Δύο γιατροί στην Ιταλία που με αυτοθυσία μάχονται ενάντια στον κορονοϊό δίνουν τη μαρτυρία τους για τις τελευταίες στιγμές των ασθενών και μιλάνε ειλικρινά για τον αγώνα τους.

Η Francesca Cortellaro, γιατρός από το νοσοκομείο San Carlo Borromeo στο Μιλάνο, σε συνέντευξη της στην ιταλική εφημερίδα Il Giornale αναφέρει πως πολλοί ασθενείς είναι διαυγείς ως το τέλος και ζητούν να μιλήσουν με τους αγαπημένους τους.

Πιο συγκεκριμένα η Δρ. Cortellaro δήλωσε «Ξέρεις τι είναι το πιο δραματικό; Να βλέπεις τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, να τους ακούς να παρακαλούν να αποχαιρετήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους». Η γιατρός περιγράφει πώς «όταν πλησιάζει η ώρα να πεθάνουν, οι ασθενείς το αισθάνονται. Μια ετοιμοθάνατη γιαγιά ζήτησε να δει την εγγονή της. Έβγαλα το τηλέφωνο, έκανα βιντεοκλήση και έτσι κατάφεραν να πουν αντίο.».

Οι Ιταλοί γιατροί συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στη ραγδαία αύξηση των ασθενών και οι φόβοι τους είναι ότι το εθνικό σύστημα υγείας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οι Ιταλοί γιατροί συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στη ραγδαία αύξηση των ασθενών.

Συγκλονιστικές είναι και οι αφηγήσεις του Έλληνα γιατρού του νοσοκομείου «Πάπα Τζιοβάνι ΧΧIIΙ» του Μπέργκαμο δρ. Γιώργου Γιούργου.
 
Ο δρ. Γιώργος Γιούργος μίλησε στην εφημερίδα Έθνος για όλα όσα ζει στο νοσοκομείο στο Μπέργκαμο «Όλα τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε μίνι εντατικές. Σχεδόν όλοι έχουν μάσκες οξυγόνου. Όσοι έχουν προσβληθεί από κοροναϊό και προσβληθεί ο πνεύμονας τους θα χρειαστούν σίγουρα μάσκα οξυγόνου. Δυστυχώς όμως δεν φτάνει αυτό. Με δεδομένο πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια συγκεκριμένη θεραπευτική ουσία παρέχουμε ενδοφλέβιες ενέσεις παρακεταμόλης για να ρίξουμε τον πυρετό. Εάν ο υψηλός πυρετός δεν υποχωρήσει ο ασθενής "φτάνει" προς το τέλος. Δεν υπάρχει επιστροφή».

Και συνεχίζει «Το "έχει φτάσει" σημαίνει πως έχει φτάσει στο σημείο "μηδέν", δεν έχει αέρα για να αναπνεύσει. Φτάνει στο θάνατο. Το χειρότερο με τον κορονοϊό είναι πως εκτός από τους γιατρούς που βλέπουν πως έρχεται το τέλος, το καταλαβαίνει και ο ασθενής όταν πρόκειται να φτάσει στο τέλος. Είναι συγκλονιστικό. Αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα δεν περιγράφονται. Μας παρακαλούν οι ασθενείς να πούμε ένα "αντίο" στους συγγενείς τους που δεν έχουν πρόσβαση και δε μπορούν να τους μιλήσουν. Μας εκλιπαρούν να πάρουν ένα τηλέφωνο. Και το αντίθετο. Μας ζητούν οι συγγενείς των ασθενών να βάλουμε το τηλέφωνο στο αφτί τους να τους μιλήσουν για τελευταία φορά. Δεν γίνεται όμως. Και να θες να τους εξυπηρετήσεις δεν γίνεται. Τα περιστατικά είναι εκατοντάδες και πρακτικά είναι αδύνατο».

«Όλα τα δωμάτια έχουν μετατραπεί σε μίνι εντατικές. Σχεδόν όλοι έχουν μάσκες οξυγόνου»

Το πρωί του Σαββάτου 14/3 μία περίπτωση μιας 70χρονης γυναίκας που νοσηλεύονταν στην εντατική συγκλόνισε τον Έλληνα γιατρό: «Όταν έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα ήταν ευδιάθετη, είχε πολύ καλή φυσική κατάσταση και υψηλό ηθικό. Ανέβασε υψηλό πυρετό για μία εβδομάδα και το γύρισε σε πνευμονία. Της χορηγούσαμε ενδοφλέβιες αντιπυρετικές αλλά δεν έπεφτε με τίποτα ο πυρετός. Μιλούσαμε, καταλάβαινε πως "έφτανε" και δεν είχε γυρισμό. Είπαμε θα τα πούμε "μετά". Ξέραμε και οι δύο πως δεν θα ξανασυναντηθούμε».

Ο Γιώργος Γιούργος κάνει έκκληση στους Ελληνες πολίτες να τηρήσουν πιστά τους κανόνες προφύλαξης «Εάν η Ελλάδα γίνει Ιταλία δεν θα αντέξει τις επιπτώσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στους θανάτους, αλλά και στις επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στον τουρισμό, στο σύστημα υγείας, παντού. Θα αναγκαστείτε να μεταφέρετε νεκρούς σε σακούλες. Και σας το λέω ενώ ο αδελφός μου εργάζεται στην Ελλάδα και η οικογένεια μου είναι στην Κέρκυρα. Εφαρμόστε τις συμβουλές των ειδικών, μη λογαριάζεται το πράγματι μεγάλο κόστος της εφαρμογής των μέτρων αλλιώς η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη και ανυπολόγιστη σε όλα τα επίπεδα. Επίσης στις ανθρώπινες απώλειες να μην υπολογίζουμε μόνο τα θύματα του κορονοϊού αλλά και τους ανθρώπους που αυτή την περίοδο δεν λαμβάνουν σωστές θεραπευτικές αγωγές ή δεν κάνουν τις απαραίτητες εγχειρήσεις και πεθαίνουν αβοήθητοι».

Το Μπέργκαμο, η πόλη της βόρειας Ιταλίας που βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, είναι μεταξύ των ιταλικών πόλεων που επηρεάζονται χειρότερα από την πανδημία. Αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να μετατρέψουν το παρεκκλήσι ενός νεκροταφείου σε νεκροτομείο, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν από κορονοϊό.

Παρότι το κρεματόριο στην περιοχή λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και έτσι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και οι οικογένειες των θυμάτων πρέπει συχνά να περιμένουν αρκετές μέρες για να μπορέσουν οι αγαπημένοι τους να αποτεφρωθούν. Όλες οι συγκεντρώσεις και τελετές, συμπεριλαμβανομένων των κηδειών, απαγορεύονται και οι οικογένειες των θυμάτων δεν μπορούν ούτε να αποχαιρετήσουν τους αγαπημένους τους.

Το Μπέργκαμο, η πόλη της βόρειας Ιταλίας που βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, είναι μεταξύ των ιταλικών πόλεων που επηρεάζονται χειρότερα από την πανδημία.

Να σημειωθεί, ότι συνεχίζεται η δραματική αύξηση των νεκρών και των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία, η οποία και επίσημα ξεπέρασε σε αριθμό τα θύματα που υπάρχουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 41.035 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 3.405. Αντίστοιχα στην Κίνα οι νεκροί είναι 3.245.

 

Δείτε το παρακάτω ρεπορτάζ από νοσοκομείο της Βόρειας Ιταλίας:

 

Με πληροφορίες από Skynews και Έθνος

ΦΩΤΟ: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS