Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Αχμέντ Άλι (Abiy Ahmed) κέρδισε φέτος το Νόμπελ Ειρήνης όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Ακαδημία.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το Νόμπελ Ειρήνης φέτος υπήρχαν συνολικά 301 υποψήφιοι - 223 άτομα και 78 οργανώσεις - σύμφωνα την ιστοσελίδα του θεσμού.

 

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ η 16χρονη ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, θεωρούνταν το φαβορί για το φετινό βραβείο. Η εταιρία στοιχημάτων Coral που εδρεύει στο Λονδίνο έδινε πιθανότητες μία προς δύο. Αντίστοιχα η William Hill εκτιμούσε ότι η Τούνμπεργκ έχει 8 στις 13 πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο.

 

Η στιγμή της ανακοίνωσης του Νόμπελ Ειρήνης:

 

  • Ο Άμπι Αχμέτ Άλι γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου του 1976, είναι Αιθίοπας πολιτικός, ο οποίος είναι ο τέταρτος και σημερινός πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας από τις 2 Απριλίου 2018.
  • Είναι πρόεδρος του Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Ορόμο (μέλος του επαναστατικού μετώπου). Είναι επίσης βουλευτής και μέλος των εκτελεστικών επιτροπών των δύο κομμάτων.
  • Υπηρέτησε στο στρατό, ενώ από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα οποία δεν εγκρίνονται εξολοκλήρου από τους υπέρμαχους του ομοσπονδιακού τύπου διακυβέρνησης στην Αιθιοπία (ενώ η πολιτική του να στοχεύει τους Τιγκράγια έχει περιγραφεί ως επιλεκτική).

 

 

Photo: Reuters 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS