εκθέσεις και επτά θεματικές εκδηλώσεις - ανάμεσα σε αυτές, για παράδειγμα, μια έκθεση για το έργο της Joan Mitchell. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια όλης της επόμενης χρονιάς θα δέχεται αποκλειστικά έργα γυναικών καλλιτεχνών – κι αυτό αφορά τόσο τις αγορές που κάνει το μουσείο όσο και τις δωρεές που λαμβάνει. Μια παρόμοια κίνηση είχε κάνει και το καλοκαίρι του 2019, όταν είχε αποκτήσει μια σειρά από έργα Αφροαμερικανών δημιουργών.

Όπως σχολίασε ο διευθυντής του μουσείου, Christopher Bedford, για αυτή την παγκοσμίως πρωτότυπη χειρονομία: «Έτσι ευαισθητοποιείς και διαμορφώνεις την ταυτότητα ενός ιδρύματος […] Δεν αγοράζεις μόνο έναν πίνακα κάποιας έγχρωμης γυναίκας καλλιτέχνιδος και τον εκθέτεις στον τοίχο πλάι σε έναν πίνακα του Μαρκ Ρόθκο. Για να αποκαταστήσεις αιώνες ανισορροπίας, πρέπει να κάνεις κάτι δραστικό».

Αυτή τη στιγμή, από τα 95.000 εκθέματα του μουσείου, μόλις τα 3.800 φέρουν γυναικεία υπογραφή

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή, από τα 95.000 εκθέματα του μουσείου, μόλις τα 3.800 φέρουν γυναικεία υπογραφή. Την κίνηση του μουσείου χαιρέτισε η εκτελεστική διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Γυναικών Καλλιτεχνών των ΗΠΑ, Bianca Kovic, κάνοντας την εξής δήλωση: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το μουσείο δημιουργεί μια πλατφόρμα για γυναίκες καλλιτέχνες ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, γιατί αυτό θα εμπνεύσει και άλλες να ασχοληθούν με την τέχνη. Ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες δημιουργοί υποεκπροσωπούνται στα μουσεία. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά για να εκπαιδεύσουμε το κοινό».

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο: Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες καλλιτέχνες στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου;

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: artbma.org

 

TAGS