Στη διάρκεια του lockdown, την περίοδο που είχε μπει λουκέτο στα καταστήματα, καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας, οι δρόμοι της είχαν χάσει τη γνώριμη ζωντάνια τους. Κι όμως εξακολουθούσαν να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Μια από αυτές ήταν το νέο πάρκο τσέπης, στο οποίο μας οδήγησε μια βόλτα στο Μεταξουργείο, μια κατάφυτη γωνιά-έκπληξη ανάμεσα σε πολυκατοικίες.

Στη διάρκεια εκείνης της ζεστής ανοιξιάτικης μέρας, βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών και να χαζεύουμε τον γιο μας να παίζει με το τηλεκατευθυνόμενο 4x4 όχημα του πάνω στο χώμα. Σαν να είχαμε διακτινιστεί σε έναν προορισμό στην καρδιά της φύσης. Μια άλλη οικογένεια, που έτυχε να περνάει από εκεί, δεν κατάφερε να αντισταθεί σε μια στάση στο παρκάκι και τα παιδιά μας κατέληξαν να παίζουν παρέα, σαν να γνωρίζονταν από παλιά.

Βρεθήκαμε να απολαμβάνουμε τη δροσιά που χάριζαν απλόχερα τα δέντρα που είχαν φυτευτεί πρόσφατα, να βγάζουμε φωτογραφίες μπροστά στα γκράφιτι, που κούμπωναν τέλεια στο αστικό περιβάλλον, να απολαμβάνουμε τις ευωδιές των αρωματικών φυτών

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Και παρόλο που πλέον έχουν ανοίξει ξανά τα εστιατόρια, τα καφέ και τα καταστήματα, οι προηγούμενοι μήνες μάς άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη. Αν και έχουμε ξανά ένα πλήθος επιλογών εξόδου, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε όσο πιο συχνά γίνεται την επαφή με τη φύση που, μέσα από την απλότητά της, συνδέεται με μερικές από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Ακόμα κι αν είναι στην κλίμακα ενός πάρκου τσέπης.

Αυτό ήταν ένα από τα οφέλη της πανδημίας: Μας ώθησε να ανακαλύψουμε τις πράσινες γωνιές της πόλης και να τις αγαπήσουμε. Να τις συνδέσουμε με τις ομορφότερες αναμνήσεις του δύσκολου χειμώνα που μόλις αφήσαμε πίσω μας.

Τι είναι τα πάρκα τσέπης;

Ένα πρωτοποριακό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την απόδοση ελεύθερου χώρου στις γειτονιές της πόλης και τη δημιουργία χώρων πρασίνου παντού. Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν ανοιχτούς, ανεκμετάλλευτους χώρους, οι οποίοι αναπλάθονται και γίνονται προσβάσιμοι στο κοινό.

Οι μικρές αυτές οάσεις έρχονται, σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και να προσφέρουν διέξοδο για κοινωνική συναναστροφή αλλά και ανάσες οξυγόνου στους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Τα πάρκα τσέπης δημιουργούνται μέσω του επιτυχημένου προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου». Αυτό που επισκεφτήκαμε, στο Μεταξουργείο, είναι μια έκταση 300 τ.μ. στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, που διαμορφώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων με τη δωρεά της P&G και σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη. Φυτεύτηκαν επτά νέα δέντρα, μεταξύ των οποίων μια ελιά στο κέντρο του χώρου, περισσότερα από 330 αναρριχώμενα φυτά και θάμνοι, καθώς και άλλα γηγενή αρωματικά φυτά. Ανανεώθηκαν πλήρως οι αστικές υποδομές και εξοπλισμός, ενώ θα ενισχυθεί ο φωτισμός από αυτόνομο φωτοβολταϊκό στοιχείο. 
 
Τα έργα αυτά θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κατάλληλοι χώροι. Ακόμα πέντε νέα πάρκα τσέπης ετοιμάζονται να «φυτρώσουν» στην Αθήνα μέσα στο 2021, στο Παγκράτι, τα Σεπόλια, τον Νέο Κόσμο, τα Πατήσια και τον Κολωνό.

«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη δημιουργία του νέου πάρκου στο Μεταξουργείο, προσθέτοντας: «Είναι το αποτέλεσμα μιας πρακτικής που αγκάλιασαν όλοι οι Αθηναίοι γιατί βλέπουν το χώρο τους να αλλάζει και την καθημερινότητά τους να γίνεται καλύτερη, πιο ανθρώπινη, πιο κοντά στο περιβάλλον».

«Τα πάρκα τσέπης έγιναν θεσμός για την Αθήνα και αυτό μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την δημιουργία ακόμη περισσότερων χώρων πρασίνου, σε χώρους που επί χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και μέσα σε γειτονιές που χρειάζονται ανάσες» σχολίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Δείτε πώς ένας αναξιοποίητος χώρος στο Μεταξουργείο μεταμορφώθηκε σε πάρκο τσέπης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS